La Vecia Cantina u Istarskoj sabornici možda je najljepše uređeni vinski bar u Istri, piše portal plavakamenica.hr

vecia-cantina-porec
09.07.2020. 15:01; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / La Vecia Cantina u Istarskoj sabornici možda je najljepše uređeni vinski bar u Istri, piše portal plavakamenica.hr

La Vecia Cantina smještena je u staroj zgradi Istarske sabornice, piše portal plavakemnica.hr
Istarska sabornica spada među vrednije povijesne spomenike u Poreču. Ona potječe iz 14. stoljeća, a izgrađena je na temeljima prastare crkve iz petog stoljeća. Sadašnja istarska sabornica stotinama je godina bila crkva i samostan, da bi je francuske vlasti desakralizirale 1806. godine. Godine 1861. ondje je održano prvo zasjedanje Istarskog pokrajinskog sabora.

Poslije Drugog svjetskog rata ova prekrasna povijesna zgrada služila je za organizaciju raznih društvenih svečanosti, kulturnih i znanstvenih skupova. U veljači 2012. u prizemlju Sabornice otvoren je obnovljeni vinski podrum, kojim dominiraju stare goleme bačve ugrađene u taj prostor prije stotinjak godina.

Vinski podrum, opremljen profesionalnom kuhinjom, funkcionirao je kao mjesto za reprezentativne ručkove i večere. Ondje smo u organizaciji Agrolagune, nekoliko puta jeli sa Stevenom Spurrierom i Ozom Clarkeom; jednom je prigodom kuhao Tom Gretić, a cijeli se meni bazirao na tartufima.

No, podrum u sabornici nikad nije zaživio kao pravi, za publiku otvoreni restoran. Sada se taj prostor zove La Vecia Cantina. Radi se o vinskom baru, o kojem gotovo da nema tragova na internetu osim Facebook stranice otvorene prije par tjedana.

Potraga se isplatila. Interijer podruma Istarske sabornice spada među najveličanstvenije u Istri, a stolovi ispred sabornice optimalno se uklapaju u istodobno impresivan i topao ambijent starog tihog kamenog trga, toliko različitog od turističke Istre.

Vinska karta La Vecie Cantine nije briljantna, ali nije ni loša: pili smo raspjevanu Damjanićevu Borgonju, uz koju su nam donijeli par feta veoma ukusne kobasice i sira. Cijene su prijateljski niske, posluga vrlo ljubazna a ugođaj zaista poseban.

Na Facebook adresi piše da su otvoreni svakim danom od 16h do 23h:

” A good wine tasting has to be matched with the right food!
We prepared some simple and delicious appetizers, visit us and find out what we have in store for you🥂🍾😋
Opening hours every day from 4pm – 11pm”

Print Friendly, PDF & Email