NEWS

Kako Rijeka obveznicama gradi bazene (a mi imamo projekte)

09.05.2007. 00:00; ; Početna / Gospodarstvo / Kako Rijeka obveznicama gradi bazene (a mi imamo projekte)
146NO078088.jpg


RAZGOVOR: GORAN KURSAN, DIREKTOR DIREKCIJE TRŽIŠTA KAPITALA PRIVREDNE BANKE ZAGREB

Za drugu tranšu obveznica, čiji upis traje od 4. do 15. svibnja, očekujemo ponovo velik interes investitora, fizičkih i pravnih osoba. U odnosu na manji broj hrvatskih gradova koji su do sada izdali obveznice, Rijeka se najjeftinije zadužila na tržištu kapitala

U tijeku je upis za kupnju druge tranše municipalnih obveznica Grada Rijeke u vrijednosti 60 milijuna kuna kojom se financira izgradnja kompleksa novih riječkih gradskih bazena na Kantridi. Prva tranša riječkih gradskih obveznica, također u vrijednosti 60 milijuna kuna, izdana je lani te je u investitorskim krugovima doživjela izniman uspjeh, što svjedoči o visokom rejtingu koji Grad Rijeka uživa na tržištu kapitala. Uz institucionalne investitore, iznadprosječan, do sada nezabilježen interes za ulaganje u ovu vrstu dužničkih vrijednosnih papira iskazali su i građani, prije svega Riječani, a onda i žitelji drugih hrvatskih gradova i regija, uplativši oko milijun kuna. To potvrđuje da je svrha financiranja izgradnje bazenskog kompleksa više nego pogođena.

Kupnjom riječkih gradskih obveznica građani participiraju u izgradnji projekta koji će pridonijeti povećanju kvalitete života sadašnje i budućih generacija Riječana, a istovremeno, naravno, brinu za vlastitu budućnost putem štednje, odnosno ulaganja u niskorizične, a prinosima atraktivne vrijednosne papire.

Izniman uspjeh prve tranše, profesionalno vođen projekt izdanja te činjenica da bazenski kompleks na Kantridi izvrsno napreduje, budi optimizam i u pogledu prodaje druge tranše riječkih gradskih obveznica, o čemu razgovaramo s Goranom Kursanom, direktorom Direkcije tržišta kapitala Privredne banke Zagreb, koja je pokrovitelj i agent izdanja.


Tri jednake tranše


– Ukupan iznos izdanja municipalnih obveznica Grada Rijeke iznosit će nešto više od 24,5 milijuna eura ili 180 milijuna kuna, što predstavlja najveće izdanje vrijednosnih papira jedinica lokalne i područne samouprave u Hrvatskoj te izdanje obveznica jednoga grada s najdužom ročnosti. Ukupni iznos ravnomjerno je raspoređen u tri tranše po 60 milijuna kuna, a u tijeku je upis za kupnju druge tranše. Knjiga upisa otvorena je u poslovnicama Privredne banke Zagreb od petka, 4. svibnja, do utorka, 15. svibnja, kada se zatvara točno u 16 sati. Nakon zatvaranja knjige upisa, obveznice će biti izdane 17. svibnja, što znači da će na taj dan novac od izdanja druge tranše sjesti na račun Grada Rijeke. Odmah potom, nove obveznice će biti izlistane i na Zagrebačkoj burzi, točnije, samo će se za iznos druge tranše povećati količina vrijednosnog papira koji već kotira na burzi.

– Karakteristike obveznica druge tranše identične su, dakle, onima iz prve tranše? Riječ je zapravo o istom vrijednosnom papiru?

– Tako je. Za sve investitore, a pogotovo za građane, bitno je naglasiti da nema razlika između obveznica pojedinih tranša. Riječ je o istom vrijednosnom papiru, s identičnim karakteristikama, samo se novim tranšama njegova ukupna količina povećava. Tako ono što je vrijedilo za prvu tranšu, vrijedi i za drugu, a vrijedit će i za treću tranšu, koja će biti izdana u veljači iduće godine. Dakle, kao što je jednaka namjena riječkih gradskih obveznica svih tranša, ista je i kamatna stopa, koja iznosi 4,125 posto, kao i dospijeće 2016. godine. Potencijalni investitori upisat će količinu vrijednosnog papira sukladno svojim preferancijama i mogućnostima, nominala po obveznici iznosi jedan euro, kao i kod prve tranše, a prodavat će se po cijeni od 0,975 eura ili uz diskont, što je dodatna pogodnost za investitore. Kamata se isplaćuje polugodišnje, a prvu polugodišnju kamatu Grad Rijeka je svim investitorima isplatio 18. siječnja ove godine. Isplata druge slijedi 18. srpnja ove godine.


Visoka sigurnost


– Uz spoznaju da participiraju u izgradnji novih bazena u svom gradu, što bi Riječane i općenito hrvatske građane trebalo motivirati da kupe obveznicu Grada Rijeke?

– Riječ je, prije svega, o visokokvalitetnom vrijednosnom papiru, koji je po stupnju sigurnosti odmah iza državnih obveznica, što znači da je sigurniji od svih drugih tipova obveznica, poput korporativnih i slično. Iza municipalnih obveznica stoji grad, koji svojom financijskom snagom i sigurnim fiskalnim prihodima investitorima jamči siguran povrat glavnice i kamate. Činjenica da je u konkretnom slučaju riječ o Gradu Rijeci, daje obveznici posebnu težinu. Nadalje, prednost ulaganja u obveznice u odnosu na klasičnu štednju u banci je i u tome što se obveznica u svakom trenutku može prodati na burzi. Dakle, maksimalno je likvidna i utrživa, ili, rječnikom štednje, razročiva je prije roka dospijeća. Drugo, uz garantiranu glavnicu i, u ovom slučaju, zaradu na diskontu, obveznice se izdaju uz fiksnu kamatnu stopu, dok kamate na štednju i neke druge oblike ulaganja variraju ovisno o tržišnim prilikama, što znači da se mogu i smanjiti. Taj rizik kod ulaganja u obveznice ne postoji.

– Što očekujete od druge tranše?

– Očekujemo ponovo velik interes investitora, fizičkih i pravnih osoba, koji su već i prepoznali Grad Rijeku kao respektabilnog izdavatelja i prilikom izdanja prve tranše gradskih obveznica, ali i zbog financijskog i marketinškog efekta koji je polučilo izdanje komercijalnih zapisa riječkoga gradskog poduzeća Rijeka promet. U odnosu na manji broj hrvatskih gradova koji su do sada izdali obveznice, Rijeka se najjeftinije zadužila na tržištu kapitala. Može se reći i da je Rijeka zapravo pokrenula nov način financiranja koji su prihvatili ili tek najavili drugi hrvatski gradovi. Moram izraziti svoje zadovoljstvo i činjenicom da je financiranje putem tržišta kapitala, nakon izdanja municipalnih obveznica Grada Rijeke, privuklo i brojna druga poduzeća na riječkom području koja su se također odlučila svoje financijske potrebe financirati putem izdavanja bilo komercijalnih zapisa bilo obveznica. Uz već spomenuti Rijeka promet, i Plodine, Jadran galenski laboratorij, Jadranku iz Malog Lošinja i druga.

razgovarala Aneli Dragojević, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email