NEWS

Javna nabava: U Istri srušeno 18 natječaja

30.03.2008. 00:00; ; Početna / Gospodarstvo / Javna nabava: U Istri srušeno 18 natječaja

Kroz postupke javne nabave roba, usluga i ustupanja radova u 2006. godini, 32 korisnika Državnog proračuna obuhvaćenih nalazom Državne revizije za 2006., potrošilo je čak 9,7 milijardi kuna ili skoro 10 posto ukupne državne blagajne. Od 13.548 natječaja za javne nabave koje su objavljivane u Narodnim novinama tijekom 2006., na samo 696 ili 5,14 posto Komisiji su pristigle žalbe.

No, podaci iz Izvješća Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave govore da se ima smisla žaliti jer je čak 352 ili 51,09 posto žalbi usvojeno, a natječaji su poništeni! Među onima kojima su 2006. i počektom 2007. godine žalbom poništeni nepropisno provedeni natječaji za nabavu roba, usluga i ustupanja radova je i 18 institucija, državnih i javnih poduzeća iz Istarske županije.

Najviše ih je bilo poništeno na području Pule – pet, od čega su dva natječaja pulskog komunalnog poduzeća „Pula Herculanea". Slovensko poduzeće Stadij poništilo im je natječaj za nabavu eletrostrojarske opreme i instalacije za crpnu stanicu, a pulsko „Michele građevinarstvo" srušilo im je natječaj za izvođenje radova na izgradnji fekalnog pročišćivača. Na natječaj pulskih komunalaca za  montažu elektro-strojarske opreme žalile su se „Čiste vode" iz Umaga, ali su ipak odustali od žalbe.

Državna komisija poništila je natječaj HEP – DP Elektroistri za izvođenje automehaničarskih radova na održavanju vozila, a prema žalbi „Hrvatin, obrta za održavanje i popravak motornih vozila" iz Pazina.

Istarskim domovima zdravlja natječaj za zamjenu dotrajale stolarije na centralnoj zgradi srušila je žalba „Duba" iz Pule.

Pulskoj Zračnoj luci natječaj za nabavu aerodromskog vatrogasnog vozila srušio je pak zagrebački „Ziegler".

U tri slučaja Državna komisija poništila je natječaje javne nabave na području Buzeta. Gradu Buzetu poništeni su natječaji za opremanje Doma za starije i nemoćne (na žalbu buzetskog Drvoplasta) i za nabavu namještaja i druge opreme (na žalbu Internove iz Pazina). „Istarskom vodovodu – Buzet" poništen je natječaj za nabavu vodomjera po žalbi „CmC Ekocona" iz Buzeta.

Umaškoj ustanovi za upravljanje, korištenje i održavanje sportskih objekata riječka poduzeća GMT sport i interijeri te Banco srušili su natječaje za pripremu, dobavu i postavljanje umjetne trave, odnosno za postavljanje umjetne trave i ostale radove. Na dva mjeseca kasnije ponovljeni natječaj opet su pristigle žalbe (Tip-top sport iz Rijeke), ali su žalitelji i odustali.

U svibnju 2006. Gradu Umagu poništen je natječaj za nabavu novčanog kredita, a po žalbi  Zagrebačke banke, PC Istra i Primorje iz Umaga.

Komunalnom poduzeću „Albanež" iz Medulina poduzeće VI-GO iz Medulina žalbom je poništilo dva natječaja: za dobavu materijala za izvođenje radova na havarijskom ispustu i izvođenje radova na istome.

„NaVi Coop" iz Pule žalio se na natječaj Općine Medulin za radove na rekonstrukciji i dogradnji stare zgrade, ali je od žalbe odustao.

Vodotehnika iz Zagreba uspješno se žalila na natječaje labinskog Vodovoda za nabavu cijevi iz modularnog lijeva od 100 i 200 milimetara.

Komunalcima u Rovinju „Komunalni srevis" riječki Teh-Projekt poništio je natječaj za nabavu i ugradnju opreme;  porečkoj Javnoj vatrogasnoj postrojbi po žalbi riječkog MG-a poništen je natječaj za nabavu vatrogasnog vozila, a Općini Vrsar Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave poništila je natječaj za izvođenje radova na rekonstrukciji zgrade općinske uprave, a prema žalbi FFG-a iz Pule.

Neuspješne žalbe
Državna komisija u pet je istarskih slučajeva žalbe odbacila: Brolex iz Buja nije uspio srušiti natječaj Grada Umaga za izgradnju i dopunu javne rasvjete, Osiguranje Zagreb bezuspješno se žalilo na natječaj Grada Pule za usluge osiguranja imovine, a Boljun iz Pule na natječaj Istarske županije za natječaj za usluge čuvanja osoba i imovine. Žalbe su odbačene i na javni natječaj pulske Opće bolnice za nabavu operacijskog mikroskopa (Sole-Mark Zagreb) te na natječaj Sportske zajednice Grada Poreča za nabavu majica s potpisom (RTisak trgovački obrt Poreč). 

Tri istarska poduzeća uspjela su žalbama srušiti javne natječaje institucija, državnih i javnih poduzeća u drugim dijelovima Hrvatske. „Neufert" iz Labina srušio je natječaj za izgradnju mrtvačnice i okoliša Nedeščina općini Sv. Nedelja – Nedeščina; „Tehnomont brodogradilište Pula" srušilo je natječaj Sveučilišta u Dubrovniku za projektiranje, gradnju i isporuku istraživačkog broda, a "Geodet" iz Pule srušio natječaj Geodetske uprave Zagreb za geodetsko-katastarske usluge.

Trima istarskim poduzećima žalbe su odbačene: Inart izdavaštvo i marketing iz Poreča nije uspio srušiti natječaj FINE za nabavu potrošnog materijala za blagajničko-trezorsku opremu; „Michele građevinarstvo" iz Pule žalilo se na natječaj Grada Novigrada za izgradnju i opremanje infrastrukturom prometnica, ali su odustali od žalbe.  Labinska Apolonia se žalila na natječaj za nabavu stomatoloških stolica Doma zdravlja Primorsko-goranske županije, ali je žalba – odbačena.

(Helena Puljiz, Barkun)

Print Friendly, PDF & Email