NEWS
valfresco

Marina Banko iz Poreča najbolja netalijanka

06.05.2006. 00:00; Učitavanja: 233; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Marina Banko iz Poreča najbolja netalijanka
491GO135280.jpg

Marina Banko, učenica III.c razreda pazinske Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile, osvojila je prvo mjesto iz talijanskog jezika u kategoriji trećih razreda na prošlotjednoj državnoj završnici natjecanja u poznavanju romanskih jezika koje je održano na Visu, nadmašivši znanjem petnaestak konkurenata u svojoj kategoriji.

Marina je još kao učenica osmog razreda osnovne škole, koju je pohađala u Poreču (gdje i danas živi, a u Pazin dolazi u školu), sudjelovala na državnom natjecanju iz talijanskog, tada osvojivši treće mjesto. Iskustva s natjecanjima ima pa je, kaže, otprilike znala što je čeka na Visu. Prvog dana natjecanja na redu je bio pisani dio ispita, a drugog dana su se pred komisijom i drugim natjecateljima izlagale pripremljene prezentacije. Sudionici su za prezentaciju mogli birati ili temu o Leonardu da Vinciju, ili o svom gradu, ili o nekom gradu u Italiji. Tema Marinine prezentacije bili su kulturni spomenici Trsta i regije Friuli-Venezia Giulia, a uz pomoć mentorice profesorice Lorene Moscarda na prezentaciji je radila dva tjedna.

Već je gotovo pravilo da većinu prvih mjesta iz talijanskog jezika na državnim natjecanjima osvajaju učenici iz Istre. Marina ističe da je još u porečkoj osnovnoj školi stekla jako dobro predznanje, a drugo i trećeplasirani u njenoj kategoriji porečki su srednjoškolci. Kao nagradu za prvo mjesto u državi, Marina je na Visu dobila talijanski rječnik i bon od 300 kuna za knjige, što od organizatora baš i nije bilo jako darežljivo, budući da su pobjednici natjecanja iz francuskog i španjolskog jezika dobili puno bogatije nagrade, čak i putovanja. Iznenađenje za pobjednike bilo je i novouvedeno pravilo da se dogodine – ne smiju natjecati. Vrijeme je tih nekoliko dana na Visu bilo kišovito, tako da su sudionici natjecanja iz cijele države stigli razgledati tek gradove Vis i Komižu.

– Još ne znam što ću studirati. Voljela bih raditi nešto u vezi s talijanskim jezikom, ali nikako ne bih voljela predavati u školi, kaže državna prvakinja Marina Banko.

D.Š., Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email