NEWS
HALF MARATON S

BURNA GODINA NA KORMILU VIŽINADE, MALE I PRORAČUNOM OGRANIČENE OPĆINE

06.03.2007. 00:00; ; Početna / Novosti / Okolne općine / BURNA GODINA NA KORMILU VIŽINADE, MALE I PRORAČUNOM OGRANIČENE OPĆINE
93GO177352.jpg

Novinarska »inventura« jedinica lokalne samouprave kroz razgovor s načelnikom i oporbenim vijećnicima u slučaju Općine Vižinada moguća je, ali ne bi dala pravu sliku stanja. Razlog je tome nepovjerenje izglasano načelniku Općine, pad njegova poglavarstva i čudno raslojavanje koalicije stvorene nakon izbora 2005. godine radi upravljanja općinom. Tu su koaliciju činili SDP, Neovisna lista Adrijana Ritoše i HSS, dok je IDS ostao u opoziciji, premda je pojedinačno imao najviše vijećnika. Nakon što je izglasano nepovjerenje SDP-ovom načelniku Marinu Baldiniju, IDS je ponovno dobio šansu i iskoristio je, doduše na čudan način – djelomičnom koalicijom s istim onim nezavisnima s kojima je prije koalirao SDP.

To je djelomična koalicija zato jer se nositelj Adrijano Ritoša nije složio koalirati s IDS-om, ali Valter Šikman s njegove liste jest. Bio je izabran predsjednikom Općinskog vijeća odmah nakon izbora, tu je poziciju zadržao, a nije nepoznato da je Šikman jedan od pionira IDS-a Vižinade, ali je izašao iz stranke. IDS je sada ponovno na čelu Općine, kao što je bio od njezina osnutka, uz iznimku koalicijske vlasti sa SDP-om u prošlom mandatu. U toj prevratničkoj priči ima još jedan zanimljiv detalj – IDS je za načelnika istaknuo i dobio Darija Baldaša sa svoje izborne liste, ali ne i formalnog člana stranke. Je li to bio kompromis ili jedini izbor, znaju samo IDS-ovci, ali je nesumnjivo da Baldaš, dugogodišnji vijećnik Vižinade biran s IDS-ove liste, možda može kreirati atmosferu suradnje u ovoj maloj, ali nadasve politički neharmoničnoj sredini.

Baldaš nam je rekao da su pri kraju napori prikupljanja u vijeće svih koji su izostali nakon izglasavanja nepovjerenja Baldiniju.

– Tek je treći mjesec moga načelničkog mandata, a uz to je riječ i o kraju jedne i početku druge godine, što je nezahvalno vrijeme za redovan posao, dok svi drugi svode račune i planiraju za budućnost. U tom frenetičnom razdoblju ostao je brisani prostor u smislu upravljanja općinom i trebalo je organizirati osnovno funkcioniranje, sačiniti rebalans i proračun za sljedeću godinu. U prošloj smo godini iskusili dvije iznimno negativne stvari, čijih smo posljedica tek sada svjesni. Prvo je stavljanje u promet zapadnog kraka Istarskog ipsilona, koji nam je odnio i one prolazne goste, što je unazadilo gospodarstvo. Drugi je potres bio zastoj u funkcioniranju Općine uslijed političkih neslaganja. Ali, prošlost treba koristiti, a ne joj se vraćati. Ocjenjujem da smo kroz ovaj potres sazreli i pokušavamo ga dovršiti tako da u općinska tijela okupimo manje-više iste ljude koji su voljni raditi na programima za budućnost, kaže Baldaš.


Tijesne proračunske ograde

A bez obzira na politička i ina trvenja, u prošloj je godini u Vižinadi nešto i učinjeno, dovršena je školska sportska dvorana, premda je s proračunom od približno šest milijuna kuna to jedna od najsiromašnijih istarskih općina. Investicije ovdje ovise o pomoći države i županije, odnosno o prodaji imovine. Lani su započeti projekti koje će nova vlast nastaviti, a to su izrada detaljnog plana uređenja starogradske jezgre, uređenje stambene zone Zabregi, gradnja kanalizacije, i drugo.

– Unatoč malim sredstvima uspjeli smo u Vižinadi ustaliti programe kao što su Verši na šterni, Slatka Istra, biciklistički maraton Parenzana, koji imaju županijski značaj i koje ćemo nastaviti unapređivati. Dio prošlogodišnjih problema nastao je na pitanju poljoprivrednog zemljišta, a Općina je usmjerena na razvoj poljoprivrede i turizma, pa nam je rješavanje problema poljoprivrednog zemljišta prioritet. Od 1.200 naših stanovnika 300 ih je stalno zaposleno u turizmu i uslužnim djelatnostima, ali se veći dio njih dopunski bavi i poljoprivredom, a taj podatak mora biti temelj naše strategije. Vižinada se snažno afirmira u proizvodnji vina, posađeno je gotovo 400 tisuća novih trsova u posljednje tri-četiri godine, pa Općina mora biti potpora vinarima i vinogradarima. O problemu Agrolagune, koja želi veliku površinu od 70-ak hektara poljoprivrednog zemljišta u koncesiju, moramo odgovorno raspravljati na vijeću, pokušati pomiriti različite interese prije nego što donesemo konačnu odluku i konačno raspišemo natječaj, kaže Baldaš.

Načelnik Vižinade bio je zamašnjak niza kulturnih i turističkih programa koji su pokrenuti u Vižinadi i kaže da će i dalje na njima raditi. Posebnu energiju ulaže u još neostvaren projekt muzeja balerine Carlote Grissi, rođene u Vižinadi. Svjestan je, međutim, da su neke odluke donijete naprečac u ranijem mandatu i da, primjerice, o projektu gradnje učilišnog kampusa u Vižinadi treba još argumentirano razgovarati. Ima puno posla u Općini, proračunske ograde su tijesne, ali treba dobro odvagnuti prije nego se donese odluka o načinu povećanja proračuna prodajom zemljišta ili podupiranjem privatnih projekata koji bi mogli bitno utjecati na mjesto u kojem još ima obitelji bez vodovoda u vodozaštitnom području, a značajan broj stanovnika očekuje i socijalnu pomoć od Općine.


Baldini: Suradnja mora biti uspostavljena

Do studenog prošle godine na čelu Vižinade bio je načelnik Marino Baldini o čijem se povratku u oporbene vijećničke klupe još razgovara. Zanimljivo je da on za prošlu godinu kaže da je bila dobra. »Realizirali smo kapitalne investicije – sportsku dvoranu, igralište, asfaltirali niz cesta, povećali socijalne programe i podršku školstvu, sportu i kulturi. Nastavit će se radovi na starogradskom trgu, gradnja kanalizacije, postavljanje novih vodovodnih cijevi, a sve smo to uspjeli bez prodaje najvažnijih nekretnina u središtu mjesta. Muče nas, međutim, loši međuljudski odnosi koji su dugo takvi. Premda ne mogu pohvaliti prevrat koji se dogodio, imam osjećaj da ćemo konačno krenuti nabolje. Mogu reći da će SDP biti lojalna opozicija koja neće napadati pojedinačne ljude, nego kritizirati odluke koje nisu usmjerene na razvoj i boljitak građana«, kaže Baldini. Uočava problem prebrzog rasta okruženja, što se nužno očitije reflektira na male sredine – previše se gradi, a parametri kontrole nisu uspostavljeni.

S druge strane, u društvenom životu Vižinade Baldini primjećuje pomake na bolje – gotovo polovica stanovnika sportski je angažirana u klubovima, konačno i žene zajedno treniraju, a uz angažman u Zajednici Talijana Baldini ocjenjuje da je 80-ak posto stanovništva Vižinade društveno angažirano, što je izniman slučaj. »Lokalna vlast nije do sada funkcionirala na način koji bi bio usporediv s aktivnostima građana, ali ne znači da neće. Suradnja mora biti uspostavljena zbog interesa građana. Važno je da privatni interesi ne prevagnu kod odluka o javnom dobru. Takve smo stvari uspijevali spriječiti dok smo bili na vlasti, pa ćemo nastaviti i kao opozicija. Radit ćemo na ozbiljnim programima i nećemo politizirati«, obećava Baldini.


Ritoša konačno zadovoljan

Najglasniji oporbeni vijećnik u mandatu Baldinija bio je Dorijano Ritoša, predsjednik lokalnog IDS-a. Sada je njegova stranka ponovno na vlasti, pa je bilo logično mozaiku pridodati i njegovu procjenu. »Kao oporba smo bili uskraćeni za informacije, a od onih koje smo dobivali na vijeću većina je bila neistinita. U općinskoj upravi smo našli predmete stare i dvije godine, kojima se nitko nije bavio. IDS je nakon izbora SDP-u nudio da podijelimo mandate u koalicijskoj vlasti, ali oformljen je blok koji nas je isključio. Jedan nositelj koalicije rekao je tada da je blok napravljen da ruši, a da zidati ne znaju. Možda ima građana Vižinade koji nisu ništa izgubili u posljednje dvije godine, ali naši poljoprivrednici izgubili su jako puno, jer se problem raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem nije pomaknuo s mjesta, odnosno donijeta je odluka o njegovoj izmjeni koja ne ide na ruku našim poljoprivrednicima. Niti jedna državna parcela nije još prodana i sigurno je 10-20 obitelji bilo uskraćeno u ekonomskom razvoju. Sada su se prilike promijenile i u najmanju ruku mogu reći da kada dobijem odgovor na postavljeno pitanje niti ne posumnjam da bi Baldaš mogao reći neistinu. Radi se o povjerenju. Imamo, na primjer, bujicu zahtjeva za urbaniziranje zemljišta i ne treba se čuditi, jer netko je ljudima očito rekao da podnesu zahtjev i da će biti moguće proširiti građevinsko zemljište, ali to nije zakonski moguće. Tko će to sada reći ljudima? Tvrdim da je bivši načelnik Baldini radio mimo Općinskog vijeća i u svoje ime. Kad je koalicija kandidirala Baldinija za načelnika, dali smo mu podršku jer smo mislili da je to najbolje rješenje u danim uvjetima, ali razočarao sam se«, kaže Ritoša.

Na pitanje zašto ga je razočarao bivši SDP-ov načelnik, Ritoša kaže da je povjerenje nestalo već kod raspisivanja natječaja za prodaju škola u Bajkinima i Vižinadi. »Najprije smo ih pokušali argumentima odgovoriti od prodaje, a onda smo vidjeli da natječaj nije objavljen u skladu s odlukom vijeća. I tu samo gubitnici jer ne možemo raspolagati tim zgradama jer je stranka pokrenula protiv Općine sudski spor koji tko zna hoćemo li dobiti. Ako ga izgubimo mogu jamčiti jedino da će IDS tražiti materijalnu odgovornost tada odgovorne osobe«, veli Ritoša. Je li u tim uvjetima moguća suradnja između njega i Baldinija? Ritoša kaže da će surađivati s njim ako budu u istim odborima i da je cilj IDS-a odraditi mandat dostojanstveno.

Sniježana Matejčić, Glas Istre

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email