NEWS

Kanalizacija sanirana, radovi zamrli

25.04.2008. 00:00; ; Početna / Novosti / Svakodnevnica / Kanalizacija sanirana, radovi zamrli

Oštećena kanalizacijska cijev u objektu poznatom kao PKB, u vlasništvu Citygreena 99, smještenom na rubu starogradskog trga Marafora, sanirana je, rekao nam je Oreste Cossetto, donedavni voditelj obnove objekta.
Naime, početkom prošlog mjeseca građani koji žive u susjedstvu objekta bunili su se jer se iz oštećene cijevi izlijevala kanalizacija u otvoreni prostor objekta. Cossetto je tom prilikom rekao da će se osobno založiti da se problem što prije riješi, no da osim oštećene kanalizacije imaju ozbiljan problem statike objekta. Cossetto je dodao i da je dovršen projekt saniranja građevine te da samo treba pronaći izvođača radova. Međutim, zgrada je tek dobila vrata, a Cossetto kaže da više nije voditelj radova, odnosno da su vlasnici imenovali novi menadžment tvrtke te napominje da je prije toga stara-ekipa sanirala kanalizaciju.
Silvo Zaja, jedini koji je ostao zaposlen u tvrtki, rekao nam je da, koliko je upućen, čekaju suglasnosti da bi mogli početi radovi, ali da detalje možemo saznati tek kada se direktor tvrtke vraća s puta.
Citygreen 99 je bio obavezan prije radova na objektu prepustiti bivši PKB arheolozima. Vladimir Kovačić iz Zavičajnog muzeja Poreštine obavio je u prizemlju istraživanje krajem prošle godine i, kako je i bilo očekivano, na vidjelo je izašao, osim 50-ak četvornih metara izvornog antičkog kamenog popločenja foruma, rub foruma s očuvanim kanalom za odvodnju kišnice. To je bitan podatak za skoru obnovu Marafora, ali uvjetuje i uređenje bivšeg PKB-a tako da povijesna baština bude konzervirana i vidljiva. Možda je upravo zbog značaja zgrade, odnosno prizemlja koje je skrivala u čitavu priču bio uključen i gradonačelnik Edi Štifanić, koji je koordinirao i sastanak investitora s konzervatorima. Međutim, interes kao da je splasnuo zajedno s radovima, premda se približava sezona i zabrana radova u starogradskoj jezgri, a građevinu treba statički sanirati.

S.M. Glas Istre

 

 

Print Friendly, PDF & Email