‘Lighthouse’ ili četiri dana terora elektronske glazbe na Lanterni

2016-05-30_18h19_43
30.05.2016. 18:22; ; Početna / Lifestyle / Zabava / ‘Lighthouse’ ili četiri dana terora elektronske glazbe na Lanterni

Nakon četverodnevne, 24 satne glazbene ‘halabuke’ na punti turističkog naselja Lanterna, stanovnici Novigrada mogu napokon odahnuti. Četvrti po redu festival, ‘Lighthouse’, svjetionik elektroničke glazbe, na kojem su nastupili brojni DJ-evi i ostali ‘stvaratelji’ elektroničke glazbe okupio je od 25. do 29. svibnja oko 3.000 fanova elektroničkih ‘glazbenih’ tonova, uglavnom iz Austrije, Njemačke i Švicarske te susjedne Slovenije.

– Tijekom sezone održava se više događaja koji su dio naše turističke ponude a koji u suradnji s lokalnim zajednicama produžuju sezonu i doprinose promociji turističke ponude, napisano je u priopćenju tvrtke Valamar Riviera d.d, domaćina ovogodišnjeg ‘Lighthousea’ festivala o održavanju festivala elektroničke glazbe a kojeg je potpisala PR tvrtke Nives Matić.

Organizatori četvrtog okupljanja brojnih fanova elektroničke glazbe na punti Lanterna su vlasnici poznatog kluba ‘Pratersauna’ u Beču koji su već pri organizaciji prvog festivala na Lanterni stekli dobar glas kod ljubitelja elektroničke glazbe koji privlači goste u apartmane, bungalove i hotel u na Lanterni.

Sedamdesetdva sata trajanja festivala na Lanterni ima, osim, kako je navedeno u informaciji porečke tvrtke Valamar Riviera d.d. koja upravlja kapacitetima na Lanterni da festival stvara turistički i pozitivan promotivni efekt, ima i tamniju, crnu, stranu.

Stanovnici Novigrada i njihovi gosti, posebno na predjelu Rivarela koji se nalazi ‘vis a vis’ Lanterne, tijekom trajanja ‘Lighthousea’ nisu imali mirne dane ni noći. Problem s bukom, posebno s tonovima basova tijekom četverodnevnog trajanja ‘Lighthousea’ imali su i gosti u hotelima ‘Maestral’ i ‘Laguna’ te autokampu ‘Sirena’. Recepcije smještajnih objekata bile su zatrpane pritužbama gostiju na nesnošljivu buku. Brojne prigovore gostiju u privatnim apartmanima na Rivareli i drugim dijelovima Novigrada ‘sakupljali’ su prema riječima direktorice ureda TZG Vesne Ferenac. U nedavno novom hotelu otvorenom na Rivareli gosti su premještani u sobe koje nisu nasuprot Lanterne.

S problemom preglasne glazbe koja se 72 sata puštala na punti Lanterne borio se i gradonačelnik Novigrada Anteo Milos. – O brojnim prosvjedima koje smo od gostiju i sugrađana primali u gradskoj upravi, razgovarao sam zbog problema remećenja javnog reda i mira s predsjednikom porečke tvrtke Valamar Riviera Željkom Kukurinom i načelnikom općine Tar Vabriga, na čijem prostoru djeluje kompleks Lanterne, Niviom Stojnićem. Razgovori su bili neuspješni jer moji sugovornici nisu imali razumijevanja za velike probleme koje stvara preglasna glazba na Lanterni.

Živimo u državi koja očito ne funkcionira kao ni njezine institucije koje moraju rješavati takve probleme, ustvrdio je Milos naglasivši da su s velikim problemom, koji je pritiskao Novigrad, upoznati odgovorni ljudi u PP Poreč i PU IŽ kao i inspekcijske službe a koji nisu ništa poduzeli da zaustave glazbeni teror Novigrada s prostora Lanterna.

Da je glazba bila preglasna ‘govore’ i podaci mjerenja glasnoće. Uređaj je pokazivao, ovisno o strujanju zraka, od 65 do 81 decibel. Prema Pravilniku o najvišoj dopuštenoj razini buke, a prema čl. 4. koji ističe da se odredbe Pravilnika odnose na dnevno i noćno razdoblje. Članak 5. Pravilnika navodi da su najviše dopuštene razine buke, u zonama namijenjenim odmoru, oporavku i liječenju, tijekom dana 50 a noću 40 decibela.

Gašenjem svjetionika elektronske glazbe na Lanterni, neće završiti aktivnosti Grada Novigrada kako bi se u buduće spriječili glazbeni teror s Lanterne. Gradonačelnik Novigrada uputi će dopise svim vijećnicima, predsjedniku OV Tar- Vabriga i načelniku općine te tijelima koji moraju, a u ovogodišnjem slučaju terora elektronskom glazbom gostiju i građana Novigrada nisu ništa poduzeli, da se glazbena manifestacija na Lanterni u budućnosti ugasi ili stiša u granice propisa i ljudskog, normalnog ponašanja.

(iPress)

Print Friendly, PDF & Email