NEWS
VALFRESCO sredina

Bez Nijemaca nema sezone

IMG-20190716-WA0039
25.03.2021. 09:29; ; Početna / Gospodarstvo / Bez Nijemaca nema sezone

Nijemci su naši gosti broj jedan, o njima ovisi čitava sezona. O tome koliko će oni i kamo putovati ovisi turistička industrija čitavog Mediterana, svijeta, i sve se zemlje utrkuju kako privući te kvalitetne i brojne putnike, piše Jerko Sladoljev za ivijesti.hr. Tako i budućnost našeg turizma kao i ove sezone najviše će ovisiti o Nijemcima.

Međutim u Njemačkoj se nešto u zadnje vrijeme značajno promijenilo.Zbog raznih ograničenja putovanja u inozemstvo, ali i poziva Vlade da pomognu svojoj ekonomiji, prošle je korona-godine Nijemcima – Njemačka postala prva destinacija za ljetovanje.

Unatoč kontinuiranoj pandemiji, troje od četvero Nijemaca ljetovali su prošle godine doma. Više od 45 posto ispitanih Nijemaca izjavilo je da su ljetovanje proveli u svojoj zemlji, a gotovo polovica (48 posto) uživalo je u suncu i na plaži, svaki treći (32 posto) otišao je na gradsko putovanje, a slijedili su ga zaljubljenici u prirodu – svaki četvrti (25 posto) odmor je proveo u planinama. Njemačkim.

Odmor Nijemaca u Njemačkoj i dalje će se povećavati, ali će se i način putovanja i rezerviranja Nijemaca također trajno promijeniti. Fleksibilnost i omjer cijene i performansi igrat će najvažnije uloge. Automobil je zamijenio avion i prošle godine u Njemačkoj bio daleko poželjniji način prijevoza Nijemaca.

Daleke destinacije su pale u daleki zadnji plan. Federalni zavod za statistiku bilježi danas prosječni pad rezervacija u inozemstvo od 71 posto , prodaja turističkih agencija, turoperatora i pružatelja usluga rezervacija od siječnja do rujna 2020. bila je 61 posto
niža u odnosu na isto razdoblje prethodne godine ali samo za putovanja u inozemstvo. Kad je riječ o putovanju u Njemačkoj stvari su dramatično izmijenjene u korist Nijemaca.

Pa kamo su točno putovali naši kamping gosti iz Njemačke prošle godine? Imamo podatke za kamping ponudu Njemačke. Jer kamping je u Njemačkoj prošle godine poslovao, usprkos koroni, vrhunski. Neke regije kao Brandenburg, Sachsen, Schleswig-Holstein, Mecklenburg- Vorpommern imale su i dvocifrena povećanja od 11 posto, pa do Sachsen- Anhalta s 22 posto plusa u noćenjima.

Ukupno je Njemačka imala minimalan minus od 4,7 posto ili ostvarenje od 31,2 milijuna kamping noćenja u odnosu na 2019. kada su imali milijun noćenja više. Njemačka je u rujnu 2020. bilježila skok noćenja od 56 posto, uspoređujući to s rujnom 2019 ( indeks 156). Korona je stvorila stanovit domaći Nijemci su ponovno otkrivali svoju domovinu.

Dakle nitko se u Europi u ovoj krizi nije mogao pohvaliti ovakvim uspjehom. No, ono što ne razumijemo je politika cijena europskih kampova. U najvećoj potražnji Njemačka je mudro
zadržala stare cijene i tako ostala cjenovno najpovoljnija europska kamping destinacija s prosječnom cijenom od 33,37 eura za tročlanu obitelj.

Na primjer, Italija je imala povećanje, usprkos koroni, i ostala na samom vrhu s cijenom od 49,82 eura za tročlanu obitelj s djetetom u kampu. Slijedi Švicarska s 46,66 eura i onda šlag na torti – Hrvatska s 46,61 euro.

Dakle, po skupoći naših kamping usluga treća smo destinacija. Povoljniji su Danska (44,32), Španjolska (43,05), Austrija (40,84) i Francuska (37,83). Njemačka, koja je po kvaliteti svoje kamping usluge ista ili slična nama, bila je uz Švedsku i Norvešku najpovoljnija kamping destinacija i u vremenu kada se tražila velika fleksibilnost ponude i ugrabila je hrabro tržišni trenutak u svoju korist.

Stoga ljetni odmor Nijemaca u Hrvatskoj ne izgleda baš ohrabrujuće. No, ohrabruje jedino to što će Nijemci putovati samo u one destinacije koje budu zelene a Istarska županija bi to uz malo discipline mogla biti. Zato sada više nego ikada ostaje je nam kao najbolje marketinški alat disciplina u obrani od Covida.

Sve ostalo je politika i puste priče.

Print Friendly, PDF & Email
Ljekarna