NEWS
Laguna Ironman 800

Kad se ujutro probudiš dioptrija će nestati

24.03.2006. 00:00; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Kad se ujutro probudiš dioptrija će nestati

Kad se ujutro probudiš, sve će biti bolje. Možda vas je tako mama tješila kad ste se kao mali ozlijedili ili očajavali zbog izgubljene utakmice, loše ocjene, nesretne ljubavi… Ali kad se ujutro probudiš, dioptrija će nestati – to sigurno nikada niste čuli. A moguće je!

Riječ je o vrlo uspješnoj metodi "skidanja" dioptrije, koja omogućava da, bez bilo kakve korekcije tijekom aktivnog dijela dana, dakle bez naočala ili kontaktnih leća, ali i bez primjene kirurških metoda i laserskih operacija, postignemo savršen vid. Noćne leće su specijalno dizajnirana vrsta terapeutskih kontaktnih leća koje nježno i privremeno remodeliraju rožnicu dok spavamo.

Ova metoda privremenog skidanja dioptrije, takozvana CRT metoda, dokazano je sigurna i učinkovita za pacijente svake životne dobi. U SAD-u, Kanadi, Europi i Aziji prisutna je već godinama. U svijetu stoji uz bok laserskoj kirurgiji.

Skidanje dioptrije postiže se remodeliranjem rožnice pritiskom same leće, a postignuti rezultati su privremeni, odnosno traju samo ako svake večeri prije spavanja stavljate leću na oko. Ako prestanete stavljati noćne leće kroz 72 sata, dioptrija i oblik rožnice potpuno će se vratiti na početne, originalne vrijednosti.

Iako vam se na prvu "loptu" možda neće svidjeti činjenica da je promjena dioptrije privremena, upravo to što ne uzrokuje trajne promjene rožnice daje joj veliku prednost pred drugim metodama skidanja dioptrije. Naime, kod pacijenata kojima je stanjena, odnosno trajno promijenjena rožnica dolazi do poteškoća pri mjerenju očnog tlaka, izračunu intraokularne leće kod operacije mrene, tzv. katarakte. To su, naime, pitanja koja su se pojavila nakon primjene drugih metoda skidanja dioptrije. Danas na njih sa sigurnošću još ne znamo odgovore i problem su za oftalmologe, ali i za njihove pacijente u cijelom svijetu. Zbog trajnih promjena rožnice, posebno nakon kirurških laparoskopskih operacija, kod pacijenata mogu nastati brojne komplikacije.

CRT metoda nema takvih nedostataka upravo zbog toga što promjene nisu trajne niti definitivne. Dakle, nakon prekida u nošenju noćne leće od tri tjedna moguće je pouzdano i točno izmjeriti očni tlak ili izračunati vrijednost intraokularne leće ako se planira operacija mrene.

Pacijenti koji su odabrali CRT metodu skidanja dioptrije i dalje svakodnevno moraju voditi brigu za svoje leće. Danas se to smatra najvećim nedostatkom ove metode. Na vama je da odvagnete prednosti i nedostatke i s liječnikom se dogovorite kako riješiti problem.

Ako se odlučite za noćne leće, odnosno CRT metodu, učinak će se brzo vidjeti. Nakon prve noći dioptrija minus 3 smanjit će se na polovicu i tako će ostati 6 do 10 sati. Sa svakom sljedećom noći uz noćnu leću minus dioptrija će polako nestajati i sam učinak će trajati sve dulje, tako da će konačan rezultat biti 0 ili tek minus 0,5 dioptrija u trajanju od 12 do 15 sati. Jasno da će u početku, ali samo prvih nekoliko dana, biti potrebna i dodatna korekcija.

Uz dugotrajnije, dakle, "svakonoćno" nošenje tijekom nekoliko mjeseci može se očekivati stabilnost dioptrije koja može potrajati i dulje od 24 sata. U pravilo je potrebno do dva tjedna nošenja da bi se postigao puni učinak CRT-a.

Nakon što je pacijent započeo s korištenjem noćnih leća potrebne su redovite kontrole – svaka tri mjeseca, a nakon godinu dana svakih šest mjeseci. Noćna se leća mora zamijeniti nakon 12 mjeseci. Važno je pitanje rizika od pojave raznih komplikacija pri ovakvom režimu nošenja kontaktnih leća. Radi se ponajprije o eventualnim upalama uzrokovani lošom higijenom, upotrebom neadekvatnih tekućina za čišćenje i održavanje leća ili, što je još gore, pranjem leća u običnoj vodi, tuširanjem ili kupanjem u bazenu s noćnim lećama. Dakle, svi nabrojeni čimbenici koji povećavaju rizik od pojave komplikacija prvenstveno su vezani uz pacijenta i pravilnom edukacijom lako ih je izbjeći.

Radio Pula, 24.03.2006

Print Friendly, PDF & Email