NEWS

KRVAVI IPSILON: Dosad najteža prometna nesreća na novom dijelu Istarskog ipsilona

16.06.2006. 00:00; ; Početna / Crna kronika / KRVAVI IPSILON: Dosad najteža prometna nesreća na novom dijelu Istarskog ipsilona


Tragovi kočenja

Frontalni se sudar dogodio na ravnom dijelu Ipsilona, kraj mjesta Medaki nedaleko od Poreča. Vozač Kompasova kombija pulskih registarskih pločica, I. B. (30) iz Poreča, prešao je iznenada na lijevu stranu ceste i izravno se sudario s hladnjačom talijanskih oznaka BH 649 XS iz Udina. Od siline udarca hladnjača, čiji su tragovi kočenja dugi oko pet metara, doslovce je prignječila kombi uz zaštitnu ogradu. Pet turista i vozač kombija na mjestu su poginuli, a jedna Irkinja s teškim ozljedama prevezena je u pulsku bolnicu.


Identitet poginulih osoba, osim vozača, ostao nam je nepoznanica jer su se u sudaru pomiješali njihovi dokumenti. Zato sam izdao nalog za obdukciju kazao nam je istražni sudac Županijskog suda u Puli Svetislav Vujić. Odmah nakon dolaska, kako izvješćuje ravnatelj pulske Opće bolnice dr. Lems Jerin, irska turistica odvezena je na operaciju. Vozač hladnjače, A. V. (51) iz Pilimberga u Italiji, lakše je ozlijeđen. Prevezen je na hitnu Doma zdravlja u Poreču, a odmah poslije na obavijesni razgovor u policijsku postaju.


Čeka se vještačenje

Naš je kombi prevozio turiste na izlet iz Pule u Poreč pa zatim u Postojnu i Lipice kazala je pomoćnica direktora porečkog Kompasa Jadranka Jahn. Dodala je da agencija još nema službenih informacija o tragediji, osim da je njihov vozač prevozio turiste koji su boravili u TN Verudela i Bi Villageu u Puli. Neslužbeno doznajemo da je nesretni vozač kombija Ivan Benčić iz Poreča.


U Kompasu je radio sezonski, i to na transferima iz Pule u Poreč, a o njemu kolege kažu da je bio vrijedan i dobar turistički djelatnik. Osim identiteta poginulih gostiju, vještačenjem se mora utvrditi zašto je u kobnom trenutku kombi s gostima prešao na suprotnu stranu ceste. U Istri se ne pamti da je u jednoj nesreći poginulo šestero ljudi.

Zoran Oljača – Večernji List

Jutarnji list:

PULA, ZAGREB – Na Istarskom ipsilonu u ovoj je godini, do današnje stravične nesreće, u prometu poginula jedna osoba. Prošle godine na Ipsilonu je u 7 prometnih nesreća smrtno stradalo 11 osoba, a najtragičnija se dogodila u proljeće prošle godine kod čvorišta Žminj u kojoj su poginula četiri mladića.

Kritični dijelovi Istarskog ipsilona prošle se godine bili dionica od 25. do 28. kilometra, tj. čvor Cerovlje – čvor Ivoli, te čvor Kanfanar – čvor Žminj. U prvih pet mjeseci 2006. godine na svim prometnicama u Hrvatskoj dogodilo se 21.327 prometnih nesreća u kojima je poginulo 205 osoba, što je za 14 manje nego u istom razdoblju prošle godine.

više u Jutarnjem listu

Print Friendly, PDF & Email