NEWS
Pentola Porec S2 102020

Istarski inovatori na Internacionalnom salonu inovacija u Ženevi

ERVIN_MATIc
Ervin Matić, foto: Regional express
12.04.2018. 09:17; Učitavanja: 227; Početna / Gospodarstvo / Istarski inovatori na Internacionalnom salonu inovacija u Ženevi

(Rex) ERVIN MATIĆ (POREČ) I DENIS KOLNREKAJ (UMAG) IZLAŽU SVOJE INOVACIJE
Udruga inovatora Hrvatske, Hrvatska zajednica tehničke kulture i Savez udruga inovatora Istarske županije-Pula organizatori su ovogodišnjeg, 24. po redu sudjelovanja hrvatskih inovatora na 46. međunarodnom Salonu inovacija u Ženevi, najprestižnijem okupljanju inovatora iz cijelog svijeta, koji će se otvorio u srijedu, 11.4. a održavat će se do 15. travnja 2018. godine.

Na izložbi se očekuje više od 50 000 posjetitelja od kojih tradicionalno najveći broj zauzimaju poslovni posjetitelji (više od 60%).

Izložba se održava u „PALEXPO“-Geneve na površini od 10 000 m2, uz sudjelovanje inovatora iz pedesetak država svijeta, koji će za vrijeme održavanja izložbe predstaviti više od tisuću inovacija. Na izložbi sudjeluje i 20 nacionalnih zavoda za intelektualno vlasništvo (patentnih ureda). Udruga inovatora Hrvatske planira na izložbi predstaviti do 8 inovacija iz različitog područja djelovanja. Kriterij odabira su inovacije koje su svojom kvalitetom ili inventivnom razinom, a prema ocijeni stručnjaka, tržišno izgledne, uz naglasak na sve posebnosti pojedine inovacije.

Istarski inovatori na ovom značajnoj internacionalnom salonu inovacija izložili su izume Ervina Matića iz Poreča kojemu je na „ARKA-2017 dodijeljen Grand PRIX –ARKE- i Denisa Kolnrekaja iz Umaga kojem je dodijeljena srebrna medalja na ARCA-2017.G.

Ervin Matić je uz podršku Grada Poreča izložio Napravu za čišćenje, bojenje i održavanje rasvjetnih stupova koja rješava tehnički problem čišćenja, bojenja i održavanja rasvjetnih ili drugih stupova uz putove, ceste i autoceste bez potrebe penjanja radnika po stupu sa minimalnim brojem operatera, uz minimaliziran opseg operativnog prostora potrebnog za ljudstvo, opremu i alat, te znatno skraćivanje vremena potrebnog za izvršenje postupka popravka ili održavanja. Sastoji se od spojene i učvršćene glavne konstrukcije, te odstojnika glavne konstrukcije, koji spojeni čine jednu čvrstu cjelinu, a sadrži glavnu pogonsku osovinu, ležaj te pogonsku jedinicu koja pokreće napravu po stupu, gdje glavni pogonski valjak, stezni valjak, te vodeći valjak, omogućavaju prianjanje naprave na stup. Naprava je konstruirana na način da se na osnovnu napravu za penjanje dodaju dodaci (alati) za pojedinu potrebitu funkciju koja se mora izvršiti, te su vezani za samu funkcionalnost  i neophodni su dio naprave za obavljanje željene funkcije.

Denis Kolnrekaj izložio je Skriveni sustav za držanje mobilnog uređaja ili vlastitog ekrana na sportskoj kapi s automatskim otpuštanjem i uvlačenjem. Kroz godine javlja se problem korištenja mobitela prilikom obavljanja aktivnosti koje koriste obje ruke, te nije moguće istovremeno korištenje mobilnog aparata. Primarni cilj izuma je poboljšati trenutne držače mobilnog uređaja na sportskoj kapi kako bi se korisnicima omogućilo elegantno i jednostavno držanje mobilnog uređaja u vidnom polju. Sekundarni cilj izuma je omogućiti korištenje sportske kape s ugrađenim ekranom za reprodukciju sadržaja s mobilnog telefona ili vlastitog izvora u vidnom polju bez korištenja ruku. Sve komponente sastavljane su unutar odnosno na samoj sportskoj kapi. Pritiskom na tipkalo, mehanizam se aktivira i impulsno izbacuje. Pomoću zglobnih glava dolazi na željenu udaljenost i korisniku se otvara mogućnost da na lak i jednostavan način stavi svoj mobilni aparat u pripadajući držač. Pritiskom na istu tipku sustav se automatski uvlači i nudi korisniku nesmetano i neprimjetno korištenje kao obične sportske kape. Postoji mogućnost da se na držač fiksira ekran te putem komunikacijskih protokola sinkronizira sadržaj između ekrana na kapi i pametnog telefona ili nekog drugog uređaja tako da se ova kapa može koristiti i nuditi u galerijama, muzejima, turističkim obilascima, koncertima ili na otvorenim projekcijama filmova. Cilj ovog izuma je omogućiti korisniku korištenje mobilnog uređaja u vidnom polju bez korištenja ruku, a uz to je i specifični korisni propagandni predmet.     

Savez udruga inovatora Istarske županije sa svojim zastupničkim timom na čijem je čelu Leo Pincan zamjenik tajnika SUIIŽ-a, očekuje izuzetne rezultate i velik interes poslovnih ljudi za inovacije koje su izložene na. 46 Internacionalnom salon inovacija u Ženevi.
Na toj izložbi inovacija istarski inovatori izlažu svoje inovacije neprekidno od 1995. godine i svake su godine postizali izvanredne rezultate.

(Rex)

Print Friendly, PDF & Email