NEWS

Jakovčić: Ulaganje Istarske županije u dionice tadašnje Istarske banke nije bilo političko već isključivo ekonomsko

19.01.2005. 00:00; ; Početna / Novosti / Jakovčić: Ulaganje Istarske županije u dionice tadašnje Istarske banke nije bilo političko već isključivo ekonomsko
391zup_glava.gif

PULA, 19.01.2005. (Radio Pula) – Najviše je riječi ipak bilo o svojedobnom ulaganju Istarske županije u dionice tadašnje Istarske banke, za koje Jakovčić izričito tvrdi da nije bilo političko već isključivo ekonomsko. Milijardu i petsto tisuća kuna bila je vrijednost Istarske banke potkraj devedesetih i da je to propalo, bio bi to presudan udarac istarskom gospodarstvu, istaknuo je istarski župan. Otkupom dionica od strane županijskih komunalnih poduzeća banka je spašena i to nije bilo nikakvo političko pitanje, kako neki sada pokušavaju predstaviti, istaknuo je Jakovčić.

Tranzicija gospodarstva je i u Istri bila bolna i nepravedna, no za razliku od drugih dijelova Hrvatske, ovdje nije bilo razornih potresa. Da nije bilo svojedobnog ulaganja u Istarsku banku, ona bi zasigurno bila propala, a to bi za naše gospodarstvo bilo pogubno. Tako je istarski župan Ivan Jakovčić danas novinarima objasnio angažiranje komunalnih poduzeća u dokapitalizaciju Istarske banke, istaknuvši da je od Uprave sadašnje Nove banke zatražio senzibilnost za svaki pojedinačni slučaj naplate, što mu je predsjednik Uprave banke i obećao.

Župan je obavijestio i o svom prošlotjednom susretu s Romanom Prodijem, na kojem je nekadašnjeg predsjednika Europske komisije informirao o ambicijama osnivanja Jadranske euroregije. Prema Jakovčićevim riječima, lider talijanskog lijevog centra podupro je ovu inicijativu i ukazao na potrebu veće u prvom redu gospodarske suradnje zemalja istočne i zapadne obale Jadrana.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email