NEWS
VALFRESCO S-170422

Loris Peršurić, kandidat IDS-a za gradonačelnika Poreča “PRIORITET JE DOVRŠITI ZAPOČETO!”

LORIS_PERSURIC
10.05.2017. 09:00; ; Početna / Politika / Loris Peršurić, kandidat IDS-a za gradonačelnika Poreča “PRIORITET JE DOVRŠITI ZAPOČETO!”

Grad Poreč 30. je travnja ( 28.travnja svečanom sjednicom), svečano obilježio Dan grada.

Na svečanoj sjednici, već tradicionalno, dodijeljena su gradska priznanja Povelja „30. april“ zaslužnim građanima. Osim Povelja, ove godine dodijeljene su i zahvalnice Gradonačelnika pojedincima i udrugama za njihov doprinos društvenom radu – dobitnici su Petar Orlović, trener Hrvačkog kluba „Poreč“ za doprinos sportu, Društvo „Josip Broz Tito“ Poreč, te ženska vokalna skupina Le Parentine, koja je ujedno i izvela završnu glazbenu točku na svečanosti.

Tom se prigodom aktualni gradonačelnik Edi Štifanić ujedno i oprostio od ove dužnosti.

Budući da ste gradonačelnikov zamjenik, možete li ukratko opisati jednu višegodišnju suradnju?
Htio bih zahvaliti Ediju, najprije kao čovjeku i suradniku, ali i osobi koja je 12 godina života dala za ovaj grad.  Poreč je grad u kojem se uvijek radilo, stalno smo sami sebi podizali ljestvicu i bili primjer ostalim gradovima – a gradnja dvije osnovne škole, proširenje vrtića u grad i izgradnja vrtića u Varvarima, sportska dvorana Žatika, obilaznica, Dom za starije, uređenje porečkog kazališta, izgradnja Centra za mlade i Umjetničke škole …projekti su koji tome govore u prilog. Ono što je sigurno, u Poreču nikad nećemo stati, sigurnim korakom idemo naprijed.

Na koji način opisujete i ocjenjujete dosadašnji svoj rad u Gradu Poreču? Umnogome imate nadstandarde, otvorili ste i utočište za mačke. Je li lako ili izazovno podizati ljestvicu kvalitete?
Kad dobijete povjerenje svojih sugrađana, onda ga morate i opravdati. A ja vjerujem da se trud i rad uvijek isplate, pa sam tako četiri godine radio ali i pokušao biti u što većem kontaktu sa sugrađanima. Jako cijenim taj aspekt ovog posla, jer velika je privilegija bit u poziciji da možete razvijati grad u kojem ste rođeni i odrasli, pogotovo kad je taj grad Poreč.

Istina je, sami sebi često podižemo ljestvicu kvalitete, probijamo led s brojnim pionirskim projektima poput najvećeg EU projekta na ovim područjima, vrijednog pola milijarde kuna ili prvog pravog skloništa za mačke u Hrvatskoj – ali to je onaj najljepši i najizazovniji dio posla. U takvoj ste sredini motivirani ići naprijed, i učiniti Poreč grad po mjeri čovjeka.

Kako vidite budući razvoj Poreča? Koji su slijedeći prioriteti?
Prioritet je dovršiti započeto. Kuća se gradi od temelja, pa smo tako prije svega riješili infrastrukturu – izgrađena je obilaznica i obnovljena je naša žila kucavica D75 koja nas spaja s ostalim gradovima na zapadnoj obali Istre. Kanalizacija se dovodi u sva porečka prigradska naselja, pa smo u 15 mjeseci izgradili više kanalizacije nego li je izgrađeno posljednjih 40 godina! Tu je i 40 kilometara plinovodne mreže, obnove lokalnih cesta, uređenje čak pet plaža…

Uz sve te investicije, i dalje smo ostali grad bez prireza, grad u koji se ljudi useljavaju, grad u kojem je u pet godina otvoreno 2000 novih radnih mjesta.

Sad je važno nastaviti dalje – dovršiti izgradnju osnovnih škola Finida i Žbandaj, izgraditi još dva vrtića u Dračevcu i Varvarima, ali i nastaviti s uređenjem gradske rive I Peškere, koje su slike našeg grada. Moja vizija Poreča 2021. godine je vizija modernog, uspješnog i perspektivnog grada i moj tim i ja radit ćemo na njegovoj potpunoj realizaciji.

Što Vas osobno najviše “gura” i motivira u poslu? Imate li kvalitetne suradnike, oporbu, “konkurenciju”?
Porečanke i Porečani su ti koji me guraju naprijed – njihovi komentari, kritike, prijedlozi. Svi koji me poznaju, znaju da sam uvijek otvoren za razgovor i sugestiju. Uvijek prvo polazim od sebe, pa mi je želja biti gradonačelnik koji će maksimalno biti otvoren prema građanima, a isto tako želim i modernu, otvorenu i funkcionalnu gradsku upravu.  

Imate li uzora u radu lokalne uprave u zemlji ili inozemstvu, nekom od gradova pobratima?
Nemam uzora u politici, vjerujem da je ključ uspjeha rad i da to moji sugrađani prepoznaju. Na lokalnoj razini nema mjesta politiziranju, vjerujem da nam je svima u interesu da naš grad i dalje sigurnim korakom gre naprid.

Što Vas još kao čovjeka zaokuplja – sport, kultura, koncerti, kako se opuštate?
Aktivan sam i volim planinariti, ali sam i čovjek od druženja. Trudim se što više biti uključen u svakodnevni život Poreča, tako što odlazim na utakmice naših klubova, koncerte i predstave, ali i inicijative brojnih porečkih udruga. U posebno lijepom sjećanju ostalo mi je prvo izdanje našeg Adventa Poreč, manifestacije koja je oživila starogradsku jezgru zimi i u čiju se organizaciju uključila cijela zajednica. Bio sam jako ponosan na Porečanke i Porečane koji su prvi svih četrdeset dana programa podržali Advent, ali i na činjenicu da je, zahvaljujući Adventu, Poreč bio jedna od najposjećenijih zimskih destinacija u Hrvatskoj.

Ispričajte neku anegdotu ili zanimljivu situaciju koju ste doživjeli radeći ovaj posao…
Dan nakon izbora 2013., do mene je došao jedan barba, koji ima vjerojatno i preko 90 godina. Htio je da mu se u ulici postavi javna rasvjeta. Rekao mi je…“..ali vi ste meni to obećali!“. Zamolio sam ga da mi kaže tko mu je to točno obećao, jer mi je priča bila potpuno nepoznata. Rekao mi je ime našeg tadašnjeg protukandidata, pa sam se dobro nasmijao. Naravno da smo barbi postavili javnu rasvjetu, jer kao što sam već i rekao, moramo biti tu zbog svih građana, a takav ću biti i dalje.

Misao za konac našeg razgovora?
Poreč je danas bolje mjesto za život nego li je bio prije četiri godine, što dokazuje da idemo u dobrom smjeru. Među najrazvijenijim smo gradovima u Hrvatskoj, s odličnom poduzetničkom klimom i zaposlenošću. Uspješno povlačimo sredstva iz raznih fondova kako bismo kod realizacije projekata što manje teretili sugrađane i proračun, a pritom i dalje ostajemo grad s visokim društvenim, socijalnim i komunalnim standardom, grad s najmlađim stanovništvom u Istri, grad bez prireza.

Vjerujem da naši sugrađani to znaju prepoznati i da će podržati IDS-ovu listu i mene kao budućeg gradonačelnika.

(J. Vitasović/ Manuel Angelini, regionalexpress.hr)

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email