NEWS
VALFRESCO 4 S
SPORTduo – s2

Izložbe ovog tjedna u Poreču

POUP
20.09.2021. 14:31; ; Početna / Kultura / Izložbe ovog tjedna u Poreču

RICHARD PERŠIĆ / Svijet u malom, od tradicionalnog do modernog
izložba maketa
KLUB MAKETARA PULA 2004

otvorenje u četvrtak, 23.09.2021. u 19.00

Mala galerija, Narodni trg 1

trajanje izložbe: 23.09.2021. – 3. 10. 2021.

radno vrijeme galerije: svakim danom od 10 – 12 i 16 – 20

državnim blagdanima i nedjeljom  zatvoreno

 Udruga KLUBA MAKETARA PULA-2004 osnovana je 2004 god. Udruga se bavi tehničkim znanjem, prenošenjem toga znanja na djecu i omladinu. Maketa je statički prikaz ( najčešće umanjen, iako postoje makete i u prirodnoj veličini ), nekog objekta, vozila ili sl. Njihova osnovna namjena jest prikazati odnos veličine i izgleda objekta čiju smo maketu načinili. S druge strane, model je nešto što prikazuje kako originalni object funkcionira, tj. model prikazuje funkcije koje objekt obavlja. Primjerice, maketa zrakoplova pokazuje kako izgleda određeni zrakoplov. Model zrakoplova leti i u toj je činjenici temeljna razlika između makete i modela.

Predsjednik udruge je dipl.ing. Richard Peršić koji se od osnivanja udruge 2004.god. do sada zalagao za razvoj udruge i prisustvovanjem na takmičenjima i izložbama diljem Hrvatske i Slovenije. Osvojio je niz priznanja i 39 medalji za svoje radove .

Richard Peršić rođen je u Pragu (Češka) 19.02.1974 god. gdje je živio do svoje 6. god. te godinu dana u Berlinu, nakon čega se u dobi od 7god.doselio u Pulu gdje danas živi i radi. Prvotno nasljeđenu ljubav i sklonost prema modelarstvu i maketarstvu od svog djeda iz Praga, nadograđuje i proširuje kroz cjelokupno daljnje obrazovanje i rad. Osnovnu školu završio je u Puli O.Š.43.Istrske divizije, sadašnja O.Š.Vidikovac, gdje je u sklopu tehničke kulture dobio osnovnu naobrazbu o brodomodelarsvu, te pohađao istu sekciju 4 god. Tehničko znanje proširivao je kroz srednju Tehničku školu za strojarskog tehničara, te na Tehničkom fakultetu u Rijeci gdje je i diplomirao sa titulom dipl.ing.strojarstva konstrukcije. Po završetku fakulteta zapošljava se u Brodogradilištu ULJANIK, kao projektant u projektnom uredu, istovremeno baveći se nizom drugih aktivnosti; vodeći udrugu Klub Maketara Pula, održavajući radionice i tečajeve za djecu, sudjelujući na raznim natjecanjima i izrađujući razne makete i modele. Osim izradom plastičnih maketa bavi se i izradom RC modela, brodova i aviona. Do sada je izradio 17 RC aviona modela raznih veličina pri čemu su neki i preko 3,6 m dužine, te 10 RC brodova, uz mnogobrojne razne plastične modele, između ostalog i modele željeznice, te maketu grada sa cjelim željezničkim sustavom. Osim bavljenja maketarstvom i modelarstvom bavi se nizom drugih aktivnosti od sporta (paintball, biciklizam, amaterski ribolov, planinarenje) do fotografije (kao član udruge Format i vođenjem fotosekcije unutar Planinarskog društva).Član je upravnog odbora Tehničke kulure grada Pule

 

A-8020 Graz / Fourteen artists of this city

A-8020 Graz / Četrnaest umjetnika ovoga grada

skupna izložba  fotografija

KULTURNA UDRUGA ŠTAJERSKE 

otvorenje u petak, 24.09.2021. u 19.00

Galerija Zuccato, Decumanus 34

trajanje izložbe: 24.09.2021. – 12. 10. 2021.

radno vrijeme galerije: svakim danom od 10 – 12 i 16 – 20

državnim blagdanima i nedjeljom  zatvoreno

Kulturna udruga Štajerske organizirala je 1996. godine izložbu četrnaest umjetničkih viđenja iz Graza kako bi predstavila suvremeni presjek lokalnog kreativnog stvaralaštva. Naslov izložbe u popratnom katalogu glasio je: A-8010 Graz. 14 umjetnika ovoga grada. Sada, dvadeset i pet godina kasnije imamo još jedan pokušaj davanja općeg pregleda trenutnog umjetničkog stvaralaštva kako bi se stekao uvid u razvoj umjetničke scene u prošlih četvrt stoljeća. U 1996. ništa više nije moglo biti rečeno o tom poštanskom broju 8010, najistočnoj točci grada koja je potpuno prirodno mogla biti i sinonim za čitav grad. Kako god, grad se u proteklih četvrt stoljeća promijenio, pogotovo zapadni dio grada – poštanski broj 8020 –postao je žarišna točka  kulturnog života.

A-8020 Graz / Četrnaest umjetnika ovoga grada, pokazuje radove iz područja slikarstva, fotografije, videa i instalacija. Izložba je zamišljena kao putujuća, kako bi Graz svoje umjetnike prvenstveno međunarodno pozicionirao. Izbor stavlja naglasak na kvalitetu i originalnost djela kao, na suvremenost medija te na demografsku strukturu umjetničke scene u Grazu.

Predstavljanje ove izložbe u Hrvatskoj organizirano je u suradnji sa Austrijskim kulturnim forumom u Zagrebu.

Print Friendly, PDF & Email