NEWS

Memorijalna kuća Joakima Rakovca biti će važan punkt u približavanju povijesti stanovnika tog kraja

obilazak 2
04.12.2023. 19:12; ; Početna / Kultura / Memorijalna kuća Joakima Rakovca biti će važan punkt u približavanju povijesti stanovnika tog kraja

Danas je na koordinaciji na gradilištu Memorijalne kuće Joakima Rakovca u porečkom naselju Rakovci predstavljeno aktualno stanje obnove. Uz gradonačelnika Poreča Lorisa Peršurića, sudjelovali su i ravnateljica Zavičajnog muzeja Poreštine Elena Uljančić, te Gaetano Benčić iz Muzeja, zajedno s predstavnicima udruga antifašista Istre i Poreštine, predvođene Brankom Oplanićem i Arduinom Matoševićem.

Ravnateljica Uljančić napomenula je kako se radi o prvom muzeju posvećenom stanovnicima Istre i njihovoj ulozi u NOB-u od 1991. godine. Istaknula je da će Memorijalna kuća Joakima Rakovca postati mjesto koje će na jedan moderan način približiti mladim generacijama život i borbu stanovnika Istre iz toga doba.

Obnova se odvija po planu, te se očekuje da će građevinski dio biti dovršen tijekom ovog mjeseca. Nakon završetka građevinskih radova, planirano je pristupiti dizajnu i realizaciji stalnog postava Memorijalne kuće, koja će za javnost biti otvorena tijekom ljeta iduće godine. Ova kuća, koja je ujedno i rodna kuća narodnog heroja Joakima Rakovca, postat će važan punkt na karti ekskurzija svih škola Istarske županije. Kroz suvremeni izložbeni postav, posjetiteljima će biti predstavljen osobni život heroja te narodnooslobodilačka borba stanovnika Poreštine.

Memorijalna Kuća Joakima Rakovca, otvorena za javnost 1975. godine, godinu dana kasnije dobila je svojstvo spomenika kulture te danas njome upravlja Zavičajni muzej Poreštine. Ovom obnovom želi se sačuvati, zaštititi i predstaviti novim generacijama kao spomenik povijesti porečkoga kraja i njegovih ljudi.

Građevinski radovi obuhvaćaju uređenje podova, zidova, međukatne konstrukcije, prozora i pročelja, te susjednog dvorišta koje vodi do Rakovčeve rodne kuće. Nad radovima se vrši stalni stručni i konzervatorski nadzor, a financijsku podršku u potpunosti pruža Grad Poreč.

Predstavnici udruga izrazili su svoje zadovoljstvo napretkom radova, kao i činjenicom da se ovako važan dio povijesti štiti i podučava nove generacije o životima njihovih predaka i ljudi ovoga kraja.

Grad Poreč

 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email