NEWS

Istra do ljeta – uluštrana!

23.04.2006. 00:00; ; Početna / Novosti / Svakodnevnica / Istra do ljeta – uluštrana!
197GO132897.jpg

U središtima istarskih gradova proteklih se dana (i mjeseci) gradi, kopa, buši, postavljaju se cijevi, podižu katovi, skidaju skele. Dokoni bi šetač mogao pomisliti da su se dobri gradski oci domislili ušminkati grad prije dolaska turista, ali, vraga, nije sve u turistima. Negdje je, recimo, propustio plin, pa su cijevi morale biti prioritetno zamijenjene, drugdje se rekonstruirala kanalizacijska mreža, na trećem se mjestu grade privatni hotel i stanovi za tržište. A negdje se, stvarno, grad ozbiljno priprema za goste.

Obnova pulskog Foruma mogla bi se produžiti

Značajnu investiciju od javnoga interesa (i džepa) poduzeo je Grad Pula, u čijem se središtu, na Forumu, od početka travnja mijenjaju dotrajale kamene ploče, a posao bi, ako je vjerovati nadležnima, trebao biti gotov do polovice lipnja. Prva faza, vrijedna 2,4 milijuna kuna, povjerena pulskoj tvrtki TGT Adriatic, podrazumijeva preslagivanje i zamjenu oštećenih kamenih ploča i to na dijelovima trga na kojima su komunalna poduzeća prethodno riješila infrastrukturu. Nakon toga slijedi druga faza, koja bi trebala početi početkom svibnja, a zasad još uvijek traje natječaj za izbor izvođača. U ovoj će se fazi, stoji u dopisu pročelnika za prostorno uređenje Vladimira Žmaka, »kompletirati zahvat na Forumu«, koji bi trebao završiti do polovice svibnja. Međutim, nakon ovotjednog arheološkog otkrića na Forumu bit će potrebno sondiranje terena, što bi moglo produljiti radove. Hoće li se to i dogoditi, Žmak nije znao odgovoriti. U svakom slučaju, građevinski radovi u turističkoj su sezoni zabranjeni, a odgodi li ih sondiranje, turisti bi mogli uživati u forumskoj kavici začinjenoj prašinom. S druge strane, Grad nije udovoljio zahtjevu zakupaca forumskih poslovnih prostora za oslobađanje od najamnine i spomeničke rente, jer, stoji u Žmakovom obrazloženju, »radovi se ne izvode u objektu, a pristupi su osigurani.«

U raskopanoj Anticovoj ulici ne mijenja se, kao što bi netko pretpostavio, kanalizacija, nego je riječ o rekonstrukciji 160 metara dotrajalog plinovoda koji je propuštao. Sanacija traje već dva i pol tjedna, a prema riječima direktora pulske Plinare Deana Kocijančića, trebala bi završiti ovih dana. U poslu ukupne vrijednosti 260 tisuća kuna (bez PDV-a) sudjeluju Plinara (strojevi), TGT Adriatic (građevinski dio) te Cesta, koja je zadužena za prekrivanje ulice asfaltom. Kocijančić napominje da će ovim plinovodom zasad protjecati gradski plin, ali je također spreman i za prihvat prirodnog plina iz podmorja, naravno, kada za to bude osposobljena cijela gradska mreža.

Na Usponu sv. Franje već godinu i pol traje izgradnja poslovno-stambenog zdanja, vrijednog milijun eura. Četverokatnica, površine od tisuću četvornih metara, skoro je gotova, predstoji još spajanje na infrastrukturu. Investitor je pulska Istragradnja, čiji nam je direktor Boris Potočki kazao da će radovi biti dovršeni do početka sezone, kada se, uostalom, prema gradskoj odluci, obustavljaju svi građevinski zahvati. U Ulici Sergijevaca, na kućnom broju 12, već mjesecima traje obnova bivše zgrade Croatia osiguranja, u kojoj sadašnji vlasnici, Marta Karadakić te Marija i Prenko Palić iz Zagreba, kane urediti i iznajmiti poslovne prostore. Martin sin Petar kazao nam je da će radovi biti gotovi za mjesec dana. Vlasnici su, doznajemo, zainteresirani za iznajmljivanje prostorija u prizemlju trgovcima, dok bi na katovima bili poslovni prostori.

U Vodnjanu se obnavlja kanalizacija, Poreč odmara U obnovu dijela kanalizacije Grad Vodnjan utrošio je ukupno 1,26 milijuna kuna. U Ulici Gradine ovih se dana dovršava postavljanje 178 metara kanalizacijskih cijevi. Vrijednost radova, koje izvodi tvrtka Istrakop, iznosi 483 tisuće kuna, uključujući probijanje prolaza ispod pruge. Prema riječima pročelnika za komunalni sustav Mirjana Batela, prije ovih radova tvrtka Gajanakop je po cijeni od 330 tisuća kuna dovršila izgradnju 321 metar duge kanalizacije u Ulici sv. Martina te u dijelu naselja Vodnjan-sjever. Nakon rekonstrukcije 53 metra kanalizacijskih cijevi, koju je ista tvrtka izvela uz cijenu od 126,2 tisuće kuna, u Ulici Statuta vraćene su stare kamene ploče. Nova kanalizacija postavljena je i u Ulici Biaseletto (163 metra) te u Trgovačkoj ulici (250 metara). Isto je napravljeno i na Trgu javne vage, nakon čega je cesta uz trg dobila novi asfalt, u izvedbi TGT Adriatica i uz cijenu od 329 tisuća kuna. S obzirom da su radovi ugovoreni još lani, uglavnom su i isplaćeni iz vodnjanskog proračuna. Među planovima, Batel ističe pripremu dokumentacije za rekonstrukciju Narodnog trga, Župnog trga i Ulice Castello, koji će dobiti novu infrastrukturu, kao i uređenje palače Betiga.

Nakon prošlogodišnje višemilijunske investicije u treću fazu gradnje infrastrukture i obnove kamenog popločenja u povijesnoj jezgri Poreča te temeljitog preuređenja Trga slobode, ove godine stari grad odmara. Ako izuzmemo krpanje, odnosno zamjenjivanje već popucanih ili oštećenih kamenih blokova u Cardu, Decumanusu, ali i na Trgu slobode. Doduše, ne može se reći da se baš ništa ne radi. Prošlog utorka uklonjena je skela sa starije okrugle kule, one iz 13. stoljeća, pokraj koje je nastala renesansna, potpuno očuvana Okrugla kula. Ove starije sačuvana je polovica vanjskog plašta, koja je sada učvršćena, konsolidirana, a nedostajući dio obujma kule bit će prikazan kao trag temelja u pločniku novovjekog ulaza u Glavinićevu ulicu. Obnova je financirana iz proračuna i koštala je oko 170 tisuća kuna.

Za koji dan bit će, nakon prvih sondiranja i uklanjanja gornjeg sloja zemlje, nastavljeno istraživanje dijela antičkog Marafora, onog koji Porečani znaju kao ljetnu pozornicu. Arheolozi neće ometati glavni pravac turističke šetnice starim gradim, ali će sigurno privući pozornost. Ovo istraživanje tek je prvi dio priče, jer će na temelju nalaza biti projektirana obnova Marafora, kao najzahtjevniji dio višefaznog i višegodišnjeg programa obnove starogradske jezgre.

Osim toga, odmah izvan zidina starog grada u tijeku je velika investicija koja je dugo planirana – radi se o obnovi zgrade kazališta i sjedišta Pučkog otvorenog učilišta. Obnovom će kazalištu biti vraćen izvorni pred-prostor i svečani ulaz s Narodnog trga, a kazališna dvorana bit će iznutra suvremeno uređena, uz podignuto gledalište i najmoderniju kinoopremu. Posao bi trebao biti dovršen oko Božića, a investicija se kreće oko 14,5 milijuna kuna.

Bilo je zahtjeva vijećnika da se iz gradskog proračuna ponovno pokrene obnova fasada, pogotovo na lani uređenom Trgu slobode, ali je gradonačelnik Edi Štifanić ocijenio da je to preskup pothvat, a da bi se nepovratni novac možda mogao dobiti iz europskih fondova.

(porestina.info) Zaboravljeni su radovi u zoni kod Peškere, gdje je sve postalo jedno veliko gradilište, a također i prometnice koje smo upravo prije početka Uskršnjih blagdana uspjeli prekopati, a koje će se dovršiti možda početkom srpnja.

Javni radovi u Labinu gotovi do početka sezone

U Pazinu od gradnje nema ni »g«, a ništa se ne događa ni u srcu Labina, gdje se, radi postavljanja električne infrastrukture, raskopava kolnik u ulicama koje se protežu naseljem Starci, a zbog vodovodne infrastrukture kopa se i u glavnoj ulici u Presici. Riječ je o manje prometnim dijelovima grada, pa poteškoće u prometu nisu zabilježene. Radovi dobro napreduju i najvjerojatnije će biti dovršeni do kraja svibnja, kako je planirano. Na Starcima Elektroistra zamjenjuje podzemne kablove od 10 i 35 kilovolta novima od 20 i 35 kilovolta, a u Presici je Vodovod Labin do sada zamijenio oko 650 od 950 metara dotrajalih vodovodnih cijevi.

U buzetskom gradskom središtu, prema informaciji gradonačelnika Valtera Flega, tek se planiraju značajniji zahvati.

– Centar grada zapravo je već godinama prometno čvorište zbog procesa prelaska života iz starogradske jezgre u novi dio grada. Osnovni preduvjet osmišljavanja njegovog budućeg izgleda stoga je kvalitetno rješavanje prometa na užem gradskom području te smo naručili prometnu studiju Grada koja će biti dovršena u idućih mjesec dana. Nakon toga dobivamo ulazne parametre za prvu fazu rješavanja centra Buzeta, a to je prometno-urbanistički natječaj, dok je druga faza arhitektonsko rješenje. Prije toga ništa nas ne sprječava da dovršimo planirane aktivnosti koji su preduvjet uređenja Fontane. Riječ je o skorašnjem preseljenju postojećeg autobusnog stajališta s Fontane na lokaciju novog Autobusnog kolodvora te uređenju Mašimove škuje gdje se, nakon što je dovršena prva faza, uređenje parkirališta za osobna vozila, predviđa i druga faza, a to je kamionsko parkiralište te sanacija tamošnjeg odlagališta komunalnog i građevinskog otpada, rekao je Flego. Tome, dodao je, valja pridodati i nastavak lobiranja pri Hrvatskim cestama za izgradnju zapadne zaobilaznice grada čija bi realizacija također doprinijela rasterećenju prometa u gradskom središtu.

Za zgradu novigradske Zajednice Talijana 900 tisuća eura

U Novigradu, pa i u njegovoj najužoj povijesnoj jezgri, trenutno je otvoreno nekoliko gradilišta, što privatnih, što javnih investicija. Sve one, najavljuje nam nadležna gradska pročelnica Sandra Rugani Kukuljan, bit će zaustavljene do 15. lipnja, kako nalaže Odluka o komunalnom redu.

U starogradskoj jezgri rekonstruira se zgrada sjedišta novigradske Zajednice Talijana. Investitor je talijanska vlada putem Talijanske unije i Sveučilišta iz Trsta. Riječ je o investiciji od oko 900.000 eura. Radove izvodi buzetski Grading Kuk, koji je izvođač radova i na nekoliko desetaka metara udaljenom gradilištu budućeg gradskog muzeja, lapidarija. Vanjski građevinski radovi na muzeju te uređenje okoliša obavljeni su, a trebali bi biti dovršeni do prvog svibnja. Bit će time okončana višegodišnja izgradnja muzeja, koju je uz potporu Županije i države financirao Grad. Što se zgrade Zajednice Talijana tiče, izvođač je zatražio da se dio radova obavlja i u sezoni, a Poglavarstvo će se uskoro odrediti prema zahtjevu i vidjeti koji se opseg i vrste radova eventualno mogu odobriti, doznajemo od načelnika gradske uprave Alena Luka.

Tek nešto izvan same povijesne jezgre gradilište je budućeg nautičkog centra. Ovdje je velika većina radova obavljena, a ovih dana užurbano se uređenje suhi vez, dovršava izgradnja pontona, ušminkava okoliš i interijer hotela. Do sezone bi radovi trebali okončati, a marina (konačno) biti u potpunosti funkcionalna i puštena u pogon, doznali smo od Diega Bana, direktora Civitas Nove, investitora i koncesionara novigradske marine. Prilazite li pak Novigradu iz smjera Poreča, pred samim ulaskom u grad dočekat će vas radovi uslijed saniranja županijske ceste od Antenala do Stancije Roželo. Radovi će trajati do svibnja, a investiciju od oko 1,3 milijuna kuna u polovičnom iznosu financirat će Grad i ŽUC.

Zbog urušavanja sanira se dio umaške rive kod hotela »Kristal«, što bi trebalo biti gotovo do polovice svibnja. Nositelj investicije »teške« milijun kuna, od kojih polovicu financira Grad Umag, jest Lučka uprava Umag – Novigrad. Kako smo saznali od člana Poglavarstva zaduženog za komunalne djelatnosti Davida Cerovca, ovih je dana počela sanacija nogostupa i rubnjaka te uređenje parka u Ulici Ernesta Miloša. U ponedjeljak će početi gradnja okretišta kod Carinskog gata za potrebe turističkog vlakića, zbog čega će se promet odvijati usporeno jednom trakom. Održava se javna rasvjeta, a uskoro kreće i asfaltiranje cesta i ulica najprije po okolnim naseljima, potom i u gradu, poglavito u Moeli. Ovog će se vikenda, najavio je Cerovac, organizirati još jedna radna akcija čišćenja vojarne i okoliša sportske dvorane u Stella Marisu u kojoj će sudjelovati djelatnici vlastitog pogona te oni iz gradske uprave i sportskih klubova.

Kako smo saznali od pročelnika za komunalne djelatnosti Adriana Mikolaučića, na području Buja i okolice u tijeku su investicije vrijedne oko 63 tisuće kuna. Uređuju se parkiralište i prilaz zgradi srednje škole na Školskom brdu, rješava oborinska odvodnja prije asfaltiranja u Ulici belvedere u starom gradu te uređuje prilaz kapelici na mjesnom groblju u Kaštelu.

M. V. I., S. M., R. S., G. Č. Š., K. N., N. O. R., T. K.

(porestina.info) Ostaje nejasno zbog čega se u Istri, koja ima izuzetnu klimu i koja je ipak turistička regija broj 1 u Hrvatskoj, veliki radovi većinom započinju s proljećem i samim time ti radovi zadiru u turističku sezonu od koje svi živimo – posredno ili neposredno. Veliki građevinski radovi sa početkom u proljeće ili ljeto prihvatljivi su za kontinentalni dio Hrvatske (iako se u susjednim alpskim državama bez problema odvijaju zimi). Na žalost, praksa počinjanja s radovima u drugoj polovici ožujka pa do kraja lipnja sve je češća iako svake godine slušamo negodovanja gostiju koji su u Istru došli na odmor (!) a ne na promatranje bagera.

Prisjetimo se i odluke Grada Poreča kojom se u tijeku turističke sezone zabranjuju svi građevinski radovi – ali samo na potezu od starogradske jezgre do Lacop-a ! Dakle, gosti koji su se odlučili na privatni smještaj, a koji je većinom lociran van spomenute zone, slobodno mogu uživati u slušanju jutarnjeg pjeva pikamera i ljetu oplemenjenog prašinom s nekog obližnjeg gradilišta .

Print Friendly, PDF & Email