NEWS
VALFRESCO 4 S
SPORTduo – s2

Izumitelj iz Labina izmislio zatvoreni zračni sustav hlađenja elektroničke opreme – zainteresiran i Philips !

21.04.2006. 00:00; ; Početna / Novosti / Izumitelj iz Labina izmislio zatvoreni zračni sustav hlađenja elektroničke opreme – zainteresiran i Philips !

"Kada sam se sa svojim izumom Zatvoreni zračni sustav hlađenja elektroničke opreme pojavio na komercijalnom sajmu informatike u Hannoveru početkom ožujka cijela informatika industrija koja se je tu našla ´skočila´ je na projekt. Proizvođači su pokazali veliki interes za izum, uočili su ga kao predmet koji ima veliki ekonomski potencijal. Primjerice, tu se našao i tehnički direktor Philipsa. Mnogo ih se javilo za proizvodnju, a osobito za distribuciju kada se izum komercijalizira", izjavio je za Poslovni dnevnik mladi labinski izumitelj Dražen Smoković.

Šum i prašina

"Atmosfera oko mog izuma ponovila se i na 34. Međunarodnoj izložbi inovacija, tehnologija i proizvoda u Ženevi, koja se održala od 5. do 9. travnja. Projekt sam zaštitio a sad krećem u posao", rekao nam je Smoković nakon što mu je na prigodnoj svečanosti u Labinu predsjednik Udruge inovatora Hrvatske dr. sc. Stanislav Čajavec uručio priznanja osvojena u Ženevi – Zlatnu medalju Izložbe s posebnim priznanjem stručnog žirija, te pehar s diplomom Ministarstva istraživanja i obrazovanja Rumunjske (običaj je ženevske izložbe da svaka zemlja učesnica može posebno nagraditi sudionika čiji joj se izum najviše dojmi). Izum punog naziva "Međusobna integracija radnog stola i PC-a sa zatvorenim rashladnim sustavom za elektroničke uređaje" zapravo je diplomski rad Dražena Smokovića na Studiju dizajna u arhitekturi u Ljubljani kojeg još nije formalno obranio jer mu do diplomskog nedostaju dva ispita. "Dugo sam proučavao kompjutersko radno mjesto. Počeo sam s poviješću radnih stolova i nastavio kako se tu uključio kompjuter. Dakle, zadatak je bio spajanje kompjutora i stola. Uočivši problem hlađenja kompjutora ulaskom hladnog i izlaskom zagrijanog zraka u radni prostor, kao i neugodan šum koji iritira kreativnu atmosferu, usmjerio sam se na razrješenje tog problema. Izučavao sam rashladne sustave, primjerice automobilskog motora, usmjerio sam se na zatvoreni umjesto klasičnog otvorenog sustava hlađenja, gdje rashladni zrak kruži i tijekom kruženja posebnim se uređajem hladi i ne izlazi iz kompjutera pa ne proizvodi niti šum, koji, što je kompjutor stariji, postaje sve neugodniji. Osim toga, otvoreni sustav hlađenja podiže i prašinu o okolini radnog mjesta", pojašnjava nam Smoković.

 "Moje istraživanje trajalo je dvije godine, od 2000. do 2004., a kreiranje izuma još godinu dana. Sada je protuotip izuma na procjeni stručne javnosti koja mu, kao što se vidi, daje najviše ocjene i vjerujem da će uskoro ući i u široku primjenu", ističe naš sugovornik.

Dva srebra

Savez udruga inovatora Istarske županije, koji je Draženu Smokoviću omogućio put na izložbu u Ženevu, pomaže mu i da svoj izum zaštiti i patentira, a tajnik Saveza Đani Pincan ističe da su sva tri istarska uzima predstavljena u Ženevi (gdje redovito i uspješno nastupaju od 1995.) i nagrađena, s tim da je Smokoviću pripalo zlato, a drugima dvama (školski robotići i sprava za jednoručno veslanje) srebro. Smokoviću će istarski Savez pomagati i u komercijalizaciji njegova izuma ako to bude potrebno.

Inače, patent može imati i mnogo širu primjenu nego što je kompjutorski stol. Može se izvesti na razne načine, primjerice, kao sustav hlađenja projektora i svakog drugog elektronskog uređaja.

"Financijsku podršku proizvodnje već sam osigurao putem jedne multinacionalne kompanije", povjerava nam Smoković, ali još ne želi otkriti o kojoj je kompaniji riječ. Osigurana je i pravna podrška i proizvod za devet mjeseci kreće na svjetsko tržište. Probna proizvodnja u početku će se kretati od 100 do 1000 komada. Glavni domaći favoriti za proizvodnju su "Rade Končar" za elektronički dio novog kompjutorskog stola, a za sam stol (drveni dio) virovitička tvornica namještaja Tvin.

Agneza Urošević, www.poslovni.hr

Print Friendly, PDF & Email