NEWS

Lovrečani se pridružuju porečkom programu za poticanje poduzetništva

17.10.2005. 00:00; ; Početna / Novosti / Lovrečani se pridružuju porečkom programu za poticanje poduzetništva

Članovi Općinskog vijeća na sjednici održanoj u petak jednoglasno su odlučili da će se Općina pridružiti porečkom gradskom programu »Poreč 2« za poticanje poduzetništva. Radi se o programu poticanja subvencioniranom kamatom, u suradnji s poslovnim bankama za dodjelu kredita obrtnicima, posebno početnicima, te trgovačkim društvima i poduzetnicima. Njegova je svrha, naglasio je predsjednik Vijeća Branko Zgrablić, poticanje poduzetništva te unapređenje razvoja općine. Osim već normiranih uvjeta, vijećnici su utvrdili i granice kredita – od 50 tisuća do 500 tisuća kuna, uz sufinanciranje kamate do najviše 50 posto od one koju je propisala banka. Svi koji budu zainteresirani za ovaj program svoje će zahtjeve uputiti povjerenstvu za odabir poduzetničkih programa, u kojem će, osim članova iz Poreča, biti i Branko Zgrablić.
Vijećnici su se složili da se ove godine zbog većeg broja upisanih studenata broj stipendista poveća za još dvoje pa će Općina ove školske/akademske godine potpomagati ukupno njih 12 – osam studenata i četiri učenika. Prihvaćena je i odluka o utvrđivanju kriterija za dodjelu stipendija, uz dva amandmana predložena na samoj sjednici – o dobivanju 10 bodova za članove obitelji koji se školuju, a nisu već ostvarili pravo na stipendiju (socijalni status), te uvođenje obveze povrata stipendije za one koji iz neopravdanih razloga prekinu školovanje.
Mario Laković i dalje će biti član Upravnog vijeća Javne vatrogasne postrojbe Centra za zaštitu od požara u Poreču, a odlukom o osnivanju postrojbe Civilne zaštite imenovano je sedam članova, kojima će predsjednik i dopredsjednik biti Branko Zgrablić i Mario Laković. Članovi Vijeća prihvatili su izvještaj o proslavi Dana općine te potvrdili ranije zaključke predsjednika Vijeća za pomoć socijalno ugroženim učenicima za plaćanje školske marende, plaćanje odvoza smeća jednoj obitelji i kupnji priručnika za lovrečke prvašiće. Tomu se usprotivio SDP-ov vijećnik Milan Žužić, smatrajući da nije bilo razloga žurnosti da načelnik sam donosi odluke, a posebno potonje, bez rasprave na Odboru za društvene djelatnosti. I Sanja Matošević, predsjednica Odbora i nositeljica Nezavisne liste, istaknula je da se o tome trebalo raspravljati na Odboru, kao i činjenicu da su knjige podijeljene samo za djecu lovrečke škole, a ne i za onu iz Flengi i Gradine, koja idu u vrsarsku školu.
Na prijedlog vijećnika Žužića nije prošla točka o prodaji nekretnina, budući da za prodaju jedne veće građevinske parcele u Radićima nije bilo hitnosti niti je taj novac bio predviđen u općinskom proračunu.V. Md., Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email