NEWS

Kosinožić: Porečki IDS predstavio anketu za stambeno zbrinjavanje i konkretne prijedloge za gradski proračun 2023.

Press IDS - Beato Baturić - Žužić - Kosinožić - Čuš - Brođanac
29.11.2022. 18:05; ; Početna / Politika / Kosinožić: Porečki IDS predstavio anketu za stambeno zbrinjavanje i konkretne prijedloge za gradski proračun 2023.

Uoči nadolazeće sjednice Gradskog vijeća Grada Poreča – Parenzo na kojoj će se održati prvo čitanje gradskog proračuna, danas su predstavnici porečkog IDS-a, na čelu s predsjednikom Rolandom Kosinožićem, predstavili nekoliko inicijativa podružnice za proračun Grada Poreča za 2023. godinu.

– U proteklim tjednima vodili smo stotine razgovara s našim sugrađanima, na kojima se osluškivali njihove prioritete, potrebe i probleme. Ideje brojnih naših sugrađana, mjesnih odbora i udruga civilnog društva pretočili smo u konkretne i provedive politike i projekte, kojim se nadamo da ćemo dodatno poboljšati standarde u našem gradu, kazao je predsjednik porečkog IDS-a Roland Kosinožić. 

– U centru svih politika porečkog IDS-a su ljudi. Zato smo za svaku dobnu skupinu pripremili cijeli niz projekata, a posebno smo vodili računa na potrebe mladih, obitelji i osoba treće životne dobi, naveo je Kosinožić.

Predstavnici porečkog IDS-a napomenuli su da je Prijedlog Proračuna za narednu godinu prije svega transparentan, kao i izričito orijentiran na važne razvojne projekte. Na inicijativu porečkog IDS-a, u Prijedlog Proračuna uvršten je nastavak uređenja starogradskih ulica, poput Trga Marafor, a u planu je i obnova Cimare, odnosno Trga Joakima Rakovca. U starom gradu, stavit ćemo u funkciju palaču Becich uz zadržavanje vlasništva.

– U proračun smo i predložili dogradnju Doma za starije osobe, kao i nastavak izgradnje objekata nogometnog kampusa na mjestu gdje je nedavno izgrađeno nogometno igralište u zoni Košambra. U tijeku je rasprava o izmjenama Generalnog urbanističkog plana, što je preduvjet za realizaciju ovog projekta.

Također, istaknuli smo i pokretanje inicijative za realizaciju četverotračne prometnice na potezu Varvari-Bonaci, uz podizanje sigurnosti za sve sudionike u prometu. Predložili su i izradu UPU-a za zonu Društvene namijene u Novoj Vasi, kao i zaduživanje radi što brže realizacije izgradnje kanalizacijske mreže na preostalim područjima Grada, s ciljem da se Poreč približi 100% pokrivenosti. Podsjetili su da Poreč danas, sa svojih 53 naselja, na oko 92% pokrivenosti.

Vjerujemo da su prijedlozi realni, usklađeni s potrebama naših sugrađana, s kojima smo u stalnoj komunikaciji. Drago nam je da su za dio prijedloga već napravljeni i konkretni pripremni koraci, pa će i sama realizacija biti lakša.

Članica predsjedništva iz redova Kluba mladih Karla Žužić govorila je o rješavanju stambenog pitanja mladih. – Poreč već treću godinu zaredom svojim sugrađanima subvencionira kupovinu stana, a za tu mjeru vlada jako veliki interes, navela je Žužić te je nadodala:

– Kako bi odgovorili na potrebe sugrađana ali i zajednice u cijelosti, a nakon više rasprava i promišljanja, IDS-DDI će putem svojih vijećnika na idućoj sjednici Vijeća iznijeti prijedlog o provođenju ankete među građanima, u kojoj će im biti ponuđeno da odaberu koje od pet opcija smatraju najpoželjnijom. Naši su prijedlozi: 1) Grad financira/gradi stanove koje potom na temelju razrađenih kriterija prednosti daje u višegodišnji zakup sa ili bez mogućnosti otkupa; 2) Sufinanciranje i posredovanje u naplati stanarine za postojeće stanove u privatnom vlasništvu (cilj je stavljanje u funkciju već postojećih kapaciteta, a posredovanjem Grada u naplati, otklanjanje straha najmodavaca o nesigurnoj naplati); 3) Dodjela građevinskog zemljišta za gradnju obiteljskih kuća; 4) Sufinanciranje obnove starih objekata koji se trenutno ne koriste (cilj je obnova starine i ostanak mladih u sredinama gdje su odrasli) te 5) subvencija kupovine stana (mjera koja se trenutno provodi).

– Vjerujemo da ćemo kroz anketu  i konzultaciju s građanima dobiti najbolje moguće prijedloge, koje bi onda gradska uprava mogla početi provoditi u daljnjem razdoblju, zaključila je Karla Žužić.

Na konferenciji za medije sudjelovali su, uz predsjednika podružnice Rolanda Kosinožića i Karle Žužić, potpredsjednik porečkog IDS-a Vili Čuš te gradske vijećnice IDS-a Azra Brođanac i Nensi Beato Baturić.

 

ISTARSKI DEMOKRATSKI SABOR

Print Friendly, PDF & Email