NEWS

1. međunarodni festival pročitanih knjiga BOOKtiga

31.03.2008. 00:00; ; Početna / Kultura / 1. međunarodni festival pročitanih knjiga BOOKtiga
338BOOKtiga_logo.JPG

Poreč, 31. ožujka 2008. godine. – BOOKtiga, 1. međunarodni festival pročitanih knjiga, održat će se u Poreču, od 4. do 6. travnja 2008. godine od 14.00 do 19.00 sati. Organizator Festivala Gradska knjižnica Poreč pod pokroviteljstvom Istarske županije i Grada Poreča i pod supokroviteljstvom Turističke zajednice Grada Poreča predstavlja novu manifestaciju, novi oblik popularizacije knjige i čitanja.

BOOKtiga će se održati na Maraforu, najstarijem antičkom trgu u Poreču na kojem je smještena i Gradska knjižnica, istaknula je na današnjoj konferenciji za novinare u Poreču direktorica festivala BOOKtiga Irides Zović. Dodala je da su poziv za sudjelovanje potvrdili vodeći antikvarijati iz Rijeke, Zagreba, Kopra i Ljubljane koji će se predstaviti tijekom Festivala. Dolazak u Poreč prihvatili su vodeći stručnjaci bibliotekarske struke, predstojnice katedri Filozofskog fakulteta iz Zagreba i načelnica odjela za digitalizaciju AKM građe Ministarstva kulture. Predstavit ćemo grad Poreč svojim posjetiljima, govorit će se i o najstarijoj porečkoj knjižničnoj baštini pohranjenoj u Zavičajnom muzeju Poreštine, saznati sve o restauraciji, opremanju i zaštiti knjiga u radionici od restauratora i knjigoveže Sveučilišne knjižnice iz Pule. O specijalnom izdavaštvu i stručnim publikacijama za velike i male korisnike iz područja numizmatike govorit će predsjednik Udruženja profesionalnih numizmatičara Italije. U goste nam stižu i pisci iz Rijeke koji će knjige na riječkom štandu pokloniti u humanitarne svrhe, a i predstavit će se porečkoj publici.

Kroz službeno ime manifestacije – BOOKtiga proteže se priča o interakciji građana istodobno se referirajući na konkretan proizvod, reviju za male oglase Butigu. Ta interakcija se očekuje na relaciji ustanove u kulturi i posjetitelja. Uz prodaju, razmjenu i darovanje pročitanih knjiga, BOOKtiga festival u suradnji s posjetiteljima, u sva tri dana Festivala traga za najstarijim knjigama. Vlasnike najstarijih knjiga očekuju nagrade, a ponudit će se i mogućnost otkupa najstarijih pronađenih publikacija za fond Gradske knjižnice Poreč.

Neiscrpnu kreativnost posjeduju djeca i mladi, stoga su i nedjeljiv dio Festivala. Djeca iz vrtića Radost Poreč, Tići Vrsar, talijanskog vrtića Paperino Poreč te Udruge mladih USB Poreč pripremili su predstave, nastupe i igraonice kako bi uveselili sve posjetitelje.

Promovirat će se i nova usluga u Gradskoj knjižnici Poreč, a riječ je o puštanju u rad knjigomata koji omogućuje 24-satno vraćanje knjiga. Novim sustavom omogućit će se svim korisnicima jednostavno vraćanje i razduživanje knjiga u bilo koje vrijeme i u bilo kojem danu u tjednu.

Godinu 2008. UNESCO je proglasio za Međunarodnu godinu jezika pa je to posebna prigoda da na svečanosti otvaranja Festivala podupremo ideju o važnostima jezika i suživota u Istri kao multikulturalne zajednice.

Ljepotu jezične raznolikosti iskazat će naši sugrađani koje i ovom prigodom pozivamo da se jave radi dogovora u Gradsku knjižnicu i na svečanosti otvaranja pozdrave na svom materinjem jeziku.

Tijekom Festivala svi posjetitelji bit će u prilici uživati u glazbenim nastupima koji će se održavati na Trgu Marafor. Osim najboljih uličnih zabavljača Kraljeva ulice, hrvatskih predstavnika na EUROSONGU 2008. koji će nastupiti prvog dana festivala, svaki dan ulični svirači iz Rijeke dijelit će s posjetiteljima svoje glazbeno umijeće, a zatvaranje festivala prepustili smo zagorskim bluzerima pod paskom frontmena Tomislava Golubana. Glazbenim nastupima cijeli će se događaj dobiti jednu novu razinu, a sve s ciljem provođenja u djelo osnovne ideje BOOKtige – pregršt druženja i interakcije koja se očekuje na relaciji ustanove u kulturi i posjetitelja.

Osnovna misao vodilja BOOKtige je da na jedinstven i originalan način pruži svim posjetiteljima mogućnost uživanja u sadržajima koji su vezani uz djelovanje Gradske knjižnice, a isto tako da vrijeme provedeno na Festivalu iskoriste za odmor i izvrstan provod. Prilika je to za okupljanje sa sadržajima koji mogu obuhvaćati sve medije ljudskog duha.

BOOKtiga 2008. je i humanitarnog karaktera jer će se ponuditi mogućnost poticanja i stvaranja solidarnosti građana u prikupljanju sredstva za djecu s posebnim potrebama Poreštine u suradnji sa Zdravim gradom Poreč pod nazivom "Knjigom do zdravlja".
Organizaciju prvog međunarodnog festivala pročitanih knjiga, uz Irides Zović, potpisuju: Zvjezdana Hrelja, Anamarija Kodnik Circota, Mihaela Mihelić Ščerbakov i Matea Radolović. Vizualni identitet BOOKtige djelo je porečke Sonde, a za marketing je zaslužan Edo Stojčić glavni urednik Butige.
. . .
Kontakt:
Direktorica
festivala BOOKtiga
mr. sc. Irides Zović
e-mail: [email protected]
mob. 091 434 1960

Print Friendly, PDF & Email