NEWS

Krivotvorene eure dobio za prodani kamen i erte

07.12.2006. 00:00; ; Početna / Crna kronika / Krivotvorene eure dobio za prodani kamen i erte
996GO167974.jpg

Nakon što je djelatnica Hypo banke u Poreču u ponedjeljak policiji prijavila sumnju u krivotvorinu dviju novčanica od 50 eura, kriminalističkom obradom nad više osoba ustanovljeno je da tih novčanica ima više, izvijestila je jučer PU istarska ne spominjući imena i prezimena osoba o kojima je riječ.

Slučaj je otkriven nakon što je dvije novčanice u banci htio zamijeniti 69-godišnji Anton Hrvatin iz Labinci. Nakon što mu je službenica rekla da su krivotvorene, on je iz auta donio još devet takvih novčanica, sve u apoenima od 50 eura. Policiji je rekao da mu je 30. studenog 35-godišnji Marčelo Juričić iz okolice Pazina tim novcem platio kamen i kamene erte koje mu je prodao. Da bi Juričića uhvatila na djelu, policija ga je odmah u ponedjeljak navečer, u klopci pred kućom Hrvatina u Labincima uhitila zajedno s 35-godišnjim Draganom Zovićem, također iz okolice Pazina.

Juričić i Zović policiji su ispričali da su od poznanika, francuskog državljanina, a kako neslužbeno doznajemo radi se o Jeanu Baptistu, dobili veću količinu novca na račun građevinskih radova na njegovoj kući u Radovanima. S tim su novcem platili i dvojicu radnika, državljane BiH Hadžiba Topčagića (48) i Muhameda Hadžića (54) (policija dala samo inicijale) s prebivalištem u Cvitanima, a za kamen i kamene erte Hrvatinu su platili 550 eura. No, otkriveno je da su Juričić i Zović krivotvorinama prethodno pokušali isplatiti i Topčagića i Hadžića, no oni su im, nakon što su posumnjali da se radi o lažnom novcu, vratili krivotvorine pa su im Juričić i Zović dali »pravi« novac.

Policija je u sklopu kriminalističke obrade pretražila kuće u kojima Juričić i Zović žive te pronašla veću količinu eura i američkih dolara za koje također postoji sumnja da se radi o krivotvorinama pa im je taj novac oduzet radi vještačenja. Nije precizirano radi li se o desecima novčanica ili tisućama eura, odnosno dolara. Zbog sumnje da su počinili kazneno djelo krivotvorenja novca, policija je uhitila i u utorak navečer u Istražni centar Županijskog suda u Puli prepratila Marčela Juričića i Dragana Zovića, dok su Topčagić i Hadžić istražnom sucu odvedeni kao svjedoci.

Marina Vukšić, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email