NEWS
Laguna Ironman 800

Izložbom fotografija na vrsarskoj rivi najavljuje se 32. Montraker

Natasa Putinja - Snaga
Foto: Nataša Putinja
19.08.2022. 08:39; ; Početna / Kultura / Izložbom fotografija na vrsarskoj rivi najavljuje se 32. Montraker

Već četvrto desetljeće organizira se početkom rujna međunarodna studentska kiparska škola u vrsarskom kamenolomu Montraker. Studenti, profesori i kamenoklesari ove će godine svoj rad započeti 29. kolovoza. Tijekom dva tjedna svi zainteresirani moći će, od ponedjeljka do subote (8 – 12 i 16 – 19 sati) pratiti rad sudionika sve do subote, 10. rujna kad će se svečano predstaviti nastale skulpture i time zaključiti još jedno kreativno iskustvo učenja i rada u kamenu.

Tijekom trajanja Škole svoj će rad, osim studenata, realizirati i akademski kipar Giuseppe La Bruna, donedavni dekan Akademije likovnih umjetnosti u Veneciji te u više navrata mentor studentima u Montrakeru.

Studentima će u obradi kamena pomagati tehnički suradnik i akademski kipar Petar Dolić te kamenoklesari Deni Krizmanić i Mauricio Matukina. O radovima studenata pisat će stručna suradnica Vilma Bartolić, povjesničarka umjetnosti.

U srijedu, 24. kolovoza u 10 sati na vrsarskoj rivi bit će otvorena izložba odabranih fotografija s prošlogodišnjeg fotonatječaja Montraker, uključujući i tri nagrađene fotografije. Na taj će način Montraker  na još jedan način zaživjeti među mještanima i njihovim gostima. Sama Škola Montraker nastala je iz ideje Josipa Diminića i Drage Orlića koji su, u potrazi za bogatijom kulturnom ponudom Vrsara, iskoristili napušteni kamenolom iz kojega se, između ostalog, vadilo kamenje i za izgradnju Venecije.

Svi zainteresirani fotografi mogu se i ove godine javiti na fotonatječaj te se natjecati za  već tradicionalne nagrade – prva nagrada iznosi 3.000 kn, druga 2.000 kn i treća 1.000 kn. Detaljnije o natječaju može se potražiti na stranicama Učilišta www.poup.hr.

Međunarodna studentska kiparska škola potpomognuta je sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Organizator škole je Pučko otvoreno učilište Poreč, suorganizatori Općina Vrsar-Orsera i TZ Općine Vrsar, te Maistra d.d. i Kamen d.d. koji podupiru projekt kroz donaciju. Gotove skulpture postavljaju se u javni prostor, a o njihovom postavljanju brine komunalno poduzeće Montraker iz Vrsara.

Ove će godine u radu škole sudjelovati sljedeće akademije: 

Akademija likovnih umjetnosti Zagreb
mentor: Alem Korkut
studentica: Zvonimir Šporčić

Akademija primijenjenih umjetnosti Rijeka
mentor: Želimir Hladnik
studentica: Juraj Makarun

Umjetnička akademija Split
mentor: Nikola Džaja
student: Marko Ćurić

Akademija za likovnu umjetnost i oblikovanje Ljubljana
mentor: Metod Frlic
studentica: Sibila Leskovec

Print Friendly, PDF & Email