NEWS

Moj e-račun dobio zabranu rada

moj-e-racun-dobio-zabranu-rada_Z9EMk_
05.12.2019. 22:07; ; Početna / Gospodarstvo / Moj e-račun dobio zabranu rada

Ministarstvo gospodarstva donijelo odluku o brisanju tvrke Elektronički računi d.o.o. s popisa informacijskih posrednika. Ostalo je neisporučeno 21.500 računa
[bug.hr]

Služba za digitalno gospodarstvo Ministarstva gospodarstva objavila je danas da je firma Elektronički računi d.o.o. izbrisana s Popisa informacijskih posrednika koji razmjenjuju eRačune sukladno zakonima i normi. 

U objašnjenju navode kako su zaprimili više pritužbi korisnika navedenog servisa, te da po posljednjim informacijama više od 21.500 eRačuna ne može biti isporučeno. Kako dalje navode, “…s obzirom da ovakvo ponašanje predstavlja ponavljajući obrazac, predmetni posrednik Elektronički računi d.o.o. biti će izbrisan s Popisa…” te uz to dodaju da neisporuka eRačuna i pomicanje valute (datuma) plaćanja za 30 ili 60 dana predstavlja veliku štetu poduzećima u pogledu mogućnosti plaćanja i likvidnosti samih poduzeća”.

U nastavku obavijesti navode i upute što učiniti u slučaju potpune nemogućnosti izdavanja strukturiranog eRačuna, ali na način da se samo pozivaju na članke 13. i 14. Pravilnika o tehničkim elementima, izdavanju i razmjeni elektroničkog računa i pratećih isprava u javnoj nabavi.

Servis Moj e-račun postao je gotovo sinonim za slanje i primanje elektroničkih računa, a i sami su snažno naglašavali kako su najveći informacijski posrednik (kako se službeno zovu servisi za posredovanje pri slanju e-računa), tako da mnogi pravni subjekti nisu ni znali da postoji više od deset informacijskih posrednika koji im mogu pružiti funkcionalnost slanja (i primanja) e-računa.

Svi ti korisnici mogu odabrati nekog drugog posrednika, ali što će biti sa već poslanim, a neisporučenim e-računima, kao i sa ugovornom obvezom od 36 mjeseci koju su Elektronički računi d.o.o. zahtijevali kod većine ponuda, ostaje tek da se vidi. 

Print Friendly, PDF & Email