Izvrsna medijska prisutnost Istre na inozemnom tržištu u ključnom periodu priprema za još jednu izazovnu turističku godinu

MerianIstrien-03-2021
15.02.2021. 11:51; ; Početna / Gospodarstvo / Izvrsna medijska prisutnost Istre na inozemnom tržištu u ključnom periodu priprema za još jednu izazovnu turističku godinu

Iako je prošla godina bila izuzetno teška za hrvatski turizam, Turistička zajednica Istarske županije i PR agencija ART Redaktionsteam aktivno su, tijekom lockdowna, radile iza kulisa i uspješno realizirale tri spektakularna, učinkovita medijska projekta za sezonu 2021: 

MERIAN ISTRIEN, posebno izdanje časopisa za putovanja na njemačkom jeziku posvećeno Istri, specijal u tiražnom mediju ADAC-a koji izlazi početkom travnja te filmska produkcija za TV kanale njemačkog govornog područja.

Da strogi lockdown pojačava motivaciju za putovanjima može se najbolje iščitati u rezultatima posljednjih istraživanja provedenih na našim najznačajnijim emitivnim tržištima, Njemačkoj i Austriji. Poznati organizator putovanja Gruber Reisen proveo je u Austriji posebno tržišno istraživanje „Barometar putovanja u 2021. godini“ prema kojemu po potražnji  nakon vodeće Hrvatske (36%) slijede Austrija (33%), Grčka (30%), Italija (28%) te Španjolska (15%).

Istu je informaciju objavio i portal Online Traveller, a nedugo zatim utjecajni Kronen Zeitung, objavljuje da Austrijanci, uz još uvijek prisutnu veliku neizvjesnost, imaju još veću želju za putovanjima. Kao i ranijih godina, prvih pet destinacija na listi za putovanja iz snova su Italija, Hrvatska, Njemačka, Grčka i Španjolska. Odmor na plaži ili kupanje i dalje je najčešće planirana vrsta putovanja za odmor u inozemstvu.

Brojna slična istraživanja u proteklom periodu, dodatno potvrđuju da će, jednom kada se sve otvori, trebati brzo i učinkovito reagirati. Istra je u tom kontekstu vrlo dobro organizirana putem PR agencija koje redovno i pravovremeno objavljuju sve novosti i informacije o Istri. S jedne strane su to kratke informativne objave u medijima, no puno veću težinu imaju opsežne reportaže u specijaliziranim turističkim medijima, poglavito kada se radi o posebnim izdanjima u kojima se prezentira Istra.

Jedan od njih kreće u prodaju ovog tjedna i to u jednom od najrelevantnijih turističkih medija na velikom njemačkom govornom području: MERIAN se pojavljuje u hamburškom Jahreszeitenverlagu, koji objavljuje i vrhunske časopise Feinschmecker i Architektur & Wohnen. 

MERIAN Istrien kao ožujsko izdanje izlazi iz tiska 15. veljače 2021.

Priprema za ovaj iznimno veliki projekt otpočela je još u 2019. godini s ciljem da se na vrijeme rezervira mjesto za Istru, a u ožujku 2020. započeo je razvoj cijelog projekta. Istraživačka putovanja novinara i fotografa, organizirana tijekom jeseni, donijela su brojna otkazivanja i izmjene u programu, a zatim se sve do konca siječnja radilo na uredničkoj pripremi.

Posebno ožujsko izdanje posvećeno Istri našlo se u najboljem mogućem društvu: izdanje za veljaču posvećeno je Salzburgu, a u izdanju za travanj slijedi Južni Tirol, jedno od najuspješnijih turističkih područja u Europi. 

Uz naslov Za prave bonvivane, MERIAN Istrien je sadržajno uvjerljiv i predstavlja modernu, ugodnu i kvalitetnu (gurmansku) Istru s bogatstvom uzbudljivih pozadinskih priča. Posebnost ovog izdanja je da u prodaji ostaje tri godine, a cijena primjerka je 9,90 eura.

Susjedna tržišta, posebno u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj, karakterizira činjenica da, osim TV-a, tiskani mediji igraju izuzetno važnu ulogu kada je riječ o imidžu turističke destinacije i učinkovitom oglašavanju pa je upravo zato izlazak ovakvog posebnog izdanja od izuzetne važnosti za potvrdu reputacije destinacije Istra.

Print Friendly, PDF & Email