KOMEMORACIJA NA TIĆANU

12.09.2005. 00:00; ; Početna / Novosti / KOMEMORACIJA NA TIĆANU
145Tian-2005.jpg

KOMEMORACIJA NA TIĆANU

Štifanić: Neka nitko ne muti vodu Jadrana!

Još ima desnih snaga koje na Istru gledaju pretenzionistički, ali nećemo je nikome dati jer smo se za to izborili, poručio je predsjednik SAB-a Poreštine Božo Štifanić

TIĆAN –

U spomen na 84 poginula 11. rujna 1943. godine na Tićanu ispred sedam grandioznih kamenih stupova s isklesanim istarskim oruđem (rad porečkog klesarskog majstora Frana Košute po projektu riječkog arhitekta Zdenka Sile), jučer se okupilo mnoštvo građana Poreštine i Pazinštine kako bi se još jednom prisjetili na značaj ove žrtve u borbi za oslobođenje Istre. Komemoracija je počela hrvatskom i istarskom himnom u izvedbi višnjanskog pjevačkog zbora Arpa te minutom šutnje za sve poginule, nakon čega se prisutnima obratio načelnik općine Angelo Mattich pročitavši tekst spomen-ploče što su je borci dali postaviti prije 40 godina.

– Ovaj je događaj značajno obilježio povijest našeg kraja. Za razliku od tadašnjih bitaka za slobodu, danas se vode ekonomske bitke, za bolji ekonomski standard stanovništva, zbog čega dolazi do razmirica. Slobodu imamo, stoga pozivam sve na suradnju i jedinstvo za što veći ekonomski razvoj u zajedništvu, naglasio je Mattich.

Predsjednik SAB-a Poreštine Božo Štifanić osvrnuo se na tadašnja povijesna i vojna zbivanja u Istri istakavši da je bitka na Tićanu jedna od najkrvavijih – u nekoliko sati poginulo je 84 ljudi. Citiravši Joakima Rakovca kako sloboda ne dolazi sama, već se za nju treba izboriti, o čemu govori i povijesni proglas o pripojenju Istre Hrvatskoj, Štifanić je pozdravio najnovije odluke hrvatske Vlade o proglašavanju spomen-dana na čuvene pazinske odluke.

– Još ima desnih snaga koje na Istru gledaju pretenzionistički, ali nećemo je nikome dati jer smo se za to izborili. Neka nitko ne muti vodu Jadrana, poručio je Štifanić, dotakavši se najnovijih hrvatsko-slovenskih sporenja koja je nazvao »vrzinim kolom«.

– To bi trebala postati jedna od najprijateljskijih i zajedničkih turističkih vala, zato i s ovog skupa zahtijevamo od naših političara da to ostvare poštujući jasne i povijesne odluke AVNOJ-a, rekao je Štifanić. Uz to, ustvrdivši da se unatoč još uvijek brojnim prisutnim teškoćama »u Istri sada bolje diše«, pozvao je na ujedinjenje političke ljevice.

Prisutnima se obratio i predsjednik Skupštine Istarske županije Anton Peruško ustvrdivši da se i sama Europa temelji na antifašističkim vrijednostima, pa ni u našoj zemlji nema odstupanja od toga. I on se osvrnuo na slovensko-hrvatske odnose.

– Nedvojbeno je da postoji više toga što nas spaja, zato moramo učiniti sve da se dobri odnosi nastave. Nema nikakvih prijepora i sasvim je nesporno da kopneni dio granice pripada Hrvatskoj, zato sve ovo što se događa s Jorasom i društvom treba medijski ignorirati i pravno sankcionirati. U tome dajem punu podršku bujskoj gradonačelnici, rekao je Peruško. Što se tiče Piranskog zaljeva, očito je nužna međunarodna arbitraža, a do pravorijeka predlaže uspostavu jednakog pojasa sa sjevera i s juga sredine zaljeva u kojem će ribari moći raditi. »To predlažem kao privremeno rješenje koje neće utjecati na konačno«, poručio je Peruško.

Nakon nekoliko prigodnih pjesama višnjanske Arpe te pjesme vrsarskog pjesnika Ivice Pilata posvećene ovom događaju, svi okupljeni uputili su se na obližnju novu zvjezdarnicu, gdje su uz fažol evocirali ratne i poratne uspomene.

V. MEDVEDEC

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email