NEWS

IZ POREČA KRENULA 12. TURISTIČKA BICIKLIJADA ISTROM

05.05.2006. 00:00; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / IZ POREČA KRENULA 12. TURISTIČKA BICIKLIJADA ISTROM
732Bicikli.jpg

Na znak gradonačelnika Edija Štifanića, njemački točno u 9.30 sati krenula je jučer ujutro s porečke rive još jedna, već 12. po redu turistička biciklijada koje županijska Turistička zajednica organizira u suradnji s turoperatorom I. D. Riva Tours.

Suorganizator je i lokalni, porečki TZ, a na proljetno izdanje biciklijade – redovno je, naime, i ono jesensko – došlo je dvije stotine njemačkih rekreativaca, koji će u šest dana na dva kotača obići veći dio istarskog poluotoka.

Na startu na rivi biciklističku feštu uveličala je limena glazba iz Vižinade, a goste su pozdravili »Bürgermeister« Štifanić i Franco Palma, predsjednik Uprave porečkog Riviera holdinga u čijim su hotelima »Pical« i »Zagreb« sudionici smješteni. Ovaj zgodan spoj turizma i rekreacije, ali i turističke promocije Istre, pokrenuo je 1999. direktor I. D. Rive Selimir Ognjenović i taj se događaj ustalio kao posebna ponuda ove münchenske agencije specijalizirane za putovanja u Hrvatsku.

Zanimljivo je primijetiti da je među sadašnjim sudionicima i desetak biciklista koji su bili i na prvoj biciklijadi prije sedam godina. Ova turistička akcija imala je i zapaženu promotivnu ulogu u razvoju bike-turizma ne samo u Istri, nego i duž Jadrana, primjerice po otocima, gdje se također organiziraju slične manifestacije. »Radlfrühling in Istrien« (Biciklističko proljeće u Istri), kako je naziv ovog događaja održat će se u šest etapa, zaključno s 9. svibnja.

Nakon jučerašnje, koja se vozila iz Poreča preko Višnjana na Badernu i Sv. Lovreč, gdje je bila »vodena« okrjepa, zatim u Vrsar na ručak te natrag u Poreč, danas će biciklisti pedalirati iz porečkog Picala prema Taru i Vižinadi pa preko Ponte Portona do Buja, a nakon odmora krenut će put Optrlja i spustiti se u Livade. Sutra je na rasporedu dionica Livade – Pazin (preko Buzeta, Draguća i Cerovlja), a u nedjelju Pazin – Žminj, također »obilazno«: preko Tinjana, Sv. Lovreča, Lima i Kanfanara. Iako je riječ o rekreativnom pedaliranju, dnevne ture nisu za podcjenjivanje – dužina im je između 50 i 70 kilometara, a ima i zahtjevnih dionica, poput uspona iz Mirne do Buja, od Buzeta do Draguća ili od Lima do Žminja.

Najkraća je i najravnija posljednja, pulska, samo 40 kilometara do Ližnjana i Medulina te natrag. Biciklijadu, po običaju, prati i odgovarajuće osiguranje u suradnji s policijom i biciklističkim klubom MTB »Istra« iz Pazina, a za ono što je bolje da se ne dogodi tu je i ambulanta s ekipom prve pomoći porečkog Doma zdravlja te nezaobilazni serviser Rajko iz pulske Svere. Velika kolona malo smeta u prometu pa se Jasmin Šabić u ime organizatora ispričava vozačima kojima će se biciklisti naći na putu i moli za strpljenje.

Piše G. PRODAN

Nagrade za dječje crteže bicikla U sklopu proljetne biciklijade I. D. Riva i Glas Istre pozvali su sve istarske vrtiće da sudjeluju crtežima na temu bicikla, koje mogu poslati ili donijeti do 8. svibnja u uredništvo našeg lista u Puli, Riva 10. Najljepše će radove posljednjeg dana biciklijade izabrati sami sudionici, a nagrade su digitalni fotoaparat, DVD player te komplet crtaćeg pribora.

Print Friendly, PDF & Email