NEWS
Max 180920 S

Jakovčić potpisao Manifest o proglašenju Dana Europe, 9. svibnja, državnim praznikom u EU

29.01.2019. 14:13; Učitavanja: 163; Početna / Politika / Jakovčić potpisao Manifest o proglašenju Dana Europe, 9. svibnja, državnim praznikom u EU
9M 1

Nakon što je, u rujnu prošle godine, u Europskom parlamentu potaknuo raspravu o obilježavanju Dana Europe kao službenog praznika u svim zemljama članicama, zastupnik Ivan Jakovčić (IDS/ALDE) danas je potpisao Manifest o proglašenju Dana Europe državnim praznikom u EU.

“Inicijativa o uvođenju 9. svibnja- Dana Europe kao državnog praznika u cijeloj Europskoj uniji ide dalje. Nakon rasprave u Europskom parlamentu, u kojoj su klubovi zastupnika europskih pučana, socijalista, liberala i zelenih podržali našu inicijativu, očekujem da će uskoro biti prihvaćeno izvješće zastupnice

Maite Pagazaurtundua Ruiz u kojem se sve zemlje članice EU pozivaju da 9. svibnja proglase državnim praznikom”, kazao je Jakovčić.

Dan Europe slavi se u znak sjećanja na 9. svibnja 1950. godine kada je Robert Schuman izložio prijedlog o stvaranju organizirane Europe. Tijekom govora u Parizu 1950. Robert Schuman, tadašnji francuski ministar vanjskih poslova, iznio je svoju ideju o novom obliku političke suradnje u Europi kojom bi rat među europskim državama postao nezamisliv. Taj se datum tradicionalno smatra početkom izgradnje današnje Europske unije.

“Zalažemo se da 9. svibnja bude pravi praznik u cijeloj EU. Na taj bi se dan, naglašenije nego dosad, promovirale vrijednosti na kojima počiva Europska unija te promišljali gospodarski, sigurnosni i ostali izazovi koji stoje pred Unijom i njenim građanima”, istaknuo je Jakovčić dodavši da je “odluka o uvođenju dana Europe kao državnog praznika na zemljama članicama”.

  1. svibnja – Dan Europe kao državni praznik obilježava se zasad jedino u Luxembourgu.

“Luxembourg, u kojem se, od ove godine, Dan Europe slavi kao državni praznik može biti primjer i ostalim zemljama. Uvjeren sam da kod većine građana EU-a postoji volja i želja da se 9. svibanj proglasi državnim praznikom diljem Unije”, zaključio je Jakovčić.

Zastupnica Maite Pagazaurtundua Ruiz (ALDE) naglasila je kako je “ova inicijativa iznimno važna jer je, za mnoge građane i europske udruge, 9. svibnja simbol ujedinjenja Europe i svih onih vrijednosti na kojima taj jedinstveni pokret počiva”.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email