NEWS
VALFRESCO 4 S
Booktiga 2024

Interpretativne šetnje kroz povijest „La mula de Parenzo“ oduševile sudionike

La mula de Parenzo Tours by Manuel Paljuh (6)
foto: Manuel Paljuh
10.09.2023. 09:24; ; Početna / Kultura / Interpretativne šetnje kroz povijest „La mula de Parenzo“ oduševile sudionike

POSLJEDNJA TURA ZAKAZANA JE ZA SRIJEDU, 27. RUJNA

Ovoga ljeta, u sklopu „Porečkog ljeta“ građani i turisti mogli su uživati u interpretativnim šetnjama kroz povijest, uz najpopularniju Porečanku iz pjesme „La mula de Parenzo“. Naime, riječ je o novoj ponudi koju je ove godine prvi puta organizirala Turistička zajednica grada Poreča u suradnji sa Zavičajnim muzejom Poreštine, a koja je osmišljena s namjerom popularizacije Centra za posjetitelje „La mula de Parenzo“ smještenog na Trgu slobode u Poreču i istoimene neslužbene himne grada. 

Tako su se, uz interpretaciju popularne glumačke družine iz pulskog Teatra Naranča, sudionici pobliže upoznali s pjesmom „La mula de Parenzo“, ali i sa zanimljivim događajima i osobama iz prošlosti Poreča unatrag stotinu i više godina. Praćeni notama pjesme na harmonici, sudionici su se u sklopu šetnje zaustavljali na raznim punktovima od Sjeverne kule, do Trga Marafor, gradske rive, Ribarskog trga i nazad do Centra „La mula de Parenzo“. O povijesti su im govorili likovi starog ribara, prodavača ribe, trgovkinje, pa čak i lik poznatog američkog pisca Ernesta Hemingwaya.

Foto: Manuel Paljuh

Sudionici su osim u šetnji s velikim zanimanjem razgledali postav Centra u kojem ih je dočekala „najpoznatija“ Porečanka. Imali su prilike doznati tko je bila i zašto je važna za grad te druge detalje iz povijesti Poreča s početka 20. stoljeća. Na raspolaganju su im bile fotografije, infografike, stari predmeti iz tog vremena te multimedijalna interaktivna pomagala.

Interpretativne šetnje održale su se više puta kroz ljeto, a sudjelovalo je oko tristotinjak što domaćih, što stranih gostiju. Legenda „La mula de Parenzo“ svima je poznata, ali doživjeti je na ulicama i trgovima Poreča, brojnim je posjetiteljima otkrila detalje koje do tad nisu znali. Posjetitelji su duž cijelog itinerara, uz glazbenu pratnju na harmonici, imali priliku naučiti riječi porečke neslužbene himne i zapjevati zajedno sa svojim vodičima.

Posljednja ovogodišnja tura zakazana je u srijedu, 27.9.2023. s početkom u 17.00 sati povodom Svjetskog dana turizma. Broj sudionika je limitiran, a zbog velikog interesa pozivamo sve zainteresirane da rezerviraju svoje mjesto na vrijeme i pridruže nam se na besplatnoj interpretativnoj šetnji kroz povijest Poreča. 

Informacije & Rezervacije: T: +385 (0)91 432 3745, E: [email protected] 

Više detalja o turama La mula de Parenzo dostupni su na stranicama Turističke zajednice grada Poreča .

Foto: Manuel Paljuh

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email