NEWS
HALF MARATON S

JEDINA ISTARSKA ŠKOLA-TESTNI CENTAR ZA EUROPSKE RAČUNALNE DIPLOME ORGANIZIRA TEČAJEVE

06.03.2007. 00:00; ; Početna / Novosti / Okolne općine / JEDINA ISTARSKA ŠKOLA-TESTNI CENTAR ZA EUROPSKE RAČUNALNE DIPLOME ORGANIZIRA TEČAJEVE
471GO182297.jpg

Jedina istarska škola koja je postala Testni centar King ICT-a za stjecanje evropske računalne diplome ECDL (European Computer Driving Licence) je vrsarska OŠ Vladimira Nazora, doznajemo od ravnatelja Esada Mujakovića. Postigla je to s obaveznih dvoje stručnih mentora, samim ravnateljem i prof. Sabinom Papić, te certificiranom učionicom koju je Općina nedavno opremila sa sedamnaest novih kompjutera. Uz to škola je lani bila domaćin Kampa mladih informatičara Hrvatske i Srednjoevropske informatičke olimpijade.

Osim učiteljima i profesorima, informatičku edukaciju sad pruža i građanima. Prve dvije grupe, od kojih su jednu činili općinski djelatnici, nedavno su uspješno položile prvi od mogućih sedam modula, »Osnovni pojmovi informacijske tehnologije«, dok šest budućih polaznika čeka početak učenja.

Za startnu diplomu ECDL dovoljno je položiti četiri modula, dok je za diplomu ECDL Standard, koja se upisuje u radnu knjižicu, potrebno svih sedam. Cijena tečaja za dobivanje standardne diplome sa 120 sati nastave je 3.840 kuna.

Priča o testnom centru započela je prije godinu dana, kad je Ministarstvo znanosti i obrazovanja pokrenulo projekt edukacije učitelja i profesora za stjecanje startne diplome ECDL. Tada su zainteresirani učitelji i profesori diljem Hrvatske ispunili on-line test i izabrano je stotinjak najboljih koji su zatim stekli svjedodžbe za mentore. Takvih je mentora iz istarskih škola petero.

OŠ Vladimira Nazora tu nije stala, već upravo pokreće tečajeve za dječju europsku računalnu diplomu e-Kids, slijedom suradnje s tvrtkom Pro-Mil, koju je za to licencirala krovna informatička institucija Hrvatskog informatičkog zbora.

K.Flegar, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email