Je li istekao rok za izvedbeni projekt porečke Osnovne škole ?

situacija02 Finida
30.09.2016. 11:21; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Je li istekao rok za izvedbeni projekt porečke Osnovne škole ?

Anđelo Dagostin, Glas Istre

Uskoro bi trebao biti dovršen glavni i izvedbeni projekt izgradnje nove osnovne škole na Finidi, društvenog projekta desetljeća Poreštine, kojeg je sam porečki gradonačelnik Edi Štifanić proglasio osobno najvažnijim vlastitim projektom u svome jedanaestogodišnjem mandatu na čelu Grada Poreča

Nedostatak interesa privatnog kapitala

Dugotrajna saga oko izgradnje ove škole pod patronatom Osnovne škole Poreč, ali i sportske dvorane na Finidi, pojavila se još u vrijeme kada je Grad Poreč planirao izgradnju velike sportske dvorane na Žatici izgrađene za potrebe Svjetskog rukometnog prvenstva 2009. godine, međutim, od toga se odustalo zbog nedostatka novaca. Dvorana Žatika pojela je tada likvidnost gradske kase, i moralo se stopirati planirane radove. No, zbog dvosmjenskog rada u matičnoj Osnovnoj školi poreča, potreba za novom školskom zgradom je ostala, pa ju je Grad u međuvremenu pokušao izgraditi javno-privatnim partnerstvom, međutim, i to je otpalo zbog nedostatka interesa privatnog kapitala

Sa znatno povoljnijim punjenjem porečkog gradskog proračuna posljednjih godina i poboljšanjem kreditne sposobnosti gradonačelnik Stifanić odlučio je stvari uzeti u gradske ruke, pa je na proljeće, sredinom svibnja, u porečkoj gradskoj palači konačno potpisan ugovor o izradi glavnog i izvedbenog projekta. Posao vrijedan tristo tisuća kuna povjeren je zagrebačkoj tvrtki Kap4. Rok im je bio 110 dana, što znači da je istekao početkom rujna.

Zato i ne čudi što već dva dana iz gradske uprave ne možemo nikako doznati je li trenutno najveći projekt izgradnje odgojno-obrazovnog objekta u državi dovršen ili kada će biti, ni kada će Grad ishoditi sve potrebne dozvole. Ne znamo koliko će koštati sve to, ni da li je ipak izmijenjen početni idejni projekt. Ipak, dobili smo obećanje iz Grada da će odgovori uskoro stići. Zakopčani do grla bili su i u Osnovnoj školi Poreč do čije ravnateljice Nadije Kos nikako nismo uspjeli doći, a odgovor nije stigao ni od predstavnice zagrebačke tvrtke Kap4 s kojom smo kontaktirali tijekom jučerašnjeg dana. S obzirom da je projekt već toliko puta odgađan, da su mu klipovi tijekom godina stalno bili pod nogama, možda je i razumljiv ovakav “silenzio stampa” od nadležnih koji su se već opekli na ovoj terni.

No, nije uzgred ponoviti što bi ta škola s kapacitetom za potrebe 600 učenika (prema projekcijama nataliteta) odnosno 24 razredna odjeljenja, te trodijelnom sportskom dvoranom značila za porečko školstvo. Najvažnije je to što bi se porečkim pučkoškolcima uvela jednosmjenska jutarnja nastava koja je već postala uobičajena u mnogim drugim sredinama, a u matičnoj osnovnoj školi izgrađenoj 1978. godine više ne bi nedostajalo prostora za komotno održavanje nastave i ostalih školskih aktivnosti.

Gradnja bi trebala trajati 18 mjeseci

Nova škola planira se graditi na državnom zemljištu između predjela Finida i Čimižin na kojemu je država prenijela pravo gradnje na Grad. Škola je planirana na ukupnoj površini od četiri tisuće četvornih metara, dok bi se sportska dvorana smjestila na 2.700 četvornih metara, a osim gradnje predviđa se uvođenje nužne infrastrukture koja uključuje prilazne cesta, javnu rasvjetu i ostalo.

Kako je najavljeno u svibnju sama izgradnja bi trebala trajati između 15 i 18 mjeseci, pa su optimistične najave govorile o tome da bi prvi školarci ušli u školu već na jesen školske 2018. godine. Istovremeno se radi na projektu rekonstrukcije i proširenja područne škole u Žbandaju, koja također djeluje pod patronatom OŠ Poreč, ali i izgradnje omanje sportske dvorane.

Danas sastanak s izvođačima

Porečki gradonačelnik Edi Štifanić jučer nam je u telefonskom razgovoru najavio da će uskoro objaviti sve podatke (financijsku konstrukciju, vizualne podatke, konačne proporcije … ) vezano za glavni projekt izgradnje škole i  sportske dvorane na Finidi, jer da upravo danas, u petak, ima konačan sastanak s izrađlvačirna tih strateških dokumenata.

Županija bez službenih informacija

Iz županijskog Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu kazali su nam da je Osnovnoj školi Poreč, pod čiju ingerenciju spada buduća područna škola Finida, osnivač i u potpunoj nadležnosti Grada Poreča, te da oni nemaju informacije u kojoj je fazi projektiranja buduće odgojno-obrazovne zgrade. Isti odgovor dobili smo i od Marije Ivić Kačan voditeljice Odjela za prosvjetu, kulturu, informiranje, šport i tehničku kulturu pri Službi za opću upravu i društvene djelatnosti Ureda državne uprave u Istarskoj županiji.

Anđelo Dagostin, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email