NEWS
HALF MARATON S

Lučka uprava Poreč: vraća se međunarodni promet, noćenja više nego odlične 2019. godine

plovila u porečkoj luci
13.07.2022. 13:45; ; Početna / Gospodarstvo / Lučka uprava Poreč: vraća se međunarodni promet, noćenja više nego odlične 2019. godine

S približavanjem špice turističke sezone, u porečkoj luci sve je više jahti i jedrilica, a slike s rive podsjećaju na rekordnu 2019. godinu. Kako kažu u Lučkoj upravi Poreč, u nautičkom dijelu poslovanja, ove godine bilježe dobre rezultate. Brojke plovila koja uplovljavaju u luke na njihovom području prate turistička kretanja na Poreštini, te se očekuje da će se do kraja godine nastaviti takav trend. Pritom valja istaknuti da se najveći broj noćenja i dolaska plovila realizira tokom srpnja i kolovoza.

Broj plovila na tranzitnom vezu u porastu je za 16%, dok su noćenja porasla za 22% u odnosu na 2019. Bilježi se, dakle, trend produženog boravka brodova u porečkim lukama. Slijedom navedenog, Lučka uprava Poreč bilježi porast prihoda ove vrste usluge za 56%, a što je dijelom rezultat većih brodova koji dolaze u porečku luku.

Što se međunarodnog prometa tiče, u 2022. godini ostvareno je 8% manje nego rekordne 2019. godine. Razlog nešto sporijeg povrata međunarodnog prometa treba tražiti u izmijenjenim okolnostima na tržištu, nakon pandemijskog razdoblja. Valja podsjetiti da je 2020. godine međunarodni promet potpuno izostao, dok se prošle 2021. godine samo polovično vratio. No, u ovoj se 2022. godini međunarodni promet definitivno vraća. Za napomenuti je da povećanje cijene goriva značajno utječe na međunarodni promet kao i otežani i skuplji ulazak u Veneciju, kojoj su gravitirali i nautičari s našeg područja.

U porečkoj luci najviše su se vijorile zastave Italije, zatim Njemačke i Austrije.

-Brojkama za sada možemo biti više nego zadovoljni. Izdvajamo da je zabilježen porast broja plovila na sidrištu u odnosu na obalu, dok se na obali povećao broj putničkih plovila na domaćim kružnim putovanjima s dobrim najavama za sljedeću godinu kada bi porečka luka mogla postati home-port za takva sve popularnija kružna putovanja, kaže ravnatelj Lučke uprave Poreč Branko Curić. 

Također, valja istaknuti i da se ove godine, vratila jedna od najznačajnije i najprepoznatljivije ponude luke Poreč  – međunarodna linija Poreč-Venecija.

 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email