NEWS
VALFRESCO 4 S
SPORTduo – s2

Lokva ne smije biti deponij, ali ni otpad nije stigao tek s novom vlašću

06.03.2006. 00:00; ; Početna / Lifestyle / Ekologija / Lokva ne smije biti deponij, ali ni otpad nije stigao tek s novom vlašću
671GO125865.jpg

Što se to događa s lokvom u Fabcima, pitao me usput, za razgovora o porečkim problemima, IDS-ov gradonačelnik Edi Štifanić. Kaže, zvala ga je stranačka kolegica Jadranka Fabac, županijska vijećnica, i rekla mu da je po nalogu Općine Višnjan u lokvu u Fabce dovezeno nekoliko kamiona smeća s groblja u Svetom Ivanu.

U Višnjanu smo najprije razgovarali s donačelnikom Gracijanom Černekom, jer je načelnik bio zauzet.

– Istina je, kad smo dovršavali sadnju stabala ispred groblja u Svetom Ivanu vidjeli smo da su mještani ponovno napravili divlje odlagalište iza zida groblja, puno praznih lumina, osušenog cvijeća i sličnog otpada, premda postoji kontejner, koji je poluprazan. Odlučili smo to počistiti i jedan je kamion odvezen u lokvu u Fabce. Načelnik je odmah reagirao i ostalo je smeće odvezeno na deponij u Dekovićima ili Poreču, ne znam točno. Smeće u lokvi je drugi dan poravnano bagerom. Ali, vjerojatno se sjećate da su još prije par godina mještani Fabci inzistirali da se ta lokva zatrpa pa ne znam u čemu je sada problem, rekao nam je Černeka. Direktor porečke Usluge Rodoljub Kosić kazao je da su radnici bili na licu mjesta nakon poziva porečkog gradonačelnika.

– Ispod lokve je spremnik i izvor pitke vode pa se odlaganjem smeća na tom mjestu ugrožava izvorište. Lokvu bez sumnje treba očistiti i održavati. Ako treba, postavit ćemo i dodatne kontejnere, o čemu smo razgovarali s načelnikom Mattichem i čekamo dalje upute, jer će Općina snositi troškove, rekao je Kosić. Mattich kaže da vozač kamiona koji je odvezao smeće iz Svetog Ivana u Fabce nije imao nalog Općine, da je ukupno pet kamiona smeća odvezeno iz Svetog Ivana na porečki deponij i kako se slaže da lokvu treba očistiti, ali da su mještani Fabci bili za to da se ona zatrpa. Priča je stigla i do Županijske skupštine.

– Ako nimate ča lipega činiti, njanka grdo ne morate, poručuje Jadranka Fabac višnjanskim vlastima s govornice Županijske skupštine. Dobili smo prijepis njenog govora, u kojem se ne spominje samo lokva u Fabcima, nego i sječa ladonje i kestena ispred crkve u Svetom Ivanu, što je, kaže ona, »izazvalo negodovanje i gnjev svih mještana. Možete si zamisliti kad vam to pričaju stari nonići i nonice sa suzama u očima, oni kojima je nedjeljna misa i ćakula pod hladom starih debli na pjaci ispred crikve najveći gušt i ono malo veselja što im ostaje od života. Na pjacu su posadili nove, par godina stare ladonje koje će prvi hlad dati tek sljedećim generacijama, a ne tim starim nonicama i nonićima. Novonastala situacija imala je negativan odjek i onda su, da malo smire stvar, izvođači radova u ime Općine smeće s grobnog deponija pokupili i odvezli, tako da su očistili pjacu i groblje. Reći ćete – super, u čemu je problem? Zamislite ironiju: umjesto da to smeće odvezu tamo gdje mu je mjesto, na deponij gradskog poduzeća Usluga Košambru, oni su to smeće (valjda da malo uštede) odvezli u lokvu u susjednom selu Fabci. Kad tako nešto napravi pojedinac kažemo da je barbarstvo ili vandalizam, a molim vas, kako se to zove kad se to napravi uz konsenzus ili po nalogu općinske vlasti«, rekla je županijska vijećnica. I nije se tu zaustavila, nego je sugerirala da župan »…izvrši pritisak na Općinu da se slične stvari ne bi ponavljale, jer kako je krenulo općina Višnjan bi se mogla kandidirati za zbirni deponij Istarske županije«.

O čemu se tu radi? Slike govore više od riječi, a dobili smo ih iz Usluge – fotografije su nastale onoga dana kad je porečki gradonačelnik zvao Uslugu zbog smeća koje je dovezeno u lokvu, navodno po nalogu Općine Višnjan. S fotografija je vidljivo da je lokva divlji deponij već duže vrijeme – ima tu svega, od kućnog otpada do starih štednjaka i automobila. Tko tu čini grdo? Ne svodi li se sve ponovno na priču o višnjanskom vodstvu IDS-a, koje je izgubilo vlast na prošlim izborima pa sada na sve moguće načine pokušava diskreditirati sadašnje vodstvo Općine? Smeće može, ali dok je naše, a kada je koalicijsko onda treba napraviti frku? Potpuno je neprihvatljivo da lokva postane deponij, pogotovo ako je u blizini izvor i spremnik vode, o čemu smo prije nekoliko godina i mi pisali. Ipak, ponekad mještani misle da znaju bolje pa zatrpavaju lokve, i to uz blagoslov svojih lokalnih vlasti. Neki ih, kao u Fabcima, pretvore u divlji deponij, koji funkcionira samozatajno dok je IDS na vlasti.

S. Matejčić, Glas Istre

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email