NEWS
valfresco

Ironman 70.3 ove se godine neće održati u Puli – nova destinacija je Koper

GO03456400
05.01.2018. 09:03; Učitavanja: 507; Početna / Sport / Ironman 70.3 ove se godine neće održati u Puli – nova destinacija je Koper

Ako je suditi po objavljenom kalendaru na službenim stranicama organizacije sportskog spektakla lronman za Europu, ta se manifestacija ove godine neće održati u Puli. Termin krajem rujna, koji je protekle tri godine bio rezerviran za Pulu, ove je godine, naime, dodijeljen jednom drugom istarskom gradu, u ovom slučaju slovenskom Kopru, gdje će se u terminu 23. rujna ta utrka održati pod nazivom “70.3 Slovenian Istria Koper”.

Manji broj sportaša

Iako dosadašnji organizator Ironmana u Puli nije odgovorio na naš upit, neslužbeno smo dobili informaciju da mu je istekla licenca za organizaciju tog eventa te su je dobile druge osobe, koje su potom odlučile to natjecanje preseliti u Sloveniju. Na službenim stranicama pulskog Ironmana 70.3 tek je kratka obavijest: “Ironman 70.3 Pula je ukinut!” uz zahvalu svima “što su se utrkivali s njima u Puli” te da “cijene napore i podršku grada, volontera, sponzora i svih ostalih koji su uključeni u ovu utrku”. Istovremeno upućuju na jedan od sljedećih događaja Ironmana” te navode talijansku Pescaru, austrijske gradove St. Polten i Zeli arn See-Kaprun te, upravo u rujnu Sloveniju. U jednom svom obrazloženju do kojeg smo došli, regionalni direktor Ironmana je, između ostalog, rekao da je to bila “teška odluka, ali da su tijekom proteklih godina vidjeli da je opao broj sportaša koji sudjeluju u Puli, a promatrajući trend i potencijalni financijski gubitak za 2018. godinu morali su istražiti nove mogućnosti”.

“Projicirani rezultat za 2018. pokazao se visokim rizikom za nas ako bismo ponovo slijedili isti model poslovanja. Čvrsto vjerujemo u ovu regiju i zato smo ostali u blizini te najavili događaj u Kopru. Razmotrit ćemo mogućnosti da se događaj ponovo organizira u Puli u nadolazećim godinama. Što više utrka organiziramo, raste broj sportaša u regiji. Uvjeren sam da će ponovno biti prilika da se u Hrvatskoj održi utrka nakon što se Ironman u Sloveniji pokaže uspješnirn”, rezimirao je između ostalog direktor.

– Koliko je meni poznato, organizator je imao licencu na tri godine, a novi nositelj licence očito je odlučio ove godine Ironman organizirati u Kopru. Izuzetno mi je žao zbog toga jer je to bila manifestacija koja je upravo u posezoni pridonijela povećanju broja noćenja, ali i lijepoj promociji našeg grada. Stoga se nadam da ćemo u budućnosti opet biti domaćini nekoj sličnoj manifestaciji, rekla nam je direktorica TZ-a grada Pule Sanja Cinkopan Korotaj.

I iz Grada Pule izražavaju žaljenje zbog otkazivanja ” ove manifestacije,  za što  nitko u Gradu nije imao upliva.

– Od samog početka suradnje na mogućoj realizaciji ove triatlon utrke Ironman u Puli, Grad Pula dao je maksimalnu podršku organizatoru u logističkom smislu, odnosno kroz upućivanje na odgovarajuće resorne odjele, Turističku zajednicu, HTZ …. Dakle sve mjerodavne institucije. Tom velikom sportskom projektu za grad Pulu pridružili su se i TZ i Arenaturist, odnosno Arena Hospitality Group, i kroz tri godine ta je suradnja bila uspješna, rekao nam je pročelnik Ureda Grada Aleksandar Matić.

Trka ostaje u Istri

Istovremeno, kaže, što se tiče same organizacije tog događaja, niti Grad, niti TZ, niti Arena Hosptality Group nisu imale nikakav utjecaj na način, kvalitetu i same rokove.

– Vlasnik licence uvidio je da broj posjetitelj na samoj utrci stagnira, jer je s početnih 1.800 prijavljenih natjecatelja zadnje godine broj bio 1.400, te je očito donio odluku da utrka ostane u istoj destinaciji, dakle u Istri, ali ju je preselio u Kopar jer očito jako vjeruje u vrijednost same destinacije, konstatirao je pročelnik Matić te izrazio žaljenje zbog gubitka ovog sportskog eventa, međunarodno priznatog, te se nada da bi se u budućnosti ova ili slične manifestacije mogle vratiti upravo zahvaljujući prirodnim i kulturnim ljepotama Pule.

S. ZRINIĆ TERLEVIĆ, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email