NEWS

Korak smo bliže odgovoru na pitanje – MOGU LI INVAZIVNE BILJNE VRSTE BITI KORISNE?

Kolaž naturally -min
27.01.2022. 19:03; ; Početna / Lifestyle / Ekologija / Korak smo bliže odgovoru na pitanje – MOGU LI INVAZIVNE BILJNE VRSTE BITI KORISNE?

Mogu li invazivne vrste biti korisne, pitanje je kojim se bavi NATURALLY, projekt Hrvatske zaklade za znanosti (IP-2020-02-6899) koji se provodi u Institutu za poljoprivredu i turizam u Poreču.

Priča započinje još u 18. st. kada je pajasen (Ailanthus altissima (Mill.) Swingle) uvezen u Europu kao ukrasno stablo. Par stoljeća kasnije, zapitali smo se: Kako kontrolirati širenje pajasena, jedne od najinvazivnijih biljnih vrsta današnjice? Danas su, osim pajasena, u Istri prisutne mnoge strane invazivne biljne vrste poput bagrema (Robinia pseudoacacia L.), čičoke (Helianthus tuberosus L.) i kanadske zlatošipke (Solidago canadensis L.). Ove četiri vrste predmet su istraživanja projekta NATURALLY koji se bazira na sljedećem konceptu: „Kada već ne možemo kontrolirati invazivne vrste, pokušajmo ih upotrijebiti u korisne svrhe!”.

            Projekt je započeo prije točno godinu dana, 29. siječnja 2021. godine, a cilj mu je istražiti fitofarmaceutski potencijal ekstrakata spomenutih vrsta.

Prvi rezultati ukazuju na obilje bioaktivnih spojeva u istraživanim invazivnim vrstama u Istri te sugeriraju njihov potencijal za iskorištavanje u svrhu proizvodnje biljnih lijekova, a mogli bi se koristiti i u pripremi ekoloških herbicida. Kroz realizaciju ovog četverogodišnjeg projekta tim znanstvenika iz porečkog Instituta želi uspostaviti nove suradnje nacionalnih i međunarodnih znanstvenih timova te predložiti model korištenja invazivnih biljnih vrsta u Istri i šire.

Uz obećavajuće rezultate, nastavljamo dalje s analizama i istraživanjem, a o svim novostima čitajte na našoj web stranici ili društvenim mrežama Instagram i Twitter

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email