NEWS
VALFRESCO 4 S
SPORTduo – s2

Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva: Izvješće o rezultatima analize na GMO sjeme soje i kukuruza

25.03.2005. 00:00; ; Početna / Novosti / Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva: Izvješće o rezultatima analize na GMO sjeme soje i kukuruza
839mpslogo.gif

Svih 18 uzoraka reprodukcijskog biljnog materijala ocijenjeni su od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kao negativni na GMO, odnosno ne sadrže GMO niti su u istima pronađeni DNA elementi karakteristični za GMO-e.

Temeljem provedenih analiza, Zavod za javno zdravstvo dao je mišljenje da analizirani uzorci reprodukcijskog biljnog materijala ne podliježu odredbama čl. 3 st. 2. Uredbe o razini genetički preinačenih organizama, prema kojoj reprodukcijski biljni materijal koji sadrži GMO u bilo kojoj količini, mora biti označen u skladu s posebnim propisima. Prema programu Odjela inspekcijskih poslova Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva, uzorci su uzeti kod 7 pravih osoba koje se bave proizvodnjom, doradom i uvozom sjemena kukuruza i soje. Uzorkovanjem su uključeni kultivari najznačajnijih domaćih i stranih selekcijskih tvrtki koje stavljaju u promet sjemenski kukuruz i soju na tržište RH:

1. BC Institut d.d., Zagreb

2. LEE MAGREN (uvoznik Sjemenarna Zagreb d.o.o., Zagreb)

3. KWS (uvoznik KWS Sjeme d.o.o., Zagreb, proizvođač Kutjevački podrum d.d.)

4. MONSANTO (UVOZNIK Monsanto d.o.o. Zagreb)

5. PIONEER (uvoznik Pioneer sjeme d.o.o., Zagreb, dorađivač Pioneer Hi-Bred proizvodnja d.o.o. Osijek)

6. Poljoprivredni institut Osijek, Osijek

7. SYNGENTA (uvoznik RWA Raiffeisen agro d.o.o. Zagreb)

Nakon završene analize sjemenskog materijala čime poljoprivrednici sa 100%-tnom sigurnošću mogu pristupiti sjetvi kukuruza i soje, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva u sljedećem periodu započeti će sa analizom stočne hrane na prisustvo GMO-a. Analizirati će se sva stočna hrana prisutna na našem tržištu koja se bazira na kukuruzu ali prije svega soji, poglavito ona koja se uvozi iz prekooceanskih zemalja.

– Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva RH –

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email