Kaštelir: IZLOŽBA VINA I MASLINOVOG ULJA TE DOMAĆIH POLJOPRIVREDNIH PROIZVODA U POVODU SV. VALENTINA

16.02.2006. 00:00; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Kaštelir: IZLOŽBA VINA I MASLINOVOG ULJA TE DOMAĆIH POLJOPRIVREDNIH PROIZVODA U POVODU SV. VALENTINA
699Kastelir1.jpg

U povodu Sv. Valentina, sveca koji se posebno štuje u Kašteliru, poljoprivredna udruga Vitis već nekoliko godina organizira izložbu vina i maslinovog ulja te domaćih poljoprivrednih proizvoda. Na ovogodišnju smotru stigao je 21 uzorak vina i 13 maslinovog ulja, a kako je uvodno rekla enologinja s porečkog instituta i predstavnica Udruge senzornih analitičara maslinovog ulja Melinda Cossetto, ovogodišnji su proizvodi izuzetne kvalitete. U ime Turističke zajednice, koja je uz Općinu pomogla organizirati smotru, Maja Diklić pozvala je sve ovdašnje poljoprivrednike da se uključe u brojne manifestacije kojima je osnovni cilj predstavljanje općine Kaštelir-Labinci kao ishodišta zdrave, prirodne i ekološke hrane i pića.

Čestitke svim uljarima

– Svi uzorci maslinovog ulja prošli su senzorsku i fizikalno-kemijsku analizu. Sa zadovoljstvom mogu reći da su svi imali izuzetno dobre kemijske parametre (miris i okus), a njih osam s ocjenom višom od sedam spada u red ekstra djevičanskih ulja. Rezultati su jako dobri stoga čestitam svim uljarima na uspjehu i vrijednom radu, rekla je Cossetto. Ona je upozorila sumještane da ne kupuju rafinirano maslinovo ulje budući da je prošlo kemijski tretman kojim su mu oduzeti neki sastojci. Neupućeni kupci, naime, misle da »rafinirano« znači nešto pozitivno. Proizvođačima ulja dodijeljene su po tri brončane i srebrne te dvije zlatne medalje.

Zadovoljilo trinaest vinara

Predsjednik udruge Vitis Obrad Kocijančić zajedno s Melindom Cossetto uručio je diplome najboljim vinarima. Njih 13 prošlo je stroge kriterije ocjenjivanja, pa su dodijeljene tri bronce, četiri srebra i dva zlata. Najbolje ocijenjena su vina obitelji Legović koja je dobila zlato za malvaziju i chardonnay. Bila je to prigoda i za predstavljanje domaćih proizvoda ovdašnjih poljoprivrednika, pa su se uz izložbeni stol mogli degustirati i kupiti ukusni kolači, kruh ispečen u krušnoj peći, odlične marmelade, med, voćne rakije… Feštu je vodio popularni Mauro, a za dobro raspoloženje uz bakalar i slane srdele te degustaciju vina i ulja pobrinuli su se članovi limene glazbe KUD-a Kaštelir-Labinci, Duo Laguna i vokalni sastav Novigrad-Cittanova.

TKO SU NAGRAĐENI

Maslinovo ulje

Zlato: Mario Ferrarin, Dario Paulišić. Srebro: Lucia Venier, Marčelo Trampuh, Paulo Mahne. Bronca: Lucia Venier (dva uzorka), Valter Bratović. Diploma ekstra: Obrad Kocijančić, Lino Petrović, Klaudio Korlević.

Vino

Zlato: obitelj Legović (dvije za malvaziju i chardonnay). Srebro: obitelj Radoš (chardonnay), Nelo Cossetto (malvazija, chardonnay, borgonja). Bronca: obitelj Radoš (malvazija), Lino Petrović (malvazija), Obrad Kocijančić (cabernet souvignon).

Vesna Medvedec, Glas Istre

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email