Javne površine kao didaktička pomagala

11.05.2007. 00:00; ; Početna / Novosti / Svakodnevnica / Javne površine kao didaktička pomagala
22IMG_4765.jpg

Pošto je nekima to teško objasniti, predočiti riječima, Grad je "izumio" : javne površine kao didaktička pomagala. Znači, odlučio je nekim površinama biti brižna majka, a drugim zločesta maćeha.

Na fotografijama vidite kako to izgleda: park Olge Ban i rotor imaju navodnjavanje, a obodni zeleni pojas uz kolovoz, prepušten je "prirodi".

Preko ceste, u istoj uvali, Peškeri je i pješačka staza sa klupama s istim pogledom na starogradsku jezgru i Eufrazijevu baziliku, ali sudeći po izgledu zelenih površina i održavanju taj dio priobalja je za goste i gradjane 2.razreda. Uz gradsku palaču zelenilo i cvijeće se brižno njeguje, a pred zgradom u kojoj su sjedišta političkih stranaka Poreča prirodno "ništa". Znači tamo je vlast, a ovdje za sve krivi "političari", nije važno što se radi o istim ljudima.

Slično je i s tretmanom zelenog pojasa uz i u gradskom parkiralištu, jedna strana se održava, druga prema novim poslovnim zgradama, ne.

No, da ne dužimo,  jedne zelene površine se zalijevaju, a druge smoči kiša. Kiša je nefunkcionalna i treba je ukinuti.

Glasnogovornica Grada se potrudila i na naša pitanja u nadležnoj službi pronašla slijedeće odgovore:

1. Izgradnjom rotora u posljednjih godinu dana dobilo se 4.526 kvadratnih metara novih zelenih površina;

2. Od tih novih površina 2.933 kvadratna metra su pokrivena sustavom automatskog zalijevanja;

3. Za zalijevanje novog rotora u Gornjim Špadićima, sustav automatskog zalijevanja troši 537 litara vode u minuti ( naravno kada radi, a radi i po kiši );

4. Grad Poreč plaća vodu za zalijevanje 18,47 kuna po kubičnom metru vode.

Recimo da su po suhim površinama ove "gradjevinske sezone" kopani kanali za polaganje elektro i optičkih kablova, znači bilo je prilike da se postave i cijevi za navodnjavanje, no i naredne godine treba kopati. Nema kruha bez motike.

Znači, dok se ne izda drugačiji nalog, nalogodavac je Grad, javne površine mogu se koristiti kao didaktičko pomagalo iz predmeta: pejsažne arhitekture, hortikulture i zaštite okoliša ( za starije uzraste ), te ekološke radionice ( za predškolsku djecu ).

R.V.A.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email