NEWS

Istarska županija osigurala 132 tisuće eura za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju

01.12.2023. 11:05; ; Početna / Gospodarstvo / Istarska županija osigurala 132 tisuće eura za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju
02-44

I u ovoj proračunskoj godini, Istarska županija nastavlja poticati razvoj poljoprivrede te je s tim ciljem nedavno objavljen Javni poziv za dodjelu potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju na području Istarske županije za 2023. godinu s fondom od ukupno 132 tisuće eura.

„Koliko su nam poljoprivreda i ruralni razvoj važni potvrđujemo značajnim izdvajanjima iz županijskog proračuna za navedene sektore. U ovoj smo godini već dodijelili 208.000,00 eura bespovratnih financijskih sredstava za projekte i programe iz područja poljoprivrede, šumarstva, ribarstva i vodnog gospodarstva, a koje provode gradovi i općine, znanstveno-obrazovne i istraživačke institucije te druge agencije u poljoprivredi i ustanove. Isto tako, dodijelili smo i dodatnih 348.000,00 tisuća eura za sufinanciranje projekata/programa udruga iz područja poljoprivrede, šumarstva, ribarstva i vodnog gospodarstva, a posljednji u nizu je program dodjele potpore malih vrijednosti. U godini kada obilježavamo 30 godina postojanja Istarske županije možemo s ponosom reći da je naša poljoprivreda na zavidnom nivou“, istaknuo je župan Boris Miletić.

            Neposredna potpora poljoprivrednim proizvođačima od strane Istarske županije nužna je zbog specifičnosti istarske poljoprivrede koja se temelji na mozaičkom rasporedu manjih poljoprivrednih površina, često nepovoljne i/ili neriješene vlasničke strukture i prosječne veličine većine poljoprivrednih gospodarstava, te kao takva ne pruža uvijek dovoljno dobro polazište za konkurentnost.

            Javni poziv za dodjelu potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju na području Istarske županije za 2023. godinu, sukladno Programu potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju na području Istarske županije za 2022. – 2027. godinu  kojeg je odobrilo Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske. Svrha Javnog poziva je dodjela potpora male vrijednosti („De minimis“) iz Proračuna Istarske županije svim prihvatljivim korisnicima u poljoprivredi i ruralnom razvoju na području Istarske županije, sukladno uvjetima Javnog poziva.

Korisnici potpora moraju biti poljoprivrednici upisani u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju u Regionalnom uredu u Istarskoj županiji, obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG), samoopskrbna poljoprivredna gospodarstva (SOPG), obrti, trgovačka društva, te udruge i zadruge registrirane za obavljanje poljoprivredne djelatnosti sa sjedištem i proizvodnim površinama na području Istarske županije.

Potpore se dodjeljuju za sljedeće mjere:

 • Mjera 1. UNAPRJEĐENJE EKOLOŠKE POLJOPRIVREDNE PROIZVODNJE
 • Mjera 2. POTPORA OŠTEĆENICIMA U SLUČAJU PRIRODNIH NEPOGODA
 • Mjera 3. UNAPRJEĐENJE STOČARSKE PROIZVODNJE
  • Mjera 3.1. Sufinanciranje uzgoja Istarske koze na području Istarske županije
  • Mjera 3.2. Sufinanciranje uzgoja Istarske ovce na području Istarske županije
  • Mjera 3.3. Sufinanciranje troškova držanja kastrata Istarskog goveda (Boškarin) na području Istarske županije
  • Mjera 3.4. Poticanje pčelarske proizvodnje
  • Mjera 3.5. Potpore primarnim proizvođačima mlijeka (goveda, ovce, koze, magarca) koje proizvode do 3.000 l dnevno (do 0,03 eura / 20 lipa po litri )
 • Mjera 4. SUFINANCIRANJE CERTIFIKACIJE AUTOHTONIH PROIZVODA ZOI (Zaštićenim oznakama izvornosti)
 • Mjera 5. POTPORA ZA MINI KLAONICE NA OPG-u

 

Kako prioriteti su definirani mjera unaprjeđenje stočarstva, odnosno povećanje osnovnog stada istarske ovce i istarske koze, držanje kastrata goveda, te sufinanciranje proizvodnje mlijeka u Istarskoj županiji.

            Javni poziv i pripadajuća dokumentacija, zajedno sa svim detaljima o uvjetima za navedene potpore i prihvatljivosti prijavitelja, objavljeni su na službenim mrežnim stranicama Istarske županije, na poveznici Javni poziv za dodjelu potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju na području Istarske županije za 2023. godinu.

            Javni poziv je u cijelosti usklađen s regulativom Europske unije i Republike Hrvatske o „De minimis“ potporama, a njegova provedba, odnosno isplata potpora, predstavljat će osobito važan iskorak prema još boljoj i konkurentnijoj poljoprivredi Istarske županije te ruralnom razvoju u skladu s najvišim europskim standardima.

 

UPRAVNI ODJEL ŽUPANA

Print Friendly, PDF & Email