NEWS
VALFRESCO 4 S
SPORTduo – s2

IZNENAĐENJE: u Poreču održano Županijsko prvenstvo osnovnih škola u veslanju !

10.05.2006. 00:00; ; Početna / Sport i rekreacija / IZNENAĐENJE: u Poreču održano Županijsko prvenstvo osnovnih škola u veslanju !
841IMG_2665.jpg

Na žalost, o tome nema niti jednog plakata, obavijesti i slično, što bi bilo uobičajeno za takav događaj.

Sukladno tome, cilj utrke već je nakon pola sata od početka bio gotovo prazan, kao što se vidi na posljednjoj fotki.

Bilo kako bilo, organizator je Veslački savez Istarske županije u suorganizacija sa Školskim šporstkim savezoom Istarske županije i Talijanskom osnovnom školom Bernardo Parentin iz Poreča.

Gradska sportska zajednica pomogla je u dogovoru sa Gradom financijski ovo Prvenstvo, iznosom od cca 4000 kn prije svega u vidu pomoći oko organizacije, kako smo doznali od člana IO SZGP.

Ovo je druga godina otkako se u Poreču pokušava organizirati Županijsko prvenstvo OŠ u veslanju,  a sve u cilju promocije veslanja u Poreču, koji je 1885. godine imao prvi veslački klub u Istri ! Na žalost, veslački se klub i sport u Poreču ugasio sedamdesetih godina, kao i mnogi drugi sportovi vezani za more.

Šteta da se i učenici porečkih osnovnih škola, osim Talijanske, nisu pojavili barem u gledalištu, kada već ne mogu kao takmičari.

A evo što o samom Prvenstvu piše Veslački klub Istra iz Pule:

"Četvrtu godinu za redom VESLAČKI SAVEZ ISTARSKE ŽUPANIJE u suorganizaciji sa ŠKOLSKIM ŠPORTSKIM SAVEZOM ISTARSKE ŽUPANIJE, a ove godine i u suorganizaciji s TALIJANSKOM OSNOVNOM ŠKOLOM "BERNARDO PARENTIN" POREČ organizira PRVENSTVO OSNOVNIH ŠKOLA ISTARSKE ŽUPANIJE U VESLANJU. Kao i uvijek do sada u organizaciji ovoga Prvenstva Veslački savez IŽ našao je glavnog oslonca u Veslačkom klubu "ISTRA" i njegovim članovima. No, glavni promotor Prvenstva je dosadašnji predsjednik Saveza i najstariji aktivni veteran "Istre" VALTER TURKOVIĆ, koji i ove godine pokušava organizirati Prvenstvo u Poreču. Naime, poznavateljima veslanja u Istri poznato je da je baš u Poreču bio utemeljen prvi veslački klub, odnosno godinu dana ranije nego li u Puli. Ali odavno Porečani nisu vidjeli veslačkih čamaca i veslača u svojoj luci, pa bi ih ovo Prvenstvo trebalo podsjetiti kako je to izvorno i njihov sport i potaknuti ih na obnovu bavljenja veslanjem. Nadajmo se da će ih na to potaknuti mladi Puležani, Vodnjanci, Medulinci i Rovinježi, iako im se ni ove godine vremenske prilike ne smiješe.

Dakle, u srijedu 10. svibnja 2006. g. u 09,00 sati u Porečkoj luci, ako to vrijeme dopusti, a lani nije,  trebalo bi započeti Veslačko prvenstvo iz 7 pulskih, 1 vodnjanske, 1 medulinske i 1 rovinjske osnovne škole. Trke će se odvijati u skifoma i dublovima za veslačice i veslače koji su razvrstani u dvije kategorije: A – 7. i 8. razredi i B – 5. i 6. razredi.

Osvajače prva tri mjesta očekuju diplome i medalje, te pobjednički pehari za ukupne pobjednike M/Ž. No, to nije sve, jer su organizatori najavili međužupanijski dvoboj najboljih veslačica i veslača, odnosno osnovnih škola Istarske i Primorsko-goranske županije  na regati u Omišlju. Nadajmo se da će do toga natjecanja i doći."

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email