NEWS

Izložba fotografija Borisa Cvjetanovića

10.06.2007. 00:00; ; Početna / Kultura / Izložba fotografija Borisa Cvjetanovića

Riječ je o 17 crno-bijelih fotografija nastalih u travnju 1987. godine za vrijeme štrajka u Istarskim ugljenokopima Raša (dok će paralelno biti moguće pogledati i projekcije ukupno 140 autorovih radova). Zabilježeni štrajk iz 1987. godine značio je ujedno i gašenje ove djelatnosti na kojoj se dugo temeljio gospodarski i demografski profil cijelog područja dok danas, s vremenskim odmakom, izložene fotografije možemo promatrati kao povijest, novinski dokument te iznimno vrijedan autorski rad. "Štrajk u IUR-u Boris Cvjetanović zabilježio je za svog fotoreporterskog staža u Studentskom listu kada je u Rašu i Labin dospio zajedno s kolegom, tada novinarom Damirom Mikuljanom . Tridesetak svježe osušenih fotografija povećanih na 40×50 cm, izloženo je već 6. svibnja iste godine u Galeriji proširenih medija u Zagrebu, a nakon puna dva desetljeća i u domicilnom Labinu (u Gradskoj galeriji Labin) poklapajući se sa službenom dvjestotom godišnjicom rudarenja na Labinštini." (S.Salomon)

Biografski podaci:

Boris Cvjetanović već desetljećima prati i bilježi mnoge situacije i događaje iz dnevnog i kulturnog života, a vjernost klasičnoj fotografiji više je nego često usmjeravao ka angažiranom pristupu osvjetljujući brojne pojave u društvu ( u ciklusima poput Ljudi iz šahtova, Mesnička 6 i dr.). Boris Cvjetanović rođen je 1953. u Zagrebu gdje je 1973. završio Školu primijenjene umjetnosti (odjel kiparstvo i dizajn), a 1976. Pedagošku akademiju (likovni smjer). Svojedobno, radio je kao kipar-restaurator u Restauratorskom zavodu Hrvatske (1976. – 1984). Godine 1981. počeo je objavljivati fotografije u Studentskom listu, u kojem 1987. i 1988. godine djeluje i kao urednik fotografije. Profesionalno se bavi fotografijom od 1984.godine. Izlagao je na više skupnih i samostalnih izložbi.

Izložba je nastala u suradnji Pučkog otvorenog učilišta Poreč i Gradske galerije Labin, a može se pogledati do 12. srpnja 2007. svakim danom osim nedjelje od 10 – 13 i 18 – 22 sata.

Više link: http://www.poup.hr
Print Friendly, PDF & Email