NEWS
Best of Poreč

Marasovi nezavisni sjedinjeni sa SNL-om

12.11.2006. 00:00; ; Početna / Politika / Marasovi nezavisni sjedinjeni sa SNL-om
17GO163712.jpg

Pet mjeseci od njene registracije stranku Sjedinjene nezavisne liste predstavila je preksinoć u teatrinu porečke Zajednice Talijana njena predsjednica Tatjana Holjevac sa suradnicima. Pred četrdesetak je okupljenih Holjevac zajedno s Josipom Marasom potpisala i sporazum o programskoj suradnji, čime se Marasova gradska nezavisna lista sjedinila sa SNL-om. Kao osnovne razloge tog poteza Maras je naveo program SNL-a, činjenicu da se u okviru takve asocijacije daleko lakše i djelotvornije mogu zalagati za dobrobit jedinica lokalne samouprave te da kao nezavisna lista i dalje imaju potpunu autonomiju na (gradskoj) razini na kojoj djeluju.

– SNL radi značajan iskorak na političkoj sceni u Hrvatskoj i smatram da će imati respektabilan politički potencijal, ali i potencijal u kadrovima koji će osmisliti budućnost Hrvatske. Vjerujem da će decentralizacija navedena u programskoj deklaraciji SNL-a omogućiti perspektivu mladima, da će gospodarski program osigurati više radnih mjesta te da će zdravstvene i mirovinske reforme osigurati trećoj generaciji mirnije sutra. Vjerujem i da je došlo vrijeme za drugačiji politički dijalog na svim razinama, bez nepotrebnih prepucavanja i svađa, koji će nuditi vizije, rješenja i bolje sutra za sve nas, rekao je Maras obećavajući potporu i poželjevši sreću SNL-u i njegovoj predsjednici na budućim parlamentarnim izborima.

Holjevac se prisjetila dijela svoje mladosti provedenog u Istri, budući da joj je otac jedno vrijeme bio upravitelj Zone B, a vezano za potpisivanje suradnje ustvrdila je da će Maras zajedno s njima realizirati san da Poreč postane grad ne samo s četiri, već s pet zvjezdica. »SNL novu hrvatsku budućnost ne gradi na lažnim obećanjima, već na realnim gospodarskim i poduzetničkim programima, s novim ljudima rasterećenim od politike i rata, koji znaju i mogu odgovoriti izazovu sadašnjice«, istaknula je te dodala da je povlačenje politike iz gospodarstva za njih prvi, ali i trajni posao, te da je svjesna i opasnosti utjecaja krupnog kapitala na politiku.

Sljedeći im je zadatak uređenje tržišta, zatim regionalno ustrojstvo (s četiri regije – Zagrebačkom, Slavonskom, Središnjom i Jadranskom) i razvoj s korištenjem vlastitih i europskih poticajnih sredstava za nove gospodarske pogone i radna mjesta te izlaskom na nova tržišta u regionalnom okruženju.

– SNL je stranka gospodarstvene orijentacije, regionalno razvojna i politički neovisna, otvorena svim demokratskim političkim opcijama, naglasio je zamjenik operativnog direktora Upravnog odbora SNL-a Božidar Špiček, objasnivši da im je cilj, između ostalog, decentralizacijom fiskalnog sustava 40 posto godišnjeg državnog proračuna namijeniti programima regija. Decentralizaciju je spomenuo i predsjedatelj Konvencije SNL-a Pavel Kobler, naznačivši planirano na području zdravstva. »Radi jednakosti svih građana u zdravlju i bolesti država će imati isključive ovlasti nad središnjim zdravstvenim fondom, takozvanim stupom A i sveučilišnim bolničkim sustavom, sve ostale usluge i financiranje ´sele´ u regionalne, županijske, općinske i gradske bolničke sustave«.

Direktorica promidžbe SNL-a Maja Cavar-Babić je govorila o važnosti dobro osmišljene strategije proizvoda i usluga te kreiranju marketinga, čiji razvoj treba sufinancirati država. Gospodarski je program predstavio operativni direktor UO-a stranke Ivan Meliša naglasivši da se zalažu za održivi razvoj Hrvatske i njenih regija, završetak pretvorbe državnog vlasništva, ravnopravan položaj hrvatskih državljana u privatizaciji i raspodjeli nacionalnih dobara te za radničko dioničarstvo.

K.Flegar, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email
Ljeto u Funtani