NEWS

Ministarstvo otkrilo koji će biti opravdani razlozi za nedolazak djece u škole

divjak-hina
foto HINA/ PIXSELL/ EU2020HR/ POOL/ Goran Stanzl/
21.05.2020. 15:50; ; Početna / Obavijesti / Ministarstvo otkrilo koji će biti opravdani razlozi za nedolazak djece u škole

Minstarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je na svojim stranicama odgovore na često postavljena pitanja u vezi s povratkom učenika razredne nastave u škole 21. svibnja. 

Odgovorili su na pitanja poput toga zašto se u škole vraćaju samo učenici od 1. do 4. razreda te je li povratak u škole obavezan za sve učenike razredne nastave. 

Njihove odgovore prenosimo u cijelosti.

Zašto se svi učenici ne vraćaju u škole?

Jedno od pitanja je zašto se u škole vraćaju samo učenici 1. – 4. razreda, a ne svi kad su škole sigurne prema uputama HZJZ-a?

“Za početak, kako bi škole mogle osigurati prostorne uvjete koje traži HZJZ, nije moguće vratiti u škole sve učenike i održati nastavu za sve razrede.

Drugi razlog je što učenici razredne nastave teško mogu učiti i stjecati neke temeljne vještine (čitanje, pisanje, crtanje…) bez odrasle osobe i to im se mora osigurati. Uz to, u školi će se izvoditi cijela satnica.

Također, u razrednoj nastavi se radi s manjim brojem učitelja nego u predmetnoj nastavi”, odgovara Ministarstvo.

Moraju li se svi učenici razredne nastave vratiti u škole?

Drugo pitanje je je li povratak u školu obvezan za sve učenike razredne nastave?

“Upute HZJZ-a kažu da je škola sigurna za zaposlenike i učenike uz pridržavanje navedenih mjera pa učenici razredne nastave trebaju ići u školu.

Roditelji čija djeca neće ići u školu, kao i inače, trebaju opravdati izostanak s nastave. 

Razlozi za nedolazak u školu mogu biti objektivni kao što su: bolest, izmještenost zbog potresa, osnivač ne može brzo osigurati primjeren prijevoz, lokalno žarište (primjer Brač) itd. Također, mogu biti i subjektivne okolnosti poput teško bolesne osobe u kućanstvu i roditelj se boji poslati dijete u školu iako u redovitoj situaciji to ne bi bila opravdana isprika.

Učenici koji će ostati kod kuće imat će priliku još neko vrijeme, dok se ne obradi obvezno gradivo, sudjelovati u mješovitoj nastavi uz pomoć Škole na trećem, ali se prema novim uputama mogu i naknadno uključiti u razredni odjel”, odgovaraju iz Ministarstva.

Hoće li biti zapošljavanja novih učitelja?

Treće pitanje odnosi se na to da su u nekim školama veliki razredi, zbog čega bi moglo bi doći do podjele razreda. Postavlja se pitanje mogu li se zaposliti novi učitelji?

“Ako škola nema veći prostor u kojem učenici mogu sigurno boraviti i ako to potvrdi lokalni stožer civilne zaštite te nema drugih raspoloživih učitelja, Ministarstvo će odobriti zapošljavanje dodatnog učitelja na određeno vrijeme”, objavljeno je na stranicama Ministarstva.

Print Friendly, PDF & Email