Manjim cijenama najma poslovnih prostora do cjelogodišnjeg rada u starogradskoj jezgri

poreč starogradska jezgra arhiva
25.03.2021. 08:42; ; Početna / Novosti / Iz Grada Poreča / Manjim cijenama najma poslovnih prostora do cjelogodišnjeg rada u starogradskoj jezgri

Nova Odluka o poslovnim prostorima izglasana je na preksinoćnjoj sjednici gradskog vijeća Grada Poreča-Parenzo, a donijet će povoljnije uvjete zakupa korisnicima gradskih prostora, te nastojati potaknuti cjelogodišnje poslovanje zakupnika i razvoj gospodarstva općenito. Mogućnosti plaćanja zakupnine i omogućavanje smanjenja zakupnine zakupnicima koji posluju neprekidno tijekom cijele godine, neke su od osnovnih izmjena spomenute Odluke kojom su između ostalog definirani i uvjeti i postupak davanja u zakup poslovnih prostora u vlasništvu Grada Poreča – Parenzo, kao i druga pitanja vezana uz poslovne prostore u gradskom vlasništvu.

Spomenute izmjene odnose se na mogućnosti plaćanja zakupnine – uz mjesečno plaćanje dodaje se mogućnost godišnjeg plaćanja unaprijed za svaku godinu zakupa ili  jednokratno plaćanje uz ostvarenje 10 posto popusta ako se plaćanje izvrši unutar osam dana od potpisivanja ugovora o zakupu, za ukupni period od pet godina. Također, nova Odluka omogućuje zakupnicima koji posluju neprekidno tijekom cijele godine, smanjenje zakupnine u prosjeku 20 posto, ovisno o veličini prostora, te način provedbe iste mjere. Ostale se izmjene odnose na to da se natječajna zakupnina uvećava za porez na dodanu vrijednost, te usklađenje sa GDPR uredbom.

– Grad Poreč-Parenzo konstantno radi na mjerama za pomoć gospodarstvu, a nastavit ćemo ih kreirati i dalje, ovisno o razvijanju situacije s koronavirusom, kao i kroz konzultacije s lokalnim gospodarstvenicima, te u skladu sa svojim zakonskim mogućnostima. Odlukom o poslovnim prostorima želimo pružiti i potaknuti sve naše zakupnike, pogotovo one u starogradskoj jezgri da posluju tijekom cijele godine. Osim same pomoći našim poduzetnicima i obrtnicima, ova odluka je i nastavak rada na revitalizaciji starogradske jezgre, kaže porečki gradonačelnik Loris Peršurić. Naime, u tijeku je i obnova nekoliko fasada i krovišta u starogradskoj jezgri. Za dio od njih osigurano je sufinanciranje putem Programa zaštite i obnove kulturnih dobara Grada Poreča, kojim se iz sredstava tzv. spomeničke rente bespovratnim novčanim sredstvima sufinancira obnova pročelja, krovova i vanjske stolarije, te sanacija konstruktivnih dijelova na zgradama na području kulturno – povijesne urbanističke cjeline grada Poreča – starogradskoj jezgri i užem centru. Također, sredinom prošle godine donijeta je i Odluka o urbanoj opremi starogradske jezgre čiji je sastavni dio Elaborat urbane opreme za koji je dobivena suglasnost Ministarstva kulture, Uprave za zaštitu kulturne baštine, Konzervatorskog odjela u Puli. Osnovna je ideja da se kroz elaborat pomogne svima onima koji će ubuduće uređivati prostore i opremu u starogradskoj jezgri, kako bi se postigao unificirani izgled.

Sve navedeno uređenje urbane opreme, subvencije u obnovi fasada, kao i odluka o poslovnim prostorima koja ima za cilj potaknuti cjelogodišnje poslovanje zakupnika poslovnih prostora, koraci su u revitalizaciji starogradske jezgre. U korist tome ide i činjenica da je zadnjih par godina otvoreno nekoliko novih luksuznih smještajnih, ali i ugostiteljskih objekata, a upravo se ovih dana u starogradskoj jezgri odvija obnova nekoliko zgrada u luksuzne smještajne ili ugostiteljske objekte, čime se i podiže kvaliteta ponude u samom središtu grada.

Print Friendly, PDF & Email