NEWS

Mattich: Do Ivanje sve će biti uređeno

17.06.2006. 00:00; Učitavanja: 61; Početna / Novosti / Okolne općine / Mattich: Do Ivanje sve će biti uređeno

Nekoliko puta pisali smo o kestenima koji su nekada stajali na ulazu u groblje u selu Sveti Ivan na Višnjanštini, koji su prije nekoliko mjeseci po nalogu općinske uprave uklonjeni, a na njihovo mjesto zasađene su ladonje. Alarmirala nas je najprije vijećnica Nevija Poropat, nekadašnja IDS-ova načelnica Višnjana, a iz razgovora s načelnikom Angelom Mattichem saznali smo razloge rušenja kestena. Međutim, lokalni IDS nije odustao, pa je od toga nastala tema čak za Županijsku skupštinu, a prije nekoliko dana stranački je ogranak Glasu Istre poslao i reagiranje na istu temu.

– Odgovorom načelnika nismo bili zadovoljni ni mi, a još manje većina Svetoivanaca, osim nekoliko načelnikovih »satelita« koji su učestvovali u samom činu vandalskog rušenja kestena, a još više u vandalizmu učinjenom nad kamenim prstenovima koji su okruživali deblo. Moramo istaknuti da su sami Svetoivanci zasadili drvo te postavili oko njega predivne kamene prstenove – erte, pišu IDS-ovci Višnjana. Kažu da je od rušenja kestena prošlo više od tri mjeseca, a »ta sramota ostaje«.

– Ostaje razbacano i uništeno kamenje, odsječeno deblo zaraslo u travu – pustoš i sramota, a nitko ništa ne poduzima da bi se to saniralo i uredilo, ništa ne poduzima Crkva kao vlasnik zemljišta, niti općinske vlasti koje su to učinile. Mi, kao Klub vijećnika IDS-a osjećamo obvezu da nešto poduzmemo jer su Svetoivanci uvrijeđeni i žalosni te znamo da nema cijene kojom se može nadoknaditi njihova kostanja spod koje su svaku nediju jutro prije i pole maše hitili ćakuladu, naglašavaju IDS-ovi vijećnici.

Pitali smo ponovno u općinskoj upravi o čemu se radi i od načelnika Matticha saznali da je informaciju o tome dao i na vijeću, dakle da su i članovi Kluba vijećnika IDS-a obaviješteni da se kameni prsteni nisu mogli vratiti dok se ne slegne friško dovezena zemlja u koju su zasađene ladonje pod nadzorom ing. Borisa Benčića.

– Dijelovi kamenog prstena bili su, nažalost, na mjestima učvršćeni betonom, pa ih je bilo teško demontirati i na mjestima su oštećeni, ali sve će biti za koji dan uredno ponovno složeno jer se zemlja valjda konačno slegla. Do Ivanje će to biti uređeno, rekao nam je načelnik Mattich. Žalostan je, kaže, jer je jedna od posađenih ladonja prestala napredovati, pa će morati provjeriti je li tlo zagađeno ili se stablo jednostavno nije primilo, pa će morati presaditi novo.

S.M., Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email