NEWS

Mali ekolozi –velike nagrade!

24.04.2014. 19:37; ; Početna / Lifestyle / Ekologija / Mali ekolozi –velike nagrade!
2014-04-24_19h30_57

Bioteka – udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti u suradnji s Emmezetom raspisala je nagradni natječaj pod nazivom:

Mali ekolozi –velike nagrade!

Na natječaj su se mogle prijaviti sve osnovne škole na području Republike Hrvatske.

Cilj ovog natječaja je probuditi svijest o zaštiti okoliša i prirode među učenicima osnovnih škola na području Republike Hrvatske  te potaknuti  proaktivan stav u zaštiti okoliša i tako doprinijeli  odgoju odgovornih i samosvjesnih mladih ljudikoji će zaštitu okoliša smatrati prioritetnim ulogom za budućnost.

Učenici OŠ Poreč prijavili su projekt pod nazivom „Praćenje invazivne alge Caulerpe racemose oko Poreča“ na nagradni natječaj MALI EKOLOZI – VELIKE NAGRADE! koji je u studenom 2013. godine raspisala Udruga Bioteka u suradnji s Emmezetom. Prošli su prvi krug selekcije i zajedno s drugim Osnovnim školama iz cijele Hrvatske ušli u drugi krug natjecanja. Završni rad s rezultatima projekta moraju napisati do mjeseca svibnja, a rezultati natječaja bit će objavljeni u lipnju. Najbolje plasirani projekti osvojit će vrijedne nagrade koje će poslužiti za kvalitetniji obrazovni i stručni rad.

U ljeto 2013. godine uočena je prvi put oko Poreča invazivna alga grozdasta kaulerpa koja potencijalno ugrožava naš morski ekosustav. Tematika kaulerpe nije zasad prepoznata od lokalnih institucija kao gorući problem, no učenici 7.c razreda OŠ Poreč potaknuti idejom mentora prof. Vesne Banovac Kuča i dr.sc. Barbare Sladonja iz Instituta za poljoprivredu i turizam prepoznali su važnost problematike i odlučili pokrenuti aktivnosti u smjeru praćenja razvoja i rješavanja problema širenja alge. Voditeljica projekta je učenica 7.c Vanesa Tadić.

Caulerpa racemosa (grozdasta kaulerpa) je invazivna alga porijeklom iz tropskih i umjereno toplih mora. Spada među najopasnije strane invazivne vrste u Sredozemlju, gdje je prvi puta zabilježena ranih 90-ih godina uzduž libijske obale. Vjerojatno je došla brodovima iz Crvenog mora. Brzo se širila, a u Jadranu je prvi puta zabilježena 2000 godine u Dalmaciji. U Istri je do ljeta 2013. nađena na nekoliko lokaliteta: Medulin, Brijuni i Vrsar koji je dosad bio najsjevernija zabilježena točka. U porečkom podmorju prvi je puta nađena u ljeto 2013 i to od strane učenika naše škole s roditeljima. To je zasad najsjevernija lokacija na svijetu na kojoj je nađena ova alga, a zanimljivo je da je ovdje prisutna i na vrlo malim dubinama, čak i u zoni plime i oseke što je čini pogodnom za provođenje istraživanja zimi. Ona ugrožava naše autohtone vrste i svojim širenjem prijeti promjenom morskog ekosustava.

U realizaciju projekta uključeni su svi učenici 7.c razreda OŠ Poreč. Cijele zime uz pomoć svojih mentora i roditelja obilazili su, snimali i pratili populaciju kaulerpe kod hotela Parentium. Pretpostavka je bila da će se populacija kaulerpe tijekom zime smanjiti i/ili potpuno nestati uslijed osjetljivosti na niske temperature. Na terenu je uočeno smanjivanje populacije skoro do nestanka, no vjerojatno zbog tople zime nije potpuno nestala i dalje se očekuje njena ponovna regeneracija. Osim terenskog rada, učenici su kontaktirali i poznavatelje podmorja te sakupljali podatke o lokacijama kaulerpe oko Poreča. Ujedno su surađivali sa stručnjacima iz tog područja (Institut za poljoprivredu i turizam u Poreču i CIM u Rovinju) te su tijekom zime sakupljali podatke o temperaturi mora i zraka u Poreču.

Konačni cilj projekta je upoznavanje javnosti s problemom širenja grozdaste kaulerpe, no aktivnosti ne prestaju s krajem ovog projekta. Slijedeće ljeto planiramo organizirati i praćenje pod vodom putem ronjenja na dah, a vjerujemo da će naše aktivnosti pomoći praćenju invazivne alge što će omogućiti daljnje kvalitetnije aktivnosti radi smanjenja negativnih učinaka njezinog širenja te u suradnji sa lokalnom zajednicom iznaći najbolje rješenje. To je važno s biološkog, ali i gospodarskog odnosno turističkog aspekta.

Ukoliko netko ima informacije o grozdastoj kaulerpi i želi doprinijeti projektu na bilo koji način molimo da se javi u tajništvo OŠ Poreč (Tel. 052/432-355) ili u Institut za poljoprivredu i turizam (Tel. 052/408-304).

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email