NEWS

Istarska županija dodijelila ukupno 208.000 eura za 68 projekata iz područja poljoprivrede, šumarstva, ribarstva i vodnog gospodarstva

Institut za poljoprivredu i turizam Poreč
28.10.2023. 12:21; ; Početna / Gospodarstvo / Istarska županija dodijelila ukupno 208.000 eura za 68 projekata iz područja poljoprivrede, šumarstva, ribarstva i vodnog gospodarstva

U sklopu Javnog poziva za dodjelu bespovratnih financijskih sredstava za financiranje projekata/programa iz područja poljoprivrede, šumarstva, ribarstva i vodnog gospodarstva koje dodjeljuje Istarska županija za 2023. godinu, Istarska županija je dodijelila ukupno 208.000,00 eura za 68 projekata i programa, a koje je prijavilo 39 prijavitelja. Javni poziv je bio namijenjen JLS, znanstveno-obrazovnim i istraživačkim institucijama, turističkim zajednicama, zadružnim asocijacijama, strukovnim komorama i komorskim udruženjima, gospodarsko-interesnim udruženjima, agencijama u poljoprivredi i ustanovama.

S ciljem jednakomjernosti razvoja Istre sufinancirane su sve najznačajnije manifestacije i projekti iz područja poljoprivrede, šumarstva, ribarstva i gastronomije na bazi Istarskih poljoprivrednih proizvoda, od onih čiji se značaj mjeri u međunarodnim okvirima do lokanih –  općinskih i gradskih koje zajedno u sinergiji daju veliki doprinos prepoznatljivosti Istarske poljoprivrede, daljnjoj zaštiti i valorizaciji istarskih sorti vinove loze, maslina, ostalih kultivara i  autohtonih istarskih pasmina.

            Među odobrenim projektima su i oni Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču , a 10 ugovora ukupne vrijednosti 15,000.00 EUR, ovog su tjedna potpisali istarski župan Boris Miletić i ravnatelj Instituta Dean Ban. Na potpisivanju je sudjelovao i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i lovno gospodarstvo Istarske županije Ezio Pinzan.

            Župan Miletić je istaknuo kako je svjestan velikog značaja znanstvenih istraživanja te edukacije poljoprivrednika pa su stoga u županijskom proračunu osigurana i sredstva za proračunske korisnike drugih proračuna, odnosno znanstveno-obrazovne i istraživačke institucije.

„Potpisivanje ovih deset ugovora za različite projekte i program istraživanja i razvoja u poljoprivredi predstavlja značajan korak prema unaprjeđenju kvalitete života naših stanovnika te očuvanju bogate prirodne i kulturne baštine Istarske županije.“ – kazao je župan Miletić poručivši kako će Istra, zaključujući prema raznolikosti i inovativnosti svih prijavljenih programa, i ubuduće biti prepoznata i tražena na europskoj karti kao jedna od poljoprivredno, gastronomski i agro-turistički najrazvijenijih regija.

            Ravnatelj Instituta za poljoprivredu i turizam Dean Ban zahvalio se Istarskoj županiji na dobroj suradnji i pomoći u provođenju kvalitetnih programa i projekata.

„Institut će nastojati opravdati očekivanja Istarske županije i najbolje moguće iskoristiti dodijeljena mu financijska sredstva na dobrobit našeg istarskog težaka. Prihvaćeni projekti pokrivaju područje vinogradarstva i vinarstva, maslinarstva i maslinovog ulja, povrćarstva, gljivarstva, divljeg bilja, prodaje poljoprivrednih proizvoda, zaštite poljoprivrednih područja i očuvanja genetskog potencijala voćnih i ostalih drvenastih kultura.“ – kazao je ravnatelj Ban.

             „Veliki je značaj Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču u razvoju poljoprivrede Istarske županije. Dugogodišnjom suradnjom na razvojnim projektima od interesa za naše poljoprivrednike, znanstvenim i stručnim pristupom unaprijedili smo veliki broj obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, a rezultatima  razvojnih projekata educirali i usavršavali danas uspješne poljoprivrednike na području Istare. Vjerujem da ćemo i ovim projektima za koje potpisujemo Ugovore dobiti nova saznanja za daljnji rast i razvoj poljoprivredne proizvodnje u našoj županiji.“ rekao je pročelnik dr. sc. Ezio Pinzan.

            Potpisnici Ugovora zajednički su zaključili da će rezultati istraživanja na ovim projektima doprinijeti razvoju i promociji poljoprivredne proizvodnje prvenstveno na prostoru Istarske županije, ali i šire. Spomenuta projektna suradnja učvrstit će dosadašnju suradnju Istarske županije i Instituta čime će se još bolje u cilju unaprjeđenja poljoprivredne proizvodnje u Istri iskoristiti postojeći kadrovski i materijalno-tehnički resursi Instituta.

 

UPRAVNI ODJEL ŽUPANA

Print Friendly, PDF & Email