Korado Korlević: Potraga za životom u svemiru tek počela

16.11.2005. 00:00; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Korado Korlević: Potraga za životom u svemiru tek počela
762GO110920.jpg

Jučer je u Čakavskoj kući u Žminju povodom Mjeseca hrvatske knjige, a u organizaciji Knjižnice Žminj, Korado Korlević održao zanimljivo predavanje o životu u svemiru. U prepoznatljivoj Korlevićevoj maniri slušatelji su doznali kako je gotovo cjelokupna dosadašnja potraga za životom izvan našeg planeta zapravo bila organizirana na pogrešan način, te kako se tek u sadašnje vrijeme shvatilo da život može postojati gotovo svugdje u svemiru, ali i da je mogućnost postojanja izvanzemaljskog razuma izuzetna i veoma rijetka pojava.

Mnogobrojne robotičke misije na tijela Sunčeva sustava i naša teorijska razmišljanja, kaže Korlević, tek počinju biti osnova jednog smislenog načina traganja za životom izvan našeg planeta. Robotičke misije koje se planiraju u narednih 20-ak godina zasigurno će nam više reći o tome, a Korlević dodaje da će taj posao odraditi današnji osnovnoškolci. Spomenuo je nedavni NASA-in eksperiment kad su zemaljske lišajeve tijekom 15 dana izložili u otvorenom svemirskom prostoru izvan Međunarodne svemirske stanice te dokazali da i zemaljski organizmi mogu preživjeti u surovim svemirskim uvjetima ekstremno niskih temperatura, bez kisika i pod ubitačnim dozama radio-zračenja.

Predavanju su prisustvovali i mnogobrojni članovi Astronomske udruge Vidulini koji su nakon toga pod zvjezdanim nebom ostali u dugom razgovoru s poznatim višnjanskim astronomom.

M. TUMPIĆ, Glas Istre

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email