NEWS

IN MEMORIAM: IVAN KUKURIN (1934. – 2023.)

367344974_177085868732406_7472068475476071904_n
02.11.2023. 18:38; ; Početna / Kultura / IN MEMORIAM: IVAN KUKURIN (1934. – 2023.)

Ivan Kukurin uvijek je bio ispred svog vremena, čovjek “s idejom”, nepovodljiv, s inovativnim rješenjima u svim poslovnim i životnim situacijama

Ivan Kukurin rođen je 23. rujna 1934. godine (89 godina) i proživio je djetinjstvo u Kastvu, gdje je stekao osnovno obrazovanje. Srednju školu pohađao je u Vinkovcima, a visoko obrazovanje nastavio je na Sveučilištu u Zagrebu, gdje je diplomirao 1959. godine te kasnije magistrirao na području prehrambene tehnologije.

Od 1957. do 1959. godine, bio je u dva navrata na studentskoj razmjeni u Njemačkoj. Tamo je radio studentske poslove i zaradio dovoljno za motor BMW, s kojim je proputovao veći dio Europe. Nakon završetka fakulteta i vojne službe, započeo je svoju karijeru u turizmu.

Nakon prvog ljetnog posla na sportu u Plavoj Laguni, Anton Štifanić ga je 14. svibnja 1963. godine imenovao za direktora turističkog naselja Plava Laguna. To su bili počeci organiziranog turizma u Poreču i Hrvatskoj. Kukurin je bio prvi direktor turističkog naselja Plava laguna i rukovodio njime pet godina.

Tijekom tog vremena, paralelno s direktorskom pozicijom, predavao je tehnologiju za kuhare i konobare u srednjoj školi, obrazujući više generacija porečkih ugostitelja.

Nemirna duha, 1967. godine daje otkaz na direktorsku poziciju, te u partnerstvu kreće u izgradnju restorana Kukuriku u Voloskom te siguran, dobar posao zamjenjuje s ugostiteljstvom. Na poziv Štifanića, već se 1968. godine vraća u Plavu lagunu gdje vodi izgradnju hotela Laguna u Zagrebu, prvog hotela u “plavom lancu gradskih hotela Plave Laguna”.

Nakon izgradnje hotela, vratio se u Poreč te postao direktor Tehnološkog pogona – poljoprivrede, pekarstva, ribarstva i trgovine, integrirajući ih u sustav Plave lagune. Godine 1972. imenovan je direktorom razvoja Plave Lagune, gdje je ostao do 1977. godine. Tijekom tog razdoblja, izgrađeni su mnogi kapitalni objekti i projekti, uključujući više hotela, vinski podrum, turističko naselje Červar porat i mnogi drugi, koji su obogatili Istru i Poreč.

U tom dinamičnom i za hrvatski turizam važnom periodu od 1963. do 1977. izgrađeni su gotovo svi turistički objekti na području Poreštine, čemu je Kukurin dao važan doprinos.

Godine 1978. godine prešao je u SOUR Istra Jadran, gdje je radio na projektima hotelijerskog savjetovanja diljem jadranske obale, doprinoseći razvoju hotelijerstva i turizma u Hrvatskoj. S timom iz Istra Jadrana vodio je projekte izgradnje Slovenske plaže u Budvi, tehnološke projekte i uvođenje buffet restorana u Jadranki na Malom Lošinju, Rapcu, Rivieri u Poreču, Jadranturistu u Rovinju i mnogim drugim hotelima.

Nakon 1990. godine, prelazi u privatno poduzetništvo, nastavljajući raditi na projektima savjetovanja u području prehrambene tehnologije. Ivan Kukurin uvijek je bio ispred svog vremena, čovjek “s idejom”, nepovodljiv, sa inovativnim rješenjima u svim poslovnim i životnim situacijama. Nije se bojao upuštati u životne avanture i uvijek ga je veselilo stvaranje i napredak.

Za Poreč, mjesto gdje je s obitelji proveo najveći dio svog života, znao je reći: “Nevjerojatno je koliko se toga izgradilo i razvilo, od jednog malog mjesta, gotovo bez ljudi, izgradili smo jedan grad za dobar život. Sve je to omogućio turizam.”

 

Print Friendly, PDF & Email