NEWS

Istarski župan primio delegaciju mađarske županije Somogy

30.04.2008. 00:00; ; Početna / Novosti / Iz Grada Poreča / Istarski župan primio delegaciju mađarske županije Somogy
121084.jpg

U delegaciji Županije Somogy bili su: Arpad Sardi – zamjenik Župana županije Somogy, članovi skupštine, gospoda Gyozo Tengerdi ( stranka FIDESZ-MPP ), Gergely Kollmann ( stranka SDP ), Jozsef Szoke ( zajednica Somogyert), Dr Zsolt Neszmenyi – pročelnik Upravnog odjela za strateški razvoj i Istvan Pentek – stručni suradnik za turizam. Uz Župana Ivana Jakovčića bili su gradonačelnik Poreča Edi Štifanić, Milan Antolović – pročelnik za poljoprivredu Istarske županije, Oriano Otočan član poglavarstva Istarske županije te Denis Žužić direktor TZ Tar-Vabriga.
Ivan Jakovčić je istaknuo prijateljstvo 2 županije, koje je na visokoj razini, te izrazio sreću što veliki broj građana županije Somogy posjećuje Poreč koristeći svoj godišnji odmor. Zatim je dodao: " Želim obnoviti ideju o zajedničkom projektu – uzgoju divljači, jer Vi imate tradiciju i iskustvo, a mi smo zainteresirani".
Gradonačelnik Poreča, Edi Štifanić je također istaknuo dobru suradnju sa županijom Somogy i prijateljskim gradom Siofokom, no i mi želimo napredak na poslovnom planu. Razgovaramo o utemeljenju zajedničke Jedriličarske Akademije u Poreču, pri budućem porečkom Veleučilištu. Od prijatelja se može puno naučiti. Zatim je istaknuo učešće mađarskim plivača na "Porečkom delfinu" svakog rujna.
Gospodin Arpad Sardi – zamjenik župana Županije Somogy je rekao: " Mi iz Somogyja smo redoviti gosti Jadrana, a proteklog tjedna bio sam u Budimpešti na "Hrvatskoj večeri" koju je organizirala HTZ i Marijan Skenderović mi je rekao da postoje najave o dobrom posjetu mađarskih turista i u ovoj godini. Iz RH 4 županije imaju suradnju sa župaijom Somogy, a Istra je bila prva. Naša 24 naselja ima prijateljske veze u RH, a postoji i daljni interes za uspostavu suradnje.
" Želim Vas izvjestiti da smo na natječaju iz Programa Twining EU fondova dobili sredstva za izgradnju mreže za prijateljsku suradnju. U Kapošvaru, u rujnu će biti seminar, te ćemo pozvati sudionike iz regija Njemačke i Hrvatske. Ovo je usmena najava, a službeni poziv ćemo poslati gradovima i općinama koji još nemaju uspostavljene prijateljske veze".
Ivan Jakovčić je zatim izrazio zainteresiranost za uspostavu suradnje između Sveučilišta u Kapošvaru i novog Sveučilišta u Puli, za suradnju kroz Program Tempus EU.
Gospodin Arpad Sardi je tada prenio službeno poziv Župana županije Somogy da Istarski župan i suradnici posjete njihovu regiju.
Milan Antolović je rekao da županija Somogy od 1994. godine sudjeluje na izložbi vina "Vinistra", te da Istarska županija ima ugovor s mađarskim poduzećem o prijenosu novih tehnologija , a u Istri se ta tehnologija uvodi na 10 punktova. Prostora za suradnju ima puno, kako u poljoprivredi, tako i u ribarstvu.
Gospodin Arpad Sardi je rekao da sada reorganiziraju turističke organizacije na razini lokalne uprave, a Vi tu imate dobre rezultate pa Vas molimo za pomoć u uspostavi destinacijskog menagmenta.

R.V.A.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email