VALFRESCO 4 S
SPORTduo – s2

Jesenski plod koji skida kolesterol

Nar
12.10.2013. 10:09; ; Početna / Lifestyle / Zdravlje / Jesenski plod koji skida kolesterol

Ako imate povišeni kolesterol trebate znati da nar može ukloniti neke štete nastale zbog unosa brze masne hrane, sugerira novo istraživanje.

Španjolski znanstvenici testirali su utjecaj tablete pune kemikalija dobivenih iz nara (u narodu poznat i kao šipak), odnosno polifenola, na krvožilni sustav svinja.

Svinje su izabrali jer je njihov krvožilni sustav sličan ljudskom. Zbog toga što su ih hranili masnom hranom znanstvenici se nisu iznenadili što su im krvne žile, a posebno delikatne unutarnje stijenke, uskoro bile oštećene.

Stijenke, odnosno endotel, su važne jer ispuštaju tvar koja kontrolira širenje i stezanje krvnih žila. Njihovo oštećenje može biti prva faza ateroskleroze – otvrdnuće arterija koje može dovesti do srčanog i moždanog udara.

Krvne žile u svinja koje su se hranile masnoćama bile su manje elastične. Životinje su proizvodile i manje nitričnog oksida, plina koji širi krvne žile, a svinje su imale i neke druge srčane probleme.

Međutim, dnevna doza Pomanexa, dodatka prehrani koji sadrži 200 mg polifenola pod imenom punicalagins, uklonio je niz oštećenja, objavili su znanstvenici na kongresu europskog društva kardiologa.

Dr. Lina Badimon, s katalonskog instituta za kardiovaskularnu znanost u Španjolskoj je rekla: ‘Obogatite li prehranu s polifenolima iz nara možete spriječiti i umanjiti disfunkciju endotela, a to je među prvim znakovima ateroskleroze i moždanog udara’.

I neka prijašnja istraživanja su ukazala na zdravstvene koristi nara, odnosno sitnih crvenih zrnaca koje sadrži. Pokazalo se da narov sok snizuje krvni tlak, najvjerojatnije tako što smanjuje količinu hormona stresa u tijelu. U jednoj drugoj studiji otkriveno je da dnevna čaša soka od nara poboljšava dotok krvi u srce za više od trećine, u ljudi kod kojih su arterije zakrčene kolesterolom.

Nar se uzgaja od davnina i mnogim je kulturama simbol plodnosti i vječnosti.

T.T./DailyMail
Print Friendly, PDF & Email